Přeskočit na obsah

Jean-Luc Mélenchon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jean-Luc Mélenchon
Jean-Luc Mélenchon, Toulouse, 16. dubna 2017
Jean-Luc Mélenchon, Toulouse, 16. dubna 2017
Poslanec Evropského parlamentu
Ve funkci:
14. července 2009 – 18. června 2017
Volební obvodJihovýchodní Francie
Náměstek ministra školství pro odborné vzdělávání
Ve funkci:
27. března 2000 – 6. května 2002
Předseda vládyLionel Jospin
PředchůdceClaude Allègre
NástupceLuc Ferry
Senátor
Ve funkci:
1. října 2004 – 7. ledna 2010
NástupceMarie-Agnès Labarre
Volební obvodEssonne
Ve funkci:
2. října 1986 – 27. duben 2000
Poslanec Národního shromáždění
Ve funkci:
21. června 2017 – 21. června 2022
Stranická příslušnost
ČlenstvíNepoddajná Francie (2016 – současnost)
Levicová strana (2008 – současnost)
Socialistická strana (1976–2008)
Organisation Communiste Internationaliste (před 1976)
Nestraník

Rodné jménoJean-Luc Antoine Pierre Mélenchon
Narození19. srpna 1951 (72 let)
Tanger
Partner(ka)Sophia Chikirou
Alma materUniversité de Franche-Comté
Profeseprofesor, žurnalista
OceněníGrand Officer of the Order of May (1988)
PodpisJean-Luc Mélenchon, podpis
Webová stránkahttp://melenchon.fr/
CommonsJean-Luc Mélenchon
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Jean-Luc Mélenchon (* 19. srpna 1951 Tanger) je francouzský politik. V letech 2017 až 2022 byl poslancem Národního shromáždění. V letech 2012, 2017 a 2022 kandidoval na prezidenta Francie. V roce 2022 skončil těsně třetí, se ziskem 21,95 % hlasů, za Marine Le Pen.

Politickou dráhu začal v roce 1976 ve straně Parti socialiste, se kterou se v roce 1983 stal obecním zastupitelem města Massy. O dva roky později (1985) uspěl v regionálních volbách v departementu Essonne. V roce 1986 byl poprvé zvolen do Senátu, do kterého byl znovuzvolen v letech 1995 a 2002. Mezi roky 2000 a 2002 byl ministerským náměstkem pro odborné vzdělávání ve vládě Lionela Jospina. V roce 2008 opustil Parti socialiste a založil novou stranu Parti de gauche (Levicová strana). Mélanchon byl prvním předsedou strany a následně až do roku 2014 spolupředsedou s Martine Billardovou. Od roku 2009 byla jeho strana sdružena ve volební koalici radikálně levicových stran Front de gauche (Levicová fronta). V roce 2009 byl zvolen europoslancem; mandát obhájil i v roce 2014.

V roce 2016 založil stranu La France insoumise (Nepoddaná Francie). V roce 2017 byl zvolen poslancem Národního shromáždění. V květnu 2022 zformoval a vedl novou volební koalici levicových stran s názvem Nouvelle Union populaire écologique et sociale (Nová ekologická a sociální lidová unie, NUPES), která se v parlamentních volbách z roku 2022 umístila na druhém místě (se ziskem 131 mandátů). Koalice NUPES se v červnu 2024, během předčasných parlamentních voleb vyhlášených prezidentem Macronem po vítězství krajní pravice v eurovolbách, transformovala do Nouveau Front populaire (Nová lidová fronta) a v druhém kole voleb se umístila na prvním místě se ziskem 188 mandátů.


