Pivovar Bruntál

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Pivovar Bruntál
StátČeskoČesko Česko
MístoBruntál
Názvy značekBruntálské pivo
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Sladovna Bruntál

Článek Pivovar Bruntál popisuje vznik a vývoj pivovarnictví v Bruntálu, kde se pivo vařilo od středověku do roku 1955. Od 19. století zde existovaly dva velké, vzájemně si konkurující pivovaryMěšťanský pivovar a Panský pivovar.

Historie pivovarnictví v Bruntálu[editovat | editovat zdroj]

Počátky pivovarnictví[editovat | editovat zdroj]

Bruntálu udělil městská práva (včetně práva várečného) Přemysl Otakar I. v roce 1223, tedy 10 let po založení Bruntálu. Hlavním způsobem obživy byla těžba drahých kovů a železné rudy v okolí města, avšak rozvíjelo se zde i pivovarnictví. Koncem 13. století už v Bruntálu vařilo pivo celých 109 domů. První společný pivovar stával, jak bylo v té době zvykem, na náměstí. Není zcela jasné, v kterém roce byl založen, ale první písemná zmínka o něm pochází z roku 1568, když přecházel do vlastnictví města. V té době už zde ovšem existoval Panský pivovar, který tomu městskému konkuroval a to vedlo k různým sporům. Během třicetileté války byl Bruntál několikrát vypleněn a oba pivovary zkrachovaly.

Měšťanský pivovar[editovat | editovat zdroj]

Přesné datum založení nového měšťanského pivovaru není známo, jisté ale je, že jeho provoz nebyl počátkem 19. století rentabilní, a že jej proto měšťané začali pronajímat. Pivovar i tak vydělával příliš málo na to, aby se zalatila potřebná rekonstrukce. V roce 1864 dostal Měšťanský pivovar, i s přilehlým hostincem Pivní pramen, do nájmu podnikatel židovského původu Nathan Hamburger, který nechal vystavět nový ležácký sklep a v roce 1871 od města celý pivovar odkoupil. Ačkoli nový majitel vkládal do pivovaru značné prostředky, nedařilo se mu konkurovat v té době moderněji vybavenému Panskému pivovaru a Hamburgerův pivovar se postupně začal zabývat především výrobou sladu. V roce 1884 byla vybudována nová moderní sladovna. Podnik v té době nesl název Pivovar a exportní sladovna Bruntál a výstav dělal zhruba 8 000 hl/rok.

Počátkem 20. století se továrna pod názvem Výroba sladu – majitel N. Hamburger zabývala již výhradně výrobou sladu. V roce 1906 si majitelé Panského pivovaruŘád německých rytířů – pronajímají hamburgerovu hospodu, roku 1907 odkupují i právo várečné a tím končí éra Měšťanského pivovaru v Bruntále. Slad se v té době vyvážel hlavně do Německa, Švýcarska, Švédska a Norska. V roce 1910 byl podnik rozšířen o lihovar a zavedena výroba droždí. Po první světové válce se vrací k výrobě sladu a sladových polotovarů. Po znárodnění v roce 1947 byl závod začleněn do n. p. Obchodní sladovny Prostějov.

Bruntálské pivo se po druhé světové válce vařilo v podniku Seliko až do roku 1956.

Panský pivovar[editovat | editovat zdroj]

Zámek v Bruntálu

Nový Panský pivovar byl vystavěn v roce 1653 Řádem německých rytířů v blízkosti místního zámku. V době, kdy se v Hamburgerově pivovaru přestávalo vařit pivo, Panský pivovar vzkvétal. V letech 19111912 dal arcivévoda Evžen Rakousko-Těšínský vystavět nový, moderní komplex (pivovar, sladovna a lihovar) na dnešní Jesenické ulici. Výstav tohoto pivovaru se v meziválečném období pohyboval kolem 20 000 hl/rok.

V roce 1939 zabavili majetek Řádu německých rytířů nacisté a roku 1945 přešel pod národní správu. Po válce byl pivovar součástí několika národních podniků, postupně se k němu přidala palírna, zrušila se likérka a roku 1955 došlo ke zrušení pivovarnické činnosti. Od roku 1960 se podnik zabývá výrobou limonádových sirupů a ovocných vín.

Domácí pivo Horal[editovat | editovat zdroj]

Pivo z přízviskem „bruntálské“ se na trhu znovu objevilo až v roce 1993[1], kdy Sladovna Bruntál[2] začala vyrábět soupravy na přípravu domácího piva značky Horal.[3]

Pivovar Hasič[editovat | editovat zdroj]

V roce 2015 byl v prostorách bývalé textilní továrny v centru města Bruntál otevřen minipivovar Hasič.[4]

Nabízené druhy piva[editovat | editovat zdroj]

  • Hamburgerův pivovar
    • Bruntálské pivo
  • Panský pivovar
    • Hoch.- u. Deutschmeisterische Brauerei u. Brennerei-Anlagen Freudenthal

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie sladovnictví a pivovarnicvtí ve městě Bruntál
  2. SLADOVNA, spol. s r.o./
  3. Domácí pivo Horal
  4. Pivovar Hasič. hasicpivo.cz [online]. [cit. 2016-07-19]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-07-26. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]