Městská autobusová doprava v Bratislavě

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bratislavský autobus SOR NB 18 City
Bratislavský autobus Mercedes-Benz CapaCity
Bratislavský autobus Solaris Urbino 15 CNG
Bratislavské autobusy SOR BN 9,5
Bratislavský autobus TEDOM C 12 G

Městská autobusová doprava v Bratislavě je rozsáhlý systém městských autobusových linek na území hlavního města Slovenska a do přilehlé obce Rajka. Zabezpečuje ji několik stovek autobusů různých typů od různých výrobců, včetně nízkopodlažních vozidel. Autobusy jsou v provozu prakticky po celém městě s výjimkou částí, které obsluhují tramvaje nebo trolejbusy. Autobusy zajišťují převážnou většinu dopravy do největšího sídliště Petržalky a přes Dunaj jezdí po čtyřech z pěti mostů (kromě Starého mostu). Provozovatelem systému je Dopravný podnik Bratislava.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Denní autobusové linky jsou označeny čísly 20–199. Výjimkou je zvláštní mezistátní linka 901 do rakouského Hainburgu a noční linky N21–N99. Síť má celkem čtyři vozovny. Jsou to vozovny Trnávka (společná s trolejbusy), Jurajov dvor (společná s tramvajemi), Krasňany (společná s tramvajemi) a Petržalka.

Autobusová doprava v Petržalce je dominantním spojením s centrem města (vyjma železnice a tramvajového spojení přes Starý most), čemuž odpovídají i intervaly sem zajíždějících linek (ve špičce tři minuty, některé linky mají velmi podobnou trasu a díky tomu v některých oblastech dosahuje špičkový interval pouhých dvou minut).

Od zavedení Integrovaného dopravního systému je město rozděleno na zóny 100 a 101. První zóna zahrnuje centrum města a městské části Petržalka, Nové Mesto, Karlova Ves a Ružinov. Ostatní městské části (jako například Dúbravka, Karlova Ves, Devínska Nová Ves, Devín, Vrakuňa, Podunajské Biskupice, Jarovce, Rusovce nebo Čunovo) leží ve druhém pásmu.

Noční doprava[editovat | editovat zdroj]

Součástí provozu je i síť nočních linek, které byly v roce 2007 výrazně změněny a přečíslovány. Také byla zvýšena přepravní kapacita snížením časových intervalů na 30 a 60 minut a současně byla zvýšena cena jízdenky na dvojnásobek. Do roku 2007 byl interval mezi jednotlivými spoji na nočních linkách přibližně 2 hodiny a linky byly označeny čísly od 500 výše. Současné označení nočních linek vychází z čísla denní linky, po jejíž trase noční linka jede, přičemž před toto číslo je vloženo písmeno N.

Noční linky odjíždí z různých městských částí, poté se všechny linky setkají u hlavního železničního nádraží, kde je ze všech linek na všechny ostatní linky zabezpečen přestup a následně pokračují do dalších částí města.

Školní spoje[editovat | editovat zdroj]

Dopravný podnik také zabezpečuje soukromé dopravní spojení pro školy, které jsou převážně zaměřeny na výuku postižených dětí.

Vozový park[editovat | editovat zdroj]

Vozový park bratislavských městských autobusů se skládá z vozidel značek Irisbus, Karosa, MAN, Otokar, Rošero, SOR, Solaris, Iveco a Mercedes-Benz a patří mezi nejnovější na Slovensku. Až do 19. ledna 2008 jezdily v Bratislavě zastaralé kloubové autobusy maďarské výroby Ikarus 280. V hlavním slovenském městě byl tento typ v provozu 34 let. Koncem května 2016 dojezdil v Bratislavě poslední Ikarus, typ 435. Začátkem dubna 2022 dojezdily ve městě poslední vozy značky Karosa.

Nově dodané autobusy od roku 2006:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Autobusová doprava v Bratislave na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]