Hypnoporod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Série článků na téma
Alternativní medicína

Série článků na téma Alternativní medicína
  • Všeobecné informace
  • Alternativní medicína

Hypnoporod nebo také „Metoda Marie Monganové“ je metoda porodu, kterou „znovuobjevila“ americká hypnoterapeutka Marie Monganová. Má připravit těhotnou ženu na klidný a přirozený porod bez potřeby lékařské intervence. Soustředí se na edukaci žen o fungování jejich těla během porodu a učí techniky, které mají ženám umožnit mít během porodu kompletní kontrolu.[1] Metodu využily známé osobnosti jako Jessica Alba, Catherine, vévodkyně z Cambridge, aj.[2][3] Neexistuje ovšem dostatek důkazů pro tvrzení, že hypnoporod skutečně snižuje míru bolesti při porodu[4], ani že by snižoval míru postnatální deprese[5].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Použití hypnózy při porodu není novinkou. Možnosti hypnotechniky se začaly vědecky ověřovat již ve 30. letech 20. století a v 60. letech se v Československu za pomoci hypnotechnik uskutečnily první porody. Prováděl je gynekolog Antonín Doležal v porodnici „U Apolináře“, pro nízkou analgetickou účinnost ale od metody postupně upustil.[6] Michelle Leclaire O’Neillová roku 1987 ve své knize poprvé použila výraz „hypnoporod“.[3] Většina dnešních učebnic českého porodnictví se o uvedení do hypnobilního stavu zmiňuje.[6]

Princip[editovat | editovat zdroj]

Metoda má připravit těhotnou ženu správně dýchat a naučit autosugesci při prožívání porodních bolestí. Cílem je hluboká relaxace v průběhu porodu a odstranění strachu.[7] Podmínkou úspěchu je sugestibilita ženy - jen každá čtvrtá (25%) je ale schopna dosáhnout stavu, kdy autosugescí potlačí silné porodní bolesti.[6]

Roku 2016 vyšla v Cochranově přehledu vědecká práce o hypnotechnikách užitých při porodu. Sledované ženy byly během porodu uvedeny do hypnotického stavu hypnotizérem, vyškolily se v předporodních kurzech k autohypnóze, nebo byl hypnotizér zastoupen audionahrávkami. Práce shrnuje výsledky devíti studií, ve kterých bylo sledováno 2954 žen při hypnoporodu. V osmi studiích se ženy během těhotenství učily autohypnózu a v jedné studii byla přítomna u porodu hypnotizérka. K tomu byly sledovány kontrolní skupiny žen, které rodily bez použití hypnotických metod. Mezi ženami ve skupinách s hypnoporodem a ženami v kontrolních skupinách nebyly v počtu fyziologicky zakončených porodů shledány žádné zřetelné rozdíly. Rozdíl nebyl popsán ani ve spokojenosti žen s ohledem za zážitek z porodu. Ve skupině žen s hypnózou méně žen používalo analgetika pro úlevu od bolesti u porodu, použití epidurální analgezie se mezi oběma skupinami ale nelišilo.[6][8]

Antonín Pařízek z Perinatologického centra porodnice U Apolináře k hypnoporodu uvedl: „To, o čem se píše, lze považovat za zcela standardní nefarmakologické metody, jimiž lze ženám ulehčit od porodních bolestí a stresu. Používají se vcelku běžně a na celém světě“.[9]

Mezi výhody hypnoporodu patří:[7]

  • rychlejší a příjemnější porod
  • nulová nebo menší potřeba léků
  • redukce použití nástřihu a případné poranění hráze
  • klidnější a uvolněnější novorozenci
  • kratší poporodní rekonvalescence

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. About [online]. HypnoBirthing [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. ATKIN, Elizabeth. Celebrity mums who used birth hypnotherapy in labour. madeformums.com [online]. Immediate Media Company Limited [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b MATĚJŮ, Pavla. Kate se porodu zřejmě nebála, což je zásadní, říká lektorka hypnoporodu. OnaDnes.cz [online]. Mafra, a. s., 30. dubna 2018 [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. 
  4. JONES, Leanne; OTHMAN, Mohammad; DOWSWELL, Therese; ALFIREVIC, Zarko; GATES, Simon; NEWBURN, Mary; JORDAN, Susan. Pain management for women in labour: an overview of systematic reviews. Cochrane Database of Systematic Reviews [online]. 2012-03-14. DOI 10.1002/14651858.CD009234.pub2. 
  5. SADO, Mitsuhiro; OTA, Erika; STICKLEY, Andrew; MORI, Rintaro. Hypnosis during pregnancy, childbirth, and the postnatal period for preventing postnatal depression. Cochrane Database of Systematic Reviews [online]. 2012-06-13. DOI 10.1002/14651858.CD009062.pub2. 
  6. a b c d PAŘÍZEK, Antonín. Hypnoporod, aneb mnoho povyku pro nic. porodnice.cz [online]. Mother-Care-Centrum s.r.o. [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. 
  7. a b Hypnoporod [online]. Jemné Zrození s.r.o. [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. 
  8. MADDEN; MIDDLETON; CYNA; MATTHEWSON; JONES. Hypnosis for pain management during labour and childbirth [online]. Cochrane Database, 19. května 2016 [cit. 2019-02-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Elitní porodník o vévodkyni a jejím hypnoporodu: Kate je tvrdá!. blesk.cz [online]. Czech news center a.s., 25. dubna 2018. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]