Dětství a mládí

[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v marockém Tangeru jako nejmladší syn v rodině Georgese, poštovního zřízence. Jeho rodiče byli francouzští občané žijící v Alžírsku (Černé nohy). Dědeček z otcovy strany Antonio Melenchón pocházel ze španělské Murcie. Ten se na počátku 20. století přestěhoval do alžírského Oranu a zde se oženil s Aimée Canicio, která pocházela ze španělské provincie Alicante. Dědeček z matčiny strany, François Bayona, se narodil poblíž Valencie a oženil se s Alžířankou sicilského původu. Po rozvodu rodičů se s matkou usadil v Normandii. Vystudoval střední školu v Rouenu a v roce 1972 dokončil studium filozofie a moderní literatury na Université de Franche-Comté. Než vstoupil do politiky, pracoval jako učitel.

Členství v Socialistické straně (1976–2008)

[editovat | editovat zdroj]

Poté, co se stal členem Socialistické strany, byl postupně zvolen městským radním města Massy (1983), generálním radním departmentu Essonne (1985), kde byl také zvolen senátorem (1986, znovu zvolen 1995 a 2004). Pracoval také jako náměstek (francouzsky Ministre délégué) ministra školství Jacka Langa v kohabitační vládě Lionela Jospina.

Byl součástí levicového křídla Socialistické strany až do jejího celostátního kongresu v Remeši, v jehož výsledku stranu opustil.

Založení Levicové strany (2008–2016)

[editovat | editovat zdroj]

Spolu s Marcem Dolezem založil Levicovou stranu, kde byl předsedou a následně místopředsedou společně s Martine Billard až do srpna 2014. Pro název strany se inspirovali u německé Die Linke.

Jako lídr Levicové strany uzavřel před volbami do Evropského parlamentu v roce 2009 koalici s Komunistickou stranou a vytvořili Levicovou frontu. Deklarovaným cílem koalice bylo vytvořit „levou frontu pro jinou demokratickou a sociální Evropu, proti ratifikaci Lisabonské smlouvy a současných evropských smluv“. Následně byl zvolen europoslancem za volební obvod Jihovýchodní Francie (znovu zvolen 2014).

Během protestů proti důchodové reformě v roce 2010 mu díky jeho veřejným a televizním vystoupením vzrostla popularita. V roce 2012 se v této koalici také stal kandidátem na prezidenta Francie, kde skončil čtvrtý s výsledkem 11,1 % hlasů.

V roce 2012 kandidoval také do Národního shromáždění v jedenáctém okrsku Pas-de-Calais, ve kterém od tohoto roku kandidovala také Marine Le Pen. Mélenchon se prvním kole umístil na třetím místě s 21 % hlasů, což mu stačilo na postup do druhého kola, ze kterého se ale rozhodl odstoupit, aby posílil šance Philippa Kemela (Socialistická strana) proti Marine Le Pen v druhém kole. Díky tomuto kroku Kemel zvítězil s těsným ziskem 50,1 % hlasů.

Během funkčního období prezidenta Françoise Hollandea (Socialistická strana) byl Mélenchon jedním z nejkritičtějších hlasů z levice. Kritizoval zejména centristický přístup vlády k volnému trhu, čím podle něj měla Socialistická strana zradit tradiční postoje francouzské levice.

Založení Nepoddajné Francie (2016–...)

[editovat | editovat zdroj]

V únoru 2016 založil hnutí Nepoddajná Francie, za které opět v roce 2017 kandidoval na prezidenta jako „nadstraník“ bez vazeb na jakoukoli politickou stranu. Ve volbách opět skončil čtvrtý s 19,58 % hlasů. Jelikož se tím nekvalifikoval do druhého kola, po své porážce odmítl podpořit Macrona a současně apeloval na voliče, aby nevolili Národní frontu. Následně spustil vnitrostranické hlasování o dalším postupu, přičem možnosti byly: 1) vhodit prázdný lístek, 2) podpořit Macrona a 3) voleb se neúčastnit. Většinových 36 % hlasujících se rozhodlo pro podpoření možnosti vhození prázdného (protestního) volebního lístku. V kampani sliboval zavedení šesté republiky a soustředil se na témata zachování životního prostředí a kritiky volného obchodu mezi Francií a Spojenými státy americkými, což považoval za příklad globalizačního vykořisťování.

