Srbobran

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Srbobran
Srbobran – znak
znak
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška80 m n. m.
StátSrbskoSrbsko Srbsko
Srbobran
Srbobran
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha284 km²
Správa
Oficiální webwww.srbobran.rs
Telefonní předvolba021
PSČ21480
Označení vozidelNS
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Srbobran (v srbské cyrilici Србобран, maďarsky Szenttamás) je město na severu Srbska, ve Vojvodině. Administrativně spadá pod Jihobačský okruh. V roce 2011 mělo město dle sčítání lidu 12 009 obyvatel.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Srbobran se rozkládá v široké rovině Panonské nížiny. Protéká jím řeka Krivaja a vede tudy Kanál DTD. Západně od města prochází dálnice A2, která spojuje Subotici a Novi Sad.

Název[editovat | editovat zdroj]

Svůj maďarský název získalo sídlo podle svého středověkého kláštera zasvěceného sv. Tomášovi. Tento název se objevoval i v srbském jazyce ve fonetickém přepisu. V roce 1922 byl název změněn na Srbobran, odkazující na události z revolučních let 1848 a 1849.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Město je poprvé připomínáno v roce 1338. Název získalo podle zasvěcení nedalekého kláštera a patrona okolních vesnic. Až do příchodu Turků bylo součástí středověkého Uherska. Po roce 1699 se stalo opět součástí Uher, do roku 1751 spadalo ale do tzv. Vojenské krajiny. V revolučním roce 1848 zde došlo k ozbrojeným střetům mezi srbským a maďarským obyvatelstvem, který přerůstal až do rozměrů občanské války a vedl k různým krutostem na obou stranách.[1] Od roku 1918 bylo město s etnicky smíšeným obyvatelstvem (cca 30 % obyvatel tvoří Maďaři) součástí Království SHS, později Jugoslávie. V roce 1941 bylo město připojeno k horthyovskému Maďarsku, v roce 1944 jej znovu obsadili partyzáni. Po roce 1945 se stalo součástí autonomní oblasti Vojvodina v rámci Srbska. V 90. letech 20. století do města přišli někteří uprchlíci z Chorvatska, Bosny a Hercegoviny a Kosova.

Kultura[editovat | editovat zdroj]

Ve městě se nachází dva barokní kostely; jeden římskokatolický a druhý pravoslavný.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Západo-východním směrem prochází Srbobranem silnice celostátního významu č. 15, která spojuje Kikindu s Vrbasem přes Srbobran. Silnice je také hlavním spojením z města k nedaleké dálnici A1. Silnice nižších tříd zajišťují obslužnost města s okolními obcemi; silnice č. 100 potom představuje původní silniční trasu z Nového Sadu do Subotice z doby ještě před výstavbou dálnice.

Na jižním okraji města se nachází stanice trati Bečej – Vrbas, ta je však opuštěná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. DJORDJEVIĆ, Dimitrije. Istorija moderne Srbije: 1800–1918. Bělehrad: Zavod za udžbenike, 2017. ISBN 978-86-17-18636-2. S. 128. (srbština) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]