Jakub Prachař

V tomto článku je použita zastaralá šablona „Příbuzenstvo“.
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jakub Prachař
Jakub Prachař v roce 2019
Jakub Prachař v roce 2019
Narození30. srpna 1983 (40 let)
Praha
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Národnostčeská
Povoláníherec, kytarista, moderátor, textař, porotce
Znám jakoMichal Beneš (Ohnivý kuře)
ChoťAgáta Hanychová (2013–2020)
PartnerkaSara Sandeva (od 2021) Martha Issová (-2010)
DětiMia Prachařová (* 2017)
RodičeDana Batulková
David Prachař
PříbuzníMariana Prachařová
Ilja Prachař
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Příbuzenstvo
praprapradědeček Karel Želenský
prapradědeček Drahoš Želenský
praprababička Hana Želenská
pradědeček Karel Kalista
prababička Ludmila Kalistová
babička Jana Prachařová
dědeček Ilja Prachař
prastrýc Kamil Prachař
otec David Prachař
matka Dana Batulková
nevlastní matka Linda Rybová
sestra Mariana Prachařová
bývalá manželka Agáta Prachařová

Jakub Prachař (* 30. srpna 1983 Praha) je český herec, hudebník a moderátor. Je synem uměleckého páru, herečky Dany Batulkové a herce Davida Prachaře. Je také bratrem herečky a zpěvačky Mariany Prachařové. Byl také členem a spoluzakladatelem populární hudební kapely Nightwork.

Studium[editovat | editovat zdroj]

Po maturitě na Gymnáziu Jaroslava Seiferta začal studovat katedru alternativního a loutkového divadla na DAMU, kterou však z důvodu pracovní vytíženosti po druhém ročníku a dvou absolventských představeních přerušil.

Umělecká kariéra[editovat | editovat zdroj]

Již jako třináctiletý kluk začal účinkovat v Divadle Komedie v inscenaci Maska. Poté dostal nabídku od režiséra Jana Hřebejka zahrát si skauta v jedné ze tří povídek pro televizní cyklus Bakaláři. Další filmovou zkušeností pro něj byla role rozmazleného továrnického synka Romana Gráfa ve snímku Milenci a vrazi v režii Viktora Polesného. Mediálně známějším se stal až po účinkování v televizních seriálech Ulice, Bazén a Horákovi. Spolu s Janou Paulovou účinkoval rovněž v materiálu Ředitelství silnic a dálnic propagujícím výstavbu dálnice D8 přes České středohoří.

Mnohem víc než divadlo samotné ho ale oslovila muzika a postupem času se jeho jméno začalo spojovat převážně s hudební branží. Po příchodu do kapely Nightwork, v níž působil jako kytarista a doprovodný zpěvák, se mimo jiné začal věnovat i textařské a skladatelské činnosti.

ČSMT casting Praha

V současné době přesto působí společně se svým hereckým (i hudebním) kolegou Vojtěchem Dykem v holešovickém divadle La Fabrika v improvizační hře Kultovní představení, které apeluje na publikum, vyzývá ho ke spolupráci a umožňuje tak divákům zasahovat do děje. V muzikálu Dáma s kaméliemi hraje živě na kytaru.

V roce 2010 se stal jedním z hlavních moderátorů nové soutěže Česko Slovensko má talent a společně s Martinem „Pyco“ Rauschem tuto talentovou show provázel i v následujících letech. Spolupráce na tomto projektu významně ovlivňovala jeho působení v kapele Nightwork, jejíž produktivita byla po dobu jeho účasti v projektu ČSMT striktně podřízena.

Divadlo[editovat | editovat zdroj]

Divadlo ABC Rokoko

Roxy / NoD

Národní divadlo

La Fabrika

A studio Rubín

Filmové a seriálové role, výběr[editovat | editovat zdroj]

Video[editovat | editovat zdroj]

Rodinný život[editovat | editovat zdroj]

Jakub Prachař je synem českého herce Davida Prachaře a české herečky Dany Batulkové. Jeho dědečkem byl zasloužilý umělec Ilja Prachař.

Dne 20. dubna 2013 se v Mariánských Lázních oženil s modelkou Agátou Hanychovou, která přijala příjmení Prachařová.[2] Dne 13. září 2017 se mu narodila dcera Mia.[3] V roce 2020 se rozvedli. Nyní tvoří pár s herečkou Sarou Sandevou[4].

Patřil mezi podporovatele hnutí ANO 2011, nicméně jeho jméno časem z webových stránek hnutí (konkrétně ze sekce Podporují nás) zmizelo. Když se ho na to novináři v červnu 2019 ptali, odpověděl: „Zmizel jsem, ale to už je dlouho, přes rok určitě. Myslím, že důvody jsou zřejmé. Nechci je rozvádět.“[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. http://www.animsvet.cz/film/662-vanocni-koleda-christmas-carol-the-movie
  2. Jakub Prachař se oženil. Vzal si modelku Agátu Hanychovou [online]. Lidovky.cz, 2013-04-20 [cit. 2013-04-21]. Dostupné online. 
  3. ZÁRODŇANSKÝ, Radislav. Agáta Prachařová je maminkou, narodila se jí dcera [online]. IDNES.cz, 2017-09-14 [cit. 2017-09-14]. Dostupné online. 
  4. SEZNAM.CZ. První společné zamilované Vary: Takhle si vyrazili do společnosti Jakub Prachař a Sara Sandeva. www.super.cz [online]. [cit. 2021-08-26]. Dostupné online. 
  5. Osobnosti proti Babišovi. Opustili ho i mnozí z těch, které ANO vydává za příznivce. Aktuálně.cz [online]. Economia, 2019-06-20 [cit. 2019-06-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]