Wikipedista:Ioannes Pragensis/ArchivOs04

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Duben 2008[editovat | editovat zdroj]

  • 1. dubna 2008 Nemám čas a sílu na pořádnou práci, tak aspoň se snažím neutralizovat moravská hesla. Navrhuji přejmenovat Morava (země) na prosté Morava, beztak se tam nepíše jen o době, kdy byla Morava zemí. Kirk používá silná slova, ale slabší argumenty, a naštěstí se k editaci Moravy připojili i další editoři, takže se text začíná vůčihledně lepšit.
Co bude určitě potřeba přehlédnout z hlediska moravské objektivity: Morava, Země Moravskoslezská, Dějiny Moravy, Moravané, Moravština, Moravské hnutí,...
  • 7. dubna 2008 Koriguji kus země moravské, daří se ji přejmenovat na prosté Morava.
  • 8. dubna 2008 Opět drobný spor s Nadorem o komunismus.
Už nejsem sám, komu Nador leze na nervy, takže vzniká speciální debata o jeho chování. Bohužel podobné debaty jen málokdy vedou k žádoucímu výsledku (dotyčný změnil chování, ostatní se s ním smířili), a často naopak spor prohloubí.
  • 13. dubna 2008 Po návratu z potrhlé bratislavské konference jsem si vyzvedl nové brýle, budu na Wikipedii lépe vidět; a slučuji Země Koruny české a Historické české země, jak se mezitím usneslo na diskusní stránce. Kirk zase revertuje, je sice v menšině, ale jist si svou pravdou. Hrozí tedy válka o léna koruny české.
  • 14. dubna 2008 Válka skutečně propukla, Kirk proti mně založil Žádost o komentář. I když začal revertovací válku proti jasnému rozhodnutí 6:0 ve prospěch sloučení, staví se do role oběti, jejíž "argumenty jsou smetány ze stolu".
Samozřejmě v jeho odůvodnění chybí podstatné informace, samozřejmě se nenamáhal mně o tom informovat, samozřejmě nedodržel formální požadavky příslušného typu ŽOK. A zdá se, že mu jeho taktika celkem dobře vychází; diskuse se z nemalé části drží toho směru, který jí dal. Místo aby aspoň zkušenější editoři řekli: mluvte o tom na diskusních stránkách článku, tato žádost o komentář je bezdůvodná, tak vážně probírají argumenty, proč články sloučit nebo rozdělit. Cítím nemalé znechucení, ani ne tolik nad Kirkem, ale nad tím, jak snadno na Wikipedii lidem procházejí manévry tohoto typu. Věcně se jedná o prkotinu, jak jsme se shodli s MiroslavemJosefem, ale jako precedent je to nedobré.
  • 15. dubna 2008 Válčím. Na stránce správců jsem se zeptal, proč nikdo z nich nezasáhl, když Kirk zakládal formálně nesprávnou žádost o komentář. Návod k použití jim hned na začátku ukládá takové pokusy mazat, a přitom je z toho celowikipedijní hádanice.
  • 16. dubna 2008 Upravuji dvě rádia (Rádio Impuls a Radio 1), hlavně mažu a mažu.
Kolega Vrba se pokusil řešit žádost o komentář, jeho řešení se mi nezamlouvá, protože není podle mne nestranné ani neřeší formální stránku věci. Naštěstí kolega Miraceti našel řešení přijatelnější, všechno zrušit a začít s diskusí od začátku.
  • 17. dubna 2008 Po Kirkovi zase Nador, trochu revertujeme kolem Čenstochové, prosazuje tam své trochu zvláštní pojetí toho, jak má článek o městě vypadat. Upozorňuji ho už po kdovíkolikáté na zdejší etiketu, jako by hrách na stěnu házel.
Diskuse kolem sloučení českých zemí i žádost o komentář zarchivována, hlasy a argumenty zmizely z povrchu. Mrzí mě, že jeden wikipedista může tak silně narušit rozhodovací proces, ale je to asi lepší, než kdybychom se tu tahali kolem dokola. Je to problém hlavně správců: Kdyby Kirkovu zádost o komentář smazali pět minut po založení pro absolutní nesplnění formálních požadavků a donutili ho normálně diskutovat na diskusních stránkách, tak bychom tolik času nezmarnili. Vždycky se najdou wikipedisté, kteří na pravidla příliš nehledí, ale je úkolem správců je usměrnit.
