Chomutov (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chomutov
Železniční stanice Chomutov
Železniční stanice Chomutov
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký kraj
MěstoChomutov
Souřadnice
Chomutov
Chomutov
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice342154
Tratě124, 130, 133, 137, 140
Nadmořská výška352 m n. m.
V provozu od1870
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71
Dopravní koleje8 (osobní) + 4 (seřaďovací)
Nástupiště (nástupní hrany)8 (8)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaMěstská hromadná doprava (autobusy)
Služby ve staniciVnitrostátní a mezinárodní pokladní přepážkaPlatba v EurechÚschovna zavazadelBariérové WCTAXIVnitrostátní pokladní přepážkaObchody a další službyPošta
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Chomutov (do roku 1945 též v němčině Komotau) je železniční stanice v Chomutově, okresním městě Ústeckého kraje. Nachází se západně od centra města, severně od středu funguje železniční zastávka Chomutov město.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Železniční síť začala na Chomutovsku růst s rozvojem těžby hnědého uhlí. Roku 1856 zažádala o koncesi na stavbu trati z Ústí nad Labem do Teplic Společnost c.k. privilegované Ústecko-teplické dráhy, do roku 1867 byly koleje prodlouženy až do Duchcova. Souběžně s podkrušnohorskou trasou budovala společnost Buštěhradská dráha trať od nádraží Praha-Smíchov přes Žatec a z Chomutova dále do Vejprt, aby propojila kladenskou a severočeskou důlní oblast.

Výstavba společné výpravní budovy započala ve spolupráci obou společností 13. srpna 1869, stavbu prováděla firma stavebního podnikatele Dautche. Stanice je několikaposchoďová se dvěma křídly a nástupní verandou na prvním nástupišti. Technické zázemí bylo již budováno separátně: Buštěhradská dráha budovala výtopny a dílny naproti výpravní budově za kolejištěm a spolu s nimi také dvě obytné dvouposchoďové budovy, Ústecko-teplická dráha si své zázemí vystavěla východně od nádražní budovy směrem k centru města.

Zcela nová výpravní budova vznikla roku 1872 přímo naproti prvnímu nádraží pro obsluhu trati Duchcovsko-podmokelské dráhy na trase Podmokly (Děčín hl.n.) – Osek – Chomutov, první soupravu obsloužila 19. prosince. Oba areály byly spojeny ocelovou lávkou nad kolejiště, která byla roku 1980 modernizována. Po zestátnění Ústecko-teplické i Buštěhradské dráhy k 1. lednu 1923 správu přebraly Československé státní dráhy (Duchcovsko-podmokelská dráha včetně svého chomutovského nádraží byla zestátněna již roku 1892, trať do roku 1918 provozovaly Císařsko-královské státní dráhy.[1] Budova duchcovské dráhy byla pak přeměněna na nákladové nádraží.

Elektrický provoz (3 kV DC) na trati procházející stanicí byl zahájen v roce 1991.

Výtopna nacházející se za kolejištěm byla po svém zrušení přeměněna na železniční depozitář Národního technického muzea a zpřístupněna veřejnosti; přístup od staniční budovy je možný oklikou po lávce nad kolejištěm.

Vlastník objektu SŽDC oznámil v roce 2018 milionové investice do opravy celého nádraží.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • TODOLA, Zdeněk, Historie železnice Chomutovska, České dráhy a.s., Chomutov, 1997.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]