Přeskočit na obsah

Botaničeskij sad (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Botaničeskij sad
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik29. září 1978
Linky Kalužsko-Rižskaja
Přestup na stanici Botaničeskij sad
Technické informace
Typ stanicemělce založená
Počet nástupišť1
Hloubka pod povrchem7 m
Externí odkazy
Zeměpisné souřadnice
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Jedna z kolejí
Jižní vestibul
Jižní vestibul stanice metra Botaničeskij sad u vchodu do parku Zahrada budoucnosti, 28. října 2019.

Botaničeskij sad (rusky Ботанический сад) je stanice moskevského metra. Je zde zajištěn přestup na stejnojmennou stanici na Moskevském centrálním okruhu.

Botaničeskij sad se nachází v severní části Kalužsko-Rižské linky. Pojmenován je po hlavní botanické zahradě ve městě, ač samotná zahrada je od stanice relativně vzdálená a blíže stanici Vladykino. Název Botaničeskij sad se používal ještě před vybudováním stanice; toto jméno nesl Prospekt Mira mezi lety 1958 a 1966. Dnešní stanici byla otevřena 30. září 1978 jako součást prodloužení oranžové linky na sever metropole; obsluhuje čtvrť Rostokino, podle níž se původně měla jmenovat.

Charakter stanice

[editovat | editovat zdroj]

Stanice je podzemní, mělce založená – hloubená. Její nástupiště leží 7 m pod zemí, sloupy v rozestupech 6,5 m tvoří dvě řady. Stanice má ostrovní nástupiště a dva výstupy, z nichž každý má vlastní vestibul. Jižní vestibul je povrchový, kruhového půdorysu a nachází se na Leonově ulici, s nástupištěm je spojen eskalátory. Naopak vestibul severní, umístěný nedaleko přilehlé železniční stanice, je mělce založený, podpovrchový. Na nástupiště se napojuje chodbou, která z něj vychází v jeho ose a de facto jej tak prodlužuje (podobný koncept je použit například u stanice Můstek B v Praze).

Unikátním prvkem je obklad stropu, který tvoří mříž ze segmentů z eloxovaného hliníku. Stěny za nástupištěm a sloupy jsou obložené bílým mramorem; na stěnách pak jsou umístěny i malé hliníkové reliéfy s přírodními tématy. Podlahu tvoří žula a labradorit. Osvětlení je umístěné nad mříží na stropě, je však relativně slabé a díky tomu je tato stanice jednou z nejméně osvětlených v celé síti metra.

Botaničeskij sad denně využije 28 650 cestujících.

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]
← směr Medvědkovo Metro v MoskvěKalužsko-Rižskaja směr Novojaseněvskaja
Sviblovo Botaničeskij sad VDNCh
MedvědkovoBabuškinskajaSviblovoBotaničeskij sad VDNCh AleksejevskajaRižskaja Prospekt Mira SucharjevskajaTurgeněvskaja Kitaj-gorod Treťjakovskaja Okťabrskaja Šabolovskaja Leninskij prospekt Akademičeskaja ProfsojuznajaNovyje ČerjomuškiKalužskaja BěljajevoKoňkovoŤoplyj StanJaseněvoNovojaseněvskaja