  • 18. dubna 2008 Trochu edituji Čenstochovou, kolega Nador projevuje silný vlastnický pud, článek pak zamčen panem Chmee2. ‎
  • 19. dubna 2008 Recenzuji heslo Šikana‎ v projektu Kvalita.
Kolega Nador oznámil odchod z Wikipedie v typicky sebelítostně-agresivním manifestu (nepostrádajícím kouzlo nechtěného: „Díky za takovéto přijetí nováčka mezi sebe, které by nečekal ani největší zločinec. Nador“). Navrhuji tedy odemčení Čenstochové. Brzy se však ukazuje, že šlo o návrh asi předčasný, kolega opět diktuje, co a jak v textu musí být.
Toto pravidlo, má-li mít smysl, musí vyváženě vést střední cestou mezi puritány, kteří by rádi Wikipedii mravnostně cenzurovali, a exhibicionisty, kteří naopak rádi zbytečně provokují. Na anglické Wikipedii mají obě skupiny zhruba vyrovnanou sílu; na české je myslím třeba se bránit zejména exhibicionistům, náš národ má dnes k puritanismu hodně daleko. Tak jako tak, je třeba se jasně vymezit proti oběma.
  • 21. dubna 2008 Přepisuji trochu satanismus, aby zněl lépe encyklopedicky.
  • konec dubna 2008 Beru si na Wikipedii dovolenou. Pracuji na jiných projektech. Umírá moje známá Lenka, maminka dvou malých dětí, tak jsem navíc i smutný.

Květen 2008[editovat | editovat zdroj]

  • 1.-4. května 2008 Mezi svátečními rodinnými výlety za zvířátky do ZOO ve Dvoře Králové (pro nejmladší členy) a za historií do Řezna (jen my starší) překládám z angličtiny Zákony‎ Wikipedie, Murphyho zákony aplikované na naše konání. Vybírám jen ty vtipnější a aplikovatelné na české poměry, ale stejně jich zbývá docela dost. Suchý humor se líbí nejenom mně, a tak dostávám a s vděčností přijímám Řád blyštivého zubu od kolegy Reapermana.
Přiznávám, že do „opravdové“ práce se mi moc nechce, představa, že zas dokola debatuji s kolegou Nadorem nebo Kirkem, ve mně nevzbuzuje zrovna příjemné pocity.
  • 5. května 2008 Vyznamenávám Emíra za Jeruzalémské království (a také on mě za pomoc při nominaci) a trochu kibicuji. Wikidovolená pokračuje, ale pár editů neuškodí.
  • 6. května 2008 Vyznamenávám ještě Peteho, že se ujal článku o Monteverdim a snaží se mu zachránit zlatou hvězdu, a Bubamaru za překládání a hlavně udržování česko-slovenských vztahů na Wikipedii. Přerušuji dovolenou a v rámci spolupráce měsíce upravuji článek Odmocnina‎. (Pochopitelně se ozývá kolega matematik Skalpik s výhradou, ale nakonec jsme se dohodli. Ještě by ten článek toho stejně chtěl hodně dodělat, třeba graf té funkce nebo popsat způsob, jak se to počítá a jaké vzorečky o odmocninách platí.) A navíc ještě navrhuji kompromis v plamenné diskusi kolem Lumen gentium, kde se Cinik a Lenka64 nemohli dohodnout kvůli nějakému citátu.
Československá nostalgie: Když jsem byl mladík, často jsem si ani hned neuvědomil, zda je něco česky nebo slovensky. Teď je Slovensko pro mně mnohem dál, i ta jeho krásná řeč. To samé platí i o jiných slovanských národech - už čtu a mluvím mnohem snáze anglicky nebo německy než rusky a také mentální vzdálenost narostla. Takže fandím Wikipedii a wikipedistům, kteří i tyto hranice dokáží zase odbourávat.