V roce 2017 kandidoval do Národního shromáždění, kde poprvé získal mandát se ziskem téměř 60 % hlasů v druhém kole. Ziskem poslaneckého mandátu si vysloužil novou vlnu pozornosti médií. V prosinci 2019 byl Mélenchon odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na tři měsíce za provokaci po hádce s policisty, kteří si přišli doručit zatykač do sídla strany.

prezidentských volbách 2022 kandidoval opět za své hnutí Nepoddajná Francie, skončil na třetím místě se ziskem 22 %. Mélenchon po vyřazení v prvním kole znovu apeloval na své voliče, ať nevolí Marine Le Pen, ovšem o Macronovi se již nezmínil. Mélenchon byl nejpopulárnějším kandidátem ve volební kategorii voličů mezi 24 a 35 lety věku. Současně uspěl v zámořských departmentech.

V roce 2022 již nekandidoval do Národního shromáždění a svůj volební okrskek uvolnil pro spolustraníka Manuela Bomparda. V květnu téhož roku vytvořil ve spolupráci s dalšími levicovými politiky uskupení jménem Nová lidová ekologická sociální unie (NUPES). Jedná se o koalici Mélenchonova hnutí Nepoddajná Francie, dále Socialistické strany, Francouzské komunistické strany a Ekologické strany. NUPES v prvním kole získal 4 poslance, po volbách měl NUPES 131 poslanců.

Koalice NUPES se v červnu 2024, během předčasných parlamentních voleb vyhlášených prezidentem Macronem po vítězství krajní pravice v eurovolbách, transformovala do Nouveau Front populaire (Nová lidová fronta) a v druhém kole voleb se umístila na prvním místě se ziskem 188 mandátů.

Politické postoje

[editovat | editovat zdroj]

Domácí politika

[editovat | editovat zdroj]

Mélenchon je republikánský socialista a historický materialista inspirovaný zejména francouzským politikem a filosofem Jeanem Jaurèsem. Někteří komentátoři ho označují za zastánce krajní levice nebo za populistu. Mélenchon v průběhu lez volal po přerozdělování vlastnictví s cílem odstranění sociálních nerovností. Mezi domácí politiky navržené Mélenchonem patří 100% daň z příjmu z výdělku nad 360 000 EUR ročně, plná státní úhrada nákladů na zdravotní péči, omezení prezidentských pravomocí ve prospěch zákonodárného sboru a uvolnění imigračních zákonů. Mélenchon podporuje manželství osob stejného pohlaví a právo žen na potrat. Podporuje také legalizaci konopí.

Mélenchon věří v „kreolizaci“ francouzské kultury a společnosti, což je termín vytvořený básníkem Martiničanem Édouardem Glissantem, který ji definuje jako „směs kultur, která vytváří něco nového“, která „nepatří do žádné z kultur, které ji tvoří“. Během předvolebního shromáždění v prosinci 2021 řekl Mélenchon svým příznivcům: „Ať je něčí pohlaví, barva nebo náboženství jakékoli, jsme povoláni k tomu, abychom se navzájem milovali, a tak spojujeme své chutě a naše kultury. To je kréolizace. Kréolizace je budoucností lidstvo.“

Mélenchon je otevřeným kritikem Evropské unie (EU), kterou považuje za zkorumpovanou neoliberalismem. Během své kampaně v roce 2012 se Mélenchon postavil proti trendu směřujícímu k ekonomické globalizaci, kterou odsuzoval jako nepřiměřeně zvýhodňující finanční průmysl a „vydělávající lidi s vysokými příjmy“ na úkor chudých. Trval na tom, že mezinárodní organizace, jako je EU, hrozí, že „uškrtí hlas lidu“. Podporuje renegociaci evropských smluv.

