Kamenec (přírodní památka, okres Frýdek-Místek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
Kamenec
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení21. května 1992
VyhlásilOkresní úřad Frýdek-Místek
Nadm. výška318–321 m n. m.
Rozloha9,82 ha[1]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresFrýdek-Místek
UmístěníDobrá
Souřadnice
Kamenec
Kamenec
Další informace
Kód1569
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Kamenec je přírodní památka poblíž obce Dobrá v okrese Frýdek-Místek. Oblast spravuje Moravskoslezský kraj. Důvodem ochrany je mokřadní biotop rašelinného charakteru v bývalém aluviu řeky Morávky s výskytem chráněných druhů rostlin a živočichů.

Lokalita[editovat | editovat zdroj]

Přírodní památku Kamenec tvoří mokřad napájený bezejmenným přítokem Černého potoka v nivě řeky Morávky. Lokalitu tvoří i síť tůněk se slatinným jezírkem, na které na severovýchodě navazuje rašeliniště.

Západní hranici území tvoří místní cesta, jižní hranici tvoří silnice mezi obcí Dobrou a Frýdkem-Místkem. Na východě přechází do podmáčených luk a polí, na severu tvoří hranici železniční trať mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Centrální část přírodní památky tvoří podmáčený lesní porost s olší lepkavou (Alnus glutinosa), olší šedou (Alnus incana) a jasanem ztepilým (Fraxinus excelsior).

Ve vodních plochách roste například šípatka střelolistá (Sagittaria sagittifolia), zevar vzpřímený (Sparganium erectum), zevar jednoduchý (Sparganium emersum), rdest vzplývavý (Potamogeton natans) a masožravá bublinatka jižní (Utricularia australis).

V mělčinách můžeme najít ostřice (Carex), bahničku mokřadní (Eleocharis palustris) nebo přesličku poříční (Equisetum fluviatile).

Na bažinatých místech se vyskytuje blatouch bahenní (Caltha palustris), ohrožený kozlík celolistý (Valeriana simplicifolia), řeřišnice hořká (Cardamine amara) či pcháč bahenní (Cirsium palustre).

Fauna[editovat | editovat zdroj]

V tůních Kamence žije čolek obecný (Triturus vulgaris) a kriticky ohrožený čolek velký (Triturus cristatus). Dále zde můžeme spatřit rosničku zelenou (Hyla arborea)), skokana zeleného (Pelophylax esculentus), ještěrku obecnou (Lacerta agilis) a užovku obojkovou (Natrix natrix).

Přírodní památka je unikátní svým výskytem vodních druhů hmyzu. Mezi vzácné patří šídlo luční (Brachytron pratense), lesklice skvrnitá (Somatochlora flavomaculata), vážka tmavoskvrnná (Leucorrhinia rubicunda) a vážka jasnoskvrnná (Leucorrhinia pectoralis).

Z ptáků zde můžeme zahlédnout lejska šedého (Muscicapa striata), ledňáčka říčního (Alcedo atthis), žluvu hajní (Oriolus oriolus), krahujce obecného (Accipiter nisus) a čápa černého (Ciconia nigra).

Vyskytuje se zde veverka obecná (Sciurus vulgaris), za potravou se zde vydává i silně ohrožená vydra říční (Lutra lutra).

Ohrožující jevy[editovat | editovat zdroj]

Do okrajových oblastí území jsou často umisťovány černé skládky zahradního a domácího komunálního odpadu. V jižní části přírodní památky prochází plynovod se soustavou ventilů. V budoucnu má při samé severozápadní hranici přírodní památky procházet obchvat Frýdku-Místku D48. [2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]