  • 7. května 2008 Zajímavá přesouvací válka: Nador prosazuje správnou myšlenku, aby hesla o Lauře a Barbaře Bushové byla v základní podobě pojmenována v přechýlené podobě, a dělá to tak nesprávným postupem, že je JAn zamyká proti přesunům v podobě nepřechýlené, podle doporučení o přechylování a podle googletestů horší. Zřejmě to souvisí i s tím, že editor s nízkou prestiží automaticky naráží na odpor...
Miraceti a Jan.Kamenicek připojují první nové „zákony Wikipedie“ do mé sbírky, vítám je s radostí.
  • 11. května 2008 Recenzuji v rámci projektu Kvalita Hovno. Navrhuji přesun na Wikislovník, protože článek neobsahuje téměř nic než lingvistickou informaci. Strhla se rozsáhlá debata, jako vždy, když se na Wikipedii diskutuje o hovnu.
Devátého jsme s chotí podnikli celodenní výlet do Krakova; úmorné polské silnice (a moje nejmilejší si zapomněla řidičák), krásný Wawel. Zasloužil by si tu modrý link.
Večer se dívám na Triumf vůle (na české Wikipedii hrozné heslo) a v hlavě mi pak zní chytlavá ‎melodie Horst-Wessel-Lied (pahýl nic moc, ani ten německý text tam není přepsán bez chyb), Hitlerovo řvaní (článek k naléhavým úpravám), Frankův (heslo ujde) strašidelný projev o právu. Zvláštní pocit poslouchat optimistické žvásty z roku 1934 a vědět, jak to všechno za pár let dopadne úplně jinak: toho oběsí, ten spáchá sebevraždu, tyhle krásné domy vybombardují. A cítit lítost nad davy zfanatizovaných mladých lidí, kteří brzy sami roztočí mlýnek na maso, jenž je semele... V každém případě by bylo potřeba na české Wikipedii trochu fašismem a nacismem pohnout. Důležité téma historie, a navíc některé lidi ta ideologie pořád ještě přitahuje jak můry stowatová žárovka.
  • 16. května 2008 Překládám Matthias Weckmann‎, méně známý ale zajímavý barokní komponista.
Tedmek mne vyzývá k vytvoření alternativního úvodu k Osmeru, mořím se s tím, ale kolega nereaguje... Egyptští bohové mají spousty času, chápu.
Neudržel jsem se a zamíchal jsem se do série diskusí, které rozvířil kolega Vrba kolem jakýchsi Ludkových údajných přehmatů. Mám už z Vrby pocit, že se bohužel stává wikisudičem, který vnímá pravidla, volby, funkce a právní kvalifikace jako to nejpodstatnější na Wikipedii. Nezvedá se zas nová vlna epidemie Zvánovcovy choroby, tedy toho, že se některý zasloužilý editor zasekne, dostane se do konfliktů, přestane psát a začne se věnovat hlavně širokopásmové kritice ostatních uživatelů a chodu Wikipedie vůbec?
  • 18. května 2008 Recenzuji Hlubočany pro WPK a zhruba dodělávám Wawel. Zdaleka tam není vše, co by stálo za zmínku, ale aspoň tu nezeje informační černá díra.
  • 19. května 2008 Zakládám rozcestník Simulace‎, poprvé na české wiki bojuji s islamismem v článku Safar al-Hawalí a dovypořádávám se prozatím s nacistickou tematikou úklidem hesla Horst Wessel Lied‎.
Na německé Wikipedii je de:Horst-Wessel-Lied‎ velice rozsáhlý, zajímavý a fundovaný článek. Chvíli jsem váhal, zda ho nepřeložit celý, ale pak jsem usoudil, že samotné téma mi za tu námahu nestojí. Ne že by ta písnička nebyla významná, ale její nejlepší doba už naštěstí minula a na české Wikipedii chybí mnoho podstatnějších věcí.
  • 20. května 2008 Padlo mi pod ruku Moravské hnutí‎, tak ho trochu stahuji zpátky do reality.
Kdyby člověk věřil zdejším moravisticky laděným heslům, tak by se musel divit, proč na Moravě ještě nevypuklo ozbrojené povstání. Měl bych se snažit o větší pozornost vůči těmto věcem; když na Moravu do Wikipedie vede odkaz přímo z hlavní strany webu jisté moravistické partaje, lze očekávat, že s neutralitou budou stálé problémy. Ale připouštím svoje vlastní předsudky, jako Středočech s momentálním pobytem v Praze, slezskými kořeny a polovinou rodiny na Moravě jsem na regionalistické štvaní hodně citlivý, cítím se až příliš doma kdekoli mezi Těšínem, Břeclaví a Aší.