Ve svém politickém programu podporoval vystoupení Francie z NATO či vyjednání nového postavení své země v Evropské unii. V případě neúspěšného jednání by pak chtěl z Evropské unie vystoupit. Požaduje zvýšení minimální mzdy a 32hodinový pracovní týden.[1] Vyslovuje se pro uzavření jaderných elektráren, přechodu na zelenou energii a odchod do důchodu v 60 letech.[2]

Mélenchon má svou vizi populismu, kterou považuje za pozitivní, pokud přichází s levicovou ideologií. Inspiruje se filozofkou Chantal Mouffe, která se snažila teoretizovat a rehabilitovat termín „levicový populismus“. Tato teorie tvrdí, že neoliberalismus a úsporná opatření pouze posílily krajní pravici a že slovo „lid“ je třeba znovu zavést do politické sféry v občanském smyslu spíše než etnicky (vytvoření „správného populismu“ k boji).

Mélenchon vyjádřil svou podporu Rattachismu. Podle sociologa Paola Gerbauda Mélenchon podporuje sociálně demokratickou a reformistickou socialistickou politiku, čímž zmírnil svůj „revoluční a radikální obraz“. Během prezidentské kampaně v roce 2022 se Mélenchon posunul k pragmatičtějšímu přístupu namísto filozofického a teoretického, zatímco vedl kampaň ve prospěch „problémů s chlebem a máslem“.

Zahraniční politika

[editovat | editovat zdroj]

Mélenchon zpočátku podporoval ruskou anexi Krymu v roce 2014 a uvedl, že „...Krymské přístavy [byly] životně důležité pro bezpečnost Ruska“ a že Rusko přijímá „...ochranná opatření proti dobrodružné pučistické mocnosti“, a také tvrdil, že Ukrajina je ovlivněna neonacisty. Dále se postavil proti uvalení sankcí na Rusko a jako poslanec Evropského parlamentu hlasoval proti všem formám spolupráce s Ukrajinou, včetně vědy. V roce 2015 se Melenchon zmiňoval o Ukrajině jako o zemi „...snažící se být jednou“. Během rusko-ukrajinské krize v letech 2021-2022 řekl, že Rusko „...nesmí překročit ukrajinské hranice“, přičemž prohlásil, že Spojené státy by neměly „...připojit Ukrajinu do NATO“. Mélenchon kritizoval ruskou invazi na Ukrajinu v roce 2022, ačkoli obviňoval z příčiny konfliktu to, co nazval NATO „tlačící se stále blíže k [ruským] hranicím“, a byl proti dodávkám zbraní na Ukrajinu.

Mélenchon se vysmál obviněním z podpory Putina s tím, že je nepravděpodobné, že by „ekosocialista“ podporoval Putina, a když ho Benoît Hamon napadl na téma Putin, prohlásil: „Nejsem nijak vázán k panu Putinovi absolutně bojuji proti jeho politice, a kdybych byl Rus, nevolil bych jeho stranu, ale ruskou levou frontu, jejíž vůdce je ve vězení.“ Mélenchon se však domnívá, že Putin byl zvolen legitimně a zaslouží si tak patřičný respekt ke svému postavení. Mélenchon prohlásil opozici vůči Putinově domácí politice a poznamenává, že jeho přítel z ruské Levé fronty Sergej Udalcov je vězněn v Rusku.

V únoru 2022 Mélenchon odsoudil Putinovu invazi na Ukrajinu.

Mélenchon je silným zastáncem palestinské státnosti a je tvrdým kritikem Izraele, který považuje za koloniální stát. Poté, co Jeremy Corbyn s Labouristy prohrál všeobecné volby ve Spojeném království v roce 2019, tvrdil, že výsledky voleb byly ovlivněny izraelskou stranou Likud.

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Jean-Luc Mélenchon na anglické Wikipedii.

  1. RADAČIČOVÁ, Simone. Francouzské volby mají novou hvězdu. Radikální levičák Mélenchon boduje u mladých, má i vlastní hru. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2017-04-13 [cit. 2022-06-19]. Dostupné online. 
  2. BALUCHA, Martin. Hologram prezidentského kandidáta. Mélenchon dokázal být na 12 mítincích najednou. iROZHLAS [online]. Český rozhlas, 2022-04-06 [cit. 2022-06-19]. Dostupné online. 

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]