Žatec (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Žatec
Výpravní budova
Výpravní budova
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
MěstoŽatec
Ulicetřída Rooseveltova
Souřadnice
Žatec
Žatec
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice537795
Tratě123, 124, 160
Nadmořská výška210 m n. m.
V provozu od4. února 1871
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 44
Dopravní koleje6
Nástupiště (nástupní hrany)4 (4)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaMěstská hromadná doprava před nádražní budovou
Služby ve staniciVnitrostátní pokladní přepážkaPlatba v EurechBariérové WCVeřejné parkovištěBufet nebo rychlé občerstvení
Kód památky106592 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Žatec je železniční stanice v severní části města Žatec v okrese Louny ve Ústeckém kraji odděleného od centra města řekou Ohří. Leží na tratích 123, 124 a 160. Západně od budovy je umístěno též městské autobusové nádraží. Traťový úsek ze stanice Kadaň-Prunéřov do Obrnic, procházející stanicí, je elektrizován (3 kV ss, navazuje na elektrifikované úseky), ostatní zaústěné tratě nikoliv. Součástí stanice jsou rovněž obvody západ (dříve samostatná stanice přibližně 500 metrů západně od nádraží) a Velichov (dříve odbočka).

Historie[editovat | editovat zdroj]

Rozsáhlá staniční budova byla zbudována v letech 1871-1873 v rámci budování trati z Prahy přes Kladno a Rakovník do Chomutova v rámci projektu propojení kladenské a severočeské důlní oblasti. Provoz byl zahájen 4. února 1871. Výstavbu a provoz trati financovala a provozovala soukromá společnost Buštěhradská dráha (BEB), autorem univerzalizované podoby stanic BEB byl architekt Ing. Josef Chvála. Dne 8. srpna 1873 pak projekt společnosti Plzeňsko-březenská dráha (EPPK) spojil žateckou stanici přes Blatno u Jesenice s Plzní, která ve města postavila stanici Žatec západ, trať EPPK pokračovala dále do Mostu. V roce 1902 byl přistavěn restaurační pavilon a kryté schodiště umožňující pohodlnější přístup do zvětšeného vestibulu z nižší uliční úrovně, které v duchu stavebního slohu stávající budovy navrhl Adolf Schrayer.

EPPK byla zestátněna roku 1884, provoz převzaly Císařsko-královské státní dráhy (kkStB), po roce 1918 převzaly provoz Československé státní dráhy, Buštěhradská dráha byla zestátněna k 1. lednu 1923.[1]

V roce 2017 byla dokončena rekonstrukce nástupišť ve stanici.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde čtyři jednostranná nekrytá modernizovaná nástupiště, k příchodu na vnitřní nástupiště slouží přechod přes koleje.

Reference[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]