  • 22. května 2008 Pod lípou rozpoutávám diskusi o nové možnosti našeho softwaru, „zhlédnutých verzích“. Není jasné, zda převáží výhody nebo nevýhody, ale je dobré o tom vědět a přemýšlet. Řeším copyvio Podvodní hokej‎ přepsáním na pahýl a snad naposledy čtu Osmero‎.
Už aby Osmero mělo zlatou hvězdičku a byl od něj pokoj. Při vší úctě nerad věnuji moc času tak odlehlým tématům.
  • 23. května 2008 Na Wikipedie:Pravidlo Wikipedie/Návrh‎ se bavíme s kolegou Berenem o tom, jak bude vypadat pravidlo o přijímání pravidel na Wikipedii. Chtěl by zrušit současnou přebyrokratizovanou verzi, což je chvályhodné, ale podle mého zachází do druhého extrému. Rozumné práci s návrhem navíc současná pravidla ve svém doslovném znění brání, tak to není snadné. Navrhuji utéci se k "ignorujte všechna pravidla".
  • 24. května 2008 Koriguji Česko‎ a pro Cinika Irena Sendlerowa‎.
Česku hrozím odebráním stříbrné hvězdičky. Odstranil jsem perly typu „Euroregiony jsou zakládány (...) zpravidla v regionech do nedávna (v našich oblastech do listopadu 1989) dělených státními hranicemi.“ Ale celkově nevyvážený a málo zdrojovaný text nelze vylepšit v jednom sezení jednomu člověku.
  • 25. května 2008 Koriguji heslo Promiskuita‎, vyznamenávám nadějného nováčka jménem Kestra‎ kytičkou za jeho/její hesla o francouzské historii a doplňuji do hesla Kostel svatého Štěpána (Kouřim) informace o jeho pozoruhodné kryptě a zvonici.
Zaparkoval jsem totiž v sobotu kolem poledne u zmíněného kostela auto s cílem zahájit zde svůj odpolední výlet. Na nástěnce jsem si všiml, že v sobotu od jedné, dvou a tří se konají prohlídky; neodolal jsem, prošel si centrum městečka, naobědval se v místním pajzlu a v jednu čekal před vchodem kostela. Byl jsem jediný zájemce. Přišel průvodce, a místo co by mě odkázal na později, pozval mě dovnitř. Pro mé četné dotazy jsme stihli pouze kostel a kryptu, a když na další prohlídku nepřišel nikdo, vylezl se mnou ještě na zvonici a v další půlhodině mi důkladně vysvětlil historii a teorii zvonění na zvony s horním točením, které zde jako raritu ukazují návštěvníkům. Cena dobrovolná. Úžasný zážitek.
Zdvořile upozorňuji kolegu Karla, který prosazuje heslo ‎ICP-MS mezi dobré články, že současný konsensus vyžaduje reference. On mě už trochu méně zdvořile vyzývá, abych se naučil anglicky (neví, že se o to už asi třicet let snažím) a případně i doučil česky. Před flamovací přestřelkou mě zachraňuje kolega Cinik, který s popudlivým uživatelem komunikuje dále.
Leze na mě nemoc, nic moc se mi nechce dělat.
  • 30. května 2008 Tvořím pahýly Oříšek a Seržant na hlavní stranu, upravuji Customer relationship management aby nezněl jak z propagačních materiálů. Začínám si dělat soukromý seznam žijících a nedávno zemřelých intelektuálů, ať vidím, jak na tom jsme s hesly o nich.
Připletl jsem se do rozsáhlé sektářské války kolem hesla Tranzistorový zvuk. Na EN podobné války zuří kolem kontroverzních hesel s náboženskou a politickou tematikou, tady je to otázka mnohem zásadnější: je lépe si do zesilovače osadit tranzistorové brouky, nebo nádherně svítící elektronky?
  • 31. května 2008 Jen drobnosti a intelektuálové.
