Mladotice (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Mladotice
Nádraží v Mladoticích
Nádraží v Mladoticích
StátČeskoČesko Česko
KrajPlzeňský
ObecMladotice
Souřadnice
Mladotice
Mladotice
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice751453
Tratě160, 162
Nadmořská výška380 m n. m.
V provozu od8. srpna 1873
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo ESA 11 (DOZ) z Blatna u Jesenice)
Dopravní koleje4
Nástupiště (nástupní hrany)3 (3)
Prodej jízdenekNe[1]
Návazná dopravaAutobusová zastávka na hlavní silnici a před staniční budovou
Služby ve staniciČekárna pro cestujícíVeřejné parkoviště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mladotice jsou železniční stanice v obci Mladotice v okrese Plzeň-sever v Plzeňském kraji, nedaleko Mladotického potoka. Leží na neelektrizovaných jednokolejných tratích 160 a 162. V obci se dále nachází železniční zastávka Mladotice zastávka. Zastávka leží v tarifní zóně 023 Integrované dopravy Plzeňského kraje a je obsluhována osobními vlaky linky P5 Plzeň – Plasy – Žihle.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 8. srpna 1873 při zahájení provozu trati společnosti Plzeňsko-březenská dráha (k.k. privilegierte Eisenbahn PilsenPriesen(–Komotau), zkráceně EPPK) v úseku z Plas přes Žabokliky do stanice Březno u Chomutova, čímž bylo dokončeno celistvé dopravní spojení s Plzní. Budova vznikla dle typizovaného stavebního vzoru. Novější a větší nádražní budovu zde přistavěla společnost Místní dráha Rakovník-Mladotice po zprovoznění své tratě 9. července 1899 z Rakovníka, dopravu zajišťovala státní společnost Císařsko-královské státní dráhy (kkStB).

Po zestátnění společnosti (EPPK) 1. července 1884 v Rakousku-Uhersku pak obsluhovaly stanici pouze Císařsko-královské státní dráhy, po zestátnění rakovnické trati roku 1925 pak správu přebraly Československé státní dráhy.

Od 1. ledna 1997 je provoz mezi Mladoticemi a Kralovicemi nahrazen autobusovou dopravou, od roku 2012 byl uznáván tarif ČD v úseku Kralovice Mladotice autobusové linky 460790, víkendová autobusová linka 460805 byla v knižním železničním jízdním řádu rovněž doporučena jako náhrada, ovšem bez zmínky o tarifu. Od JŘ pro rok 2014 byla traťová tabulka 162 zkrácena a o náhradní dopravě není zmínka.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nachází se zde tři jednostranná nekrytá nástupiště, k příchodu na nástupiště slouží přechody přes koleje.

Dopravní návaznosti[editovat | editovat zdroj]

V blízkosti nádraží se nachází autobusová zastávka Mladotice, žel. st., obsluhovaná pouze v sobotu a neděli jedním směrem (linkou PID č. 404 směrem na Rakovník a Prahu 3 spoji se 4 hodinovým intervalem), a při hlavní silnici v obci autobusová zastávka Mladotice obsluhovaná celotýdenně oběma směry. Zatímco linka 404 je v celé délce zařazena i do Pražské integrované dopravy (Mladotice v pásmu 10), železniční stanice Mladotice do PID zařazena není.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Železniční stanice Mladotice [online]. České dráhy [cit. 2020-01-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]