Iveco

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Iveco
Logo
Logo
Základní údaje
Právní formaakciová společnost
Datum založení1975
PředchůdceFiat Industrial Vehicles
SídloTurín, Itálie
Adresa sídlaTurín, 101 56, Itálie
Souřadnice sídla
Klíčoví lidéGerrit Marx
Charakteristika firmy
Rozsah působenínadnárodní
Oblast činnostivýroba
ProduktyLehké, střední, těžká nákladní vozidla, autobusy, autokary, motory, hasičská a terénní vozidla, vojenská technika
Obrat12,7 miliardy €
Zaměstnanci34000
Dceřiné společnostiIveco (United Kingdom)
Iveco (Germany)
Iveco Defence Vehicles
Iveco Bus
Magirus
Naveco
Identifikátory
Oficiální webiveco.com
LEI549300Y48YRN3IH38V13
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Iveco je společnost zabývající se výrobou lehkých, středních a těžkých užitkových vozidel, autobusů, speciálních vozidel a motorů. Název je zkratkou pro Industrial vehicle corporation. Společnost sídlí v Turíně.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Společnost byla založena v roce 1975 sloučením pěti evropských společností: Fiat Veicoli Industriali (Itálie), OM (Itálie), Lancia Veicoli Speciali (Itálie), Unic (Francie) a Magirus (Německo). Duchovním otcem této myšlenky byl tehdejší manažer Fiatu Bruno Beccaria. V roce 1990 získalo Iveco 60 % španělského výrobce nákladních vozů ENASA, který vyráběl pod značkou Pegaso, díky čemuž se rozšířily aktivity Iveca i na španělský trh. Společnost postupně rozšiřovala svou nabídku i na mimoevropské trhy. V roce 1999 došlo spolu se společností Renault VI k založení společného podniku Irisbus, který se v roce 2003 stal součástí skupiny Iveco. V současnosti vlastní Iveco tyto značky: Iveco, Iveco Powertrain (výrobce motorů), Iveco Magirus (výrobce požárních vozů, vlastní značky Iveco Ford Truck, Lohr Magirus, Iveco Mezzi Speciali, Camiva), Astra (těžká nákladní vozidla), Iveco Bus (autobusy) a další. Iveco je v současnosti jedním z největších světových výrobců nákladních automobilů. V roce 2007 vstoupilo na trh USA.

Autobus Iveco Urbanway 12m CNG

Začátkem roku 2007 byla česká firma Karosa (od roku 1999 je součástí Irisbusu) vyrábějící autobusy přejmenována na Iveco Czech Republic. Dne 26. 5. 2013 byla společnost Iveco Czech Republic přejmenována na IvecoBus.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]