Sjednotil jsem si uživatelský účet na všechny projekty Wikimedia, je to skvělá věc, jedním vrzem jsem teď přihlášený všude, dokonce i tam, kde jsem nikdy předtím účet neměl.

Červen 2008[editovat | editovat zdroj]

  • 1. června 2008 Kromě aktivit kolem nezbytného Tranzistorového zvuku – mezitím už avancoval na žádost o komentář – zgruntu přepisuji Velký skok vpřed pro Spolupráci měsíce.
Nemoc mě už dostihla naplno, mám horečku a cítím se jak zpráskaný pes.
  • 2. června 2008 Antibiotika, špatná nálada, Velký skok vpřed. Recenzuji Třebíč, nominovaný na NČ.
  • 4. června 2008 Díky sjednocení všech účtů se teď po zalogování mohu pohybovat na všech Wikipediích jako přihlášený, využívám toho k drobným vylepšením de:Tschechische Sprache; až doposud jsem přes své germanofilství byl líný si na německé Wikipedii zřídit účet.‎
  • 5. června 2008 Píši Kladno, úplně tam chyběla ta nejzajímavější část historie od nalezení uhlí dál, takže trochu rozšiřuji.
  • 6. června 2008 Zakládám Quae ad nos, sice maličkost, ale papežských encyklik adresovaných přímo do Prahy zase tolik není. Navíc jasně dokládá, že české bezbožectví nezískalo svou mimořádnou sílu až díky propagandě komunistického „vědeckého ateismu“, jak občas někdo v médiích usoudí.
  • 7. června 2008 Kolega Duff zakládá projekt šachy, připojuji se tedy, jsem členem i paralelního projektu na anglické Wikipedii. Namísto vstupního poplatku zakládám heslo Královská indická obrana, občas tohle zahájení se střídavým úspěchem zkouším.
Wikikytička od Juana za spolupráci na Osmeru. Jsem rád, že se jim to s Tedmekem podařilo dotáhnout. I když esoterické, může to sloužit jako vzor dalších egyptských článků a není to úplně nezajímavé.
  • 8. června 2008 Přidělávám k článku Wilhelm Steinitz sekci ukázkových partií. Je to pokus o elegantní a pokud možno bezbolestné řešení sporu o tu jedinou která tam dosud byla, tedy sporu o to, nakolik jsou obdivné komentáře kolem nejlepších Steinitzových tahů encyklopedické.
  • 9. června 2008 Koriguji New York‎; kolega Sveter se zasloužil o překlad z kvalitního anglického hesla, a teď zbývá dopilovat. Poté jasný kandidát na postup k hvězdičkám.
  • 11. června 2008 Vybral jsem na anglické Wikipedii hesla, která stojí za překlad, protože jsou kvalitní, s hvězdičkou, a zároveň pojednávají o tématu podle mého názoru vysoce významném. A počešťuji heslo jedné ze svých oblíbených historických postav, Friedrich Spee.
Wacht auf ihr schöne Vögelein, / ihr Nachtigalen kleine, / die ihr auf grünen Zweigelein / noch eh die Sonn recht scheine / stimmt an die lautbar Schnäbelein, / gedräht von Helfenbeine ... Singt nur dies einzig Liedelein, / das Stücklein das ich meine: / Singt, singt und klingt, ihr Vögelein; / dann ich für Freuden weine: / Bin wund von süssem Liedelein, / was hilft daß ichs verneine? – Žili těžce a umírali mladí, ale ještě směli adresovat verše slavíčkům a psát o svých slzách...
  • 12. června 2008 Na EN posílám do revize tamních nejlepších článků en:Trigonometric functions‎, jak jsem tam tím prohraboval, zjistil jsem, že článek vypadá dost zvetšele a potřeboval by popostrčit po textové i vzhledové stránce. A tím se zaplétám také do asi již čtvrtého pokusu získat hvězdičku pro tamní heslo o katolické církvi. Připisuji další četné poznámky do obludně velké diskuse, kterou Sandy beztak již jednou restartovala, a to nedočítám text článku ani do třetiny.
