Dolánky (železniční zastávka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dolánky
Chybí zde svobodný obrázek
StátČeskoČesko Česko
KrajLiberecký
MěstoTurnov
Souřadnice
Dolánky
Dolánky
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice565622
TraťPardubice–Liberec
Nadmořská výška263 m n. m.
V provozu od1. června 1924
Dopravní koleje1
Nástupiště (nástupní hrany)1 (1)
Prodej jízdenekNe
Návazná dopravaNe
Služby ve staniciNe
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dolánky jsou mezilehlá železniční zastávka ležící v Libereckém kraji, okresu Semily v Turnově v městské části Dolánky u Turnova mezi dvěma silničními přejezdy. Leží na neelektrizované trati Pardubice–Liberec v 120,665 km mezi stanicí Turnov a Malá Skála. Leží v nadmořské výšce 263 m n. m. a je zařazena do integrovaného dopravního systému IDOL. Je ovšem významným turistickým bodem. Turistický rozcestník se nachází na lampě u přejezdu na maloskalské straně. Nedaleko zastávky leží turisticky atraktivní objekt Dlaskův statek a za zastávkou Dům přírody.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Zastávka byla otevřena roku 1923 a jmenovala se tehdy Dolánky. K přejmenování zastávky došlo roku 1935 na Dolánky u Turnova. Za německé okupace se jmenovala Dolanka Hp nebo Dolánky Hp. Roku 1950 se vrátil původní a zároveň současný název Dolánky. Do roku 1990 byla zastávka obsazena a prodávaly se tady jízdenky. Původní nástupiště s celkovou délkou 150 metrů bylo nevýhodně bylo rozděleno přejezdem s místní komunikací, vedoucí do obce Bukovina. Bylo tehdy jen sypané s pevnou hranou typu Tischer. Roku 2009 došlo k rekonstrukci a nástupiště bylo zvýšeno a zkráceno na délku 60 metrů tak, aby se vešlo do prostoru mezi oba dva přejezdy.[1]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nástupiště je široké 3 metry s vodícím pruhem a bezpečnostním pásem. Přístupné je z obou stran, z maloskalské strany jde pak o přístup bezbariérový, na turnovské straně jsou schody. Je osvětleno 5 nástupištních lamp, ovládaných soumrakovými čidly. Budova zastávky zůstala z části zachovaná, jde o jednoduchou rozložitou zděnou stavbu o půdorysu cca 15 x 5 metrů se šikmou střechou. Služební část je umístěna v pravé části budovy. Cestující mají k dispozici levou část, která je jen venkovní a není tedy přístupná. Původně se zde nacházelo veřejné WC, které bylo při rekonstrukci zbouráno. Cestující mají k dispozici 2 lavičky a dva odpadové koše.[1] Zastávka nemá žádné služby.

Provozní informace[editovat | editovat zdroj]

Zastávka nezajišťuje odbavení (nelze koupit jízdenky), odbavení cestujících se provádí ve vlaku. Přístup do budovy stanice (včetně přístřešku před povětrnostními vlivy) je bezbariérový. Bezbariérový přístup je na všechna nástupiště. Zastávka je vybavena pro zrakově postižené (vodící linie).

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Zastávku obsluhují jen osobní vlaky, rychlíky zastávku projíždějí. Vlaky odjíždějí ve směrech Liberec, Turnov, Rychnov u Jablonce nad Nisou, Hodkovice nad Mohelkou, Semily, Železný Brod, Malá Skála, Stará Paka, Nová Paka, Lomnice nad Popelkou, Hradec Králové.[2] Většinu osobních vlaků obsluhuje ARRIVA vlaky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b 030 Dolánky. www.vlakregion.cz [online]. [cit. 2021-04-14]. Dostupné online. 
  2. Dolánky - Příjezdy a odjezdy vlaků 2021 - ŽelPage [www.zelpage.cz]. ŽelPage.cz [online]. [cit. 2021-04-14]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]