Katoličtí aktivisté jsou jednou z výrazných POV klik na anglické Wikipedii. Je poměrně nepříjemné se s nimi střetnout nad nějakým katolickým tématem, a je to konec konců celkem pochopitelné: irský národ si musel vypěstovat hodně silné reflexy proti každému zpochybnění papežské víry, chtěl-li v objetí Angličanů přežít. Na druhou stranu to ale vede k tomu, že jejich nejdůležitější článek není přes obrovské moře práce a stovky referencí nikdo schopen dotáhnout ke zlaté hvězdičce. Samozřejmě nejen vinou katolíků, různí apoštolové ateismu, jihobaptističtí katolíkobijci a obyčejní hlupáci odkojení Danem Brownem si rádi přisadí. Ale především nad každým pokusem něco v článku zásadněji změnit k lepšímu vypukne obrovský flamewar, katolická paranoia vře klokotem a do textu přibývají další a další reference, aby se dokázalo, že právě stávající formulace je jediná pravá.
Nejsem z celkového pojetí tohoto článku dvakrát nadšen, připadá mi, že ta popsaná tažení krom někdy spíš náhodného cíle nic zvláštního nespojuje. Leč budiž.
  • 16. června 2008 Probírám ještě další velké Wikipedie a jejich Nejlepší články. Německé a francouzské, které mi připadají tematicky zajímavé, vypisuji na stránku proektu Překlad. Na italské Wikipedii mě zaujal Guillaume Dufay, jeden z mých oblíbených skladatelů, a protože nemá v české WP ani čárku, hned zakládám heslo a začínám překládat. Taktéž zakládám Předjíždění‎ pro hlavní stranu.
Italsky umím mizerně, ale naštěstí už na internetu jsou automatické překladače, jež mě zbavují nutnosti hledat každé slovíčko, které neznám. Je to mnohem pomalejší než překlad z jazyka, který umím, ale docela zábavné a sem tam se něčemu přiučím.
Na anglické Wikipeidi hlasuji proti zařazení článku en:Cold War‎ mezi Featured, jsem zatím jediný, taky tam se zdá, že řada lidí hlasuje, aniž by si heslo pořádně přečetla.
Italský článek o Dufayovi je podrobný a hezky psaný, ale je jasné, že česká kritéria Nejlepšího článku jsou už trochu jinde. Budu muset časem dodělat plno formálních věcí, hlavně reference.
Dostávám se na anglické Wikipedii do ošklivého sporu s editorem en:User:Ottava Rima o detaily v článku o 18. století. Vyhrožuje, používá tvrdou demagogii a nakonec na mne žaluje na nástěnce k porušování pravidla tří revertů, ačkoli toto pravidlo jednak porušeno nebylo a jednak je k jeho porušení on blíže než já. Admin nás nestranně napomíná oba, život jde dál.
  • 21. června 2008 Koriguji a recenzuji Arthur Conan Doyle‎, také hned do Dobrých s výhledem na nominaci na Nejlepší, zaslouženou kytičku dostává kolega Hobr.
Snažím se ještě diskutovat o anglickém 18. století, ale v zásadě to není k ničemu. Obraz Washingtona překračujícího řeku Delaware tam být musí, a to hned na začátku, i když o této historické události jen málokdo mimo USA vůbec slyšel. Ale Američané mají kýčovitý obraz vojevůdce na lodi rádi, tak to sem prostě patří. Jedním z klíčových problémů současných Američanů je to, že většina lidstva nesdílí jejich patriotické nadšení pro americké hodnoty.
Upton Sinclair‎, autor bestsellerů padesát let po smrti skoro zapomenutý. Zkusil jsem se o víkendu začíst do jedné jeho knihy a odpadl po dvou kapitolách v okamžiku, kdy hrdina vstoupil do levicového spiknutí a napomenul kolegu spiklence, aby za války zapomněl na třídní boj a proti Hitlerovi podporoval i odporného Churchilla. S vědomím, že zrovna tato část je možná docela realistická, za druhé světové války museli levičáci skutečně zažívat těžká traumata ohledně toho, ke komu se připojit, a navíc se stranická linie občas měnila podle vývoje války. Ale nemám na to žaludek.
Zastávám názor, že pokud člověk chce psát na malé Wikipedii rozsáhlejší článek, měl by si vybrat známé a významné téma, jinak se jeho práce pro pár čtenářů nejspíš nevyplatí, leda by ji pak někdo přeložil do angličtiny. Dufay takové téma není, v tomto případě jsem si však udělil výjimku: jednak mě tento skladatel zajímá a rád se o něm dozvím něco nového, a jednak si trochu vylepším italštinu.
  • 24. června 2008 Svůj svátek na Wikipedii slavím překládáním Dufaye.
  • 25. června 2008 Dufay, na anglické Wikipedii měním svůj hlas u FAC článku Cold War.
Ne že by pořád nebyl moc soustředěný na Západ a USA, ale už to není tak strašné a konec konců anglická Wikipedie se logicky musí víc zajímat o anglicky mluvící národy.
  • 26. června 2008 Vyšla anketa časopisu en:Foreign Policy o nejvlivnějších intelektuálech. Většinu těch údajně nejvlivnějších na české Wikipedii vůbec nemáme, i rozhodl jsem se pokrýt pahýlky aspoň tu první desítku. Tvořím do začátku Fethullah Gülen a Jusúf al-Karadáví‎. Krom toho legrační editační válka s kolegou Vojtech.dostal‎ nad heslem Plankton. Revertoval mi editaci, jíž jsem z článku odstranil mimo jiné dvoumetrové korýše, údajně bezmocně plovoucí v moři jako součást planktonu; revertoval jsem také, upozornil ho a pak jsme se oba tomu nesmyslu zasmáli.
Seznam dvaceti nejvlivnějších veřejných intelektuálů vyšel opravdu kuriózně. Většinou jsou to osoby z muslimského světa stěží známé širší západní veřejnosti a některé bych se i rozpakoval označit za intelektuály: je tam třeba extremistický antisemita Jusúf al-Karadáví, provokatérka Ayaan Hirsi Ali‎ nebo šachista a aktivista Garry Kasparov; jistě nesmírně chytří a vlivní lidé, ale intelektuálové!? Ankety na internetu konec konců jsou – jenom ankety na internetu, ještě méně reprezentativní a snáze ovlivnitelné než televizní ankety typu Zlatého slavíka. Na druhou stranu to leccos říká: Muslimský svět už u internetu sedí, dokáže se mobilizovat, hlasuje. Musí být brán vážně. A on je také tou částí lidstva, která teď stojí na významné křižovatce a rozhoduje se, jakou cestou se má dát, politicky, nábožensky, ekonomicky. Ale je mi líto, že v anketě se do čela nedostal žádný Číňan, žádný sinolog – jako by Říše středu také nestála na křižovatce; a vzhledem k vojenské a ekonomické váze Číny bude rozhodnutí tohoto nadaného národa pro lidstvo snad ještě důsažnější.
  • 27. června 2008 Pokračuji se snědými intelektuály, zakládám pahýly Aitzaz Ahsan‎, Amr Chálid‎, Abdalkarím Sorúš‎, Tariq Ramadan‎ a Mahmúd Mamdání‎. Kromě toho pozoruji, jak si sám ješitný subjekt článku edituje heslo Radek Hulán‎, i pouštím se do jeho encyklopedizace. Krutá řezničina znamená pokles objemu o víc než polovinu a výsledek už vypadá bezmála přijatelně.
  • 28. června 2008 Dostávám Medaili zkušeného uživatele, asi trávím na české Wikipedii víc času než je zdrávo.
  • 29. června 2008 Vzájemně se vyznamenáváme s Emírem, on mě za pomoc s nominací, já jeho za tu hroznou práci s novým Nejlepším článkem o křižáckých taženích do Egypta.
Odvezli jsme děti na tenisový tábor. Žel jen na týden, Wikipedii to nepomůže.
  • 30. června 2008 Na prosbu autora se věnuji korektuře článku Tolštejn‎, bohužel na stříbrnou hvězdičku to bez dalšího zavrtání se do pramenů nebude. Jsou tam nejasnosti, které neumím opravit bez znalosti přesných dat. Ale i tak zajímavý článek. Krom toho dělám Dufaye, v podstatě překlad ukončuji.
Dívám se také na nové Emírovo želízko v ohni, článek Křížové výpravy. Bohužel zatím moc soustředěný na politické a vojenské dějiny a omezený pouze na křížové výpravy do Svaté země a okolí.