Josef Maleček

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Josef Maleček
Josef Maleček, nejlepší střelec v československé hokejové lize (1937)
Josef Maleček, nejlepší střelec v československé hokejové lize (1937)
Narození18. června 1903
Praha
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí26. září 1982 (ve věku 79 let)
Bayport, New York
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Povolánítenista a hokejista
OceněníNejlepší střelec v československé hokejové lize (1937)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přehled medailí
Mistrovství světa v ledním hokeji
bronz MS 1933 ČSR
bronz MS 1938 ČSR
Mistrovství Evropy v ledním hokeji
zlato ME 1922 ČSR
bronz ME 1923 ČSR
zlato ME 1925 ČSR
stříbro ME 1926 ČSR
zlato ME 1929 ČSR
bronz ME 1931 ČSR
zlato ME 1933 ČSR
bronz ME 1934 ČSR
bronz ME 1935 ČSR
stříbro ME 1936 ČSR
stříbro ME 1938 ČSR
stříbro ME 1939 ČSR
Československá hokejová liga
zlato 1936/1937 LTC Praha
zlato 1937/1938 LTC Praha

Josef Maleček (18. června 1903 Praha[1]26. září 1982 Bayport, New York, USA) byl československý hokejový útočník, který získal několik titulů mistra Evropy a zároveň byl čtyřikrát nejlepším střelcem tohoto turnaje. Byl historicky prvním nejlepším střelcem nejvyšší československé ligové soutěže. Pro své střelecké kvality (jenom na klubové úrovni vstřelil více než 1 000 branek) patřil ve své době mezi nejlepší hokejisty Evropy. Je členem Síně slávy českého hokeje a Síně slávy IIHF.

Život[editovat | editovat zdroj]

Maleček byl všestranný sportovec (reprezentoval Československo v tenisovém Davis Cupu, hrál fotbal a závodil v atletice). Lední hokej hrál od roku 1920 za Spartu Praha. Jeho talent se brzy projevil natolik, že ve své době v neobvykle nízkém věku debutoval v československé reprezentaci. Hned při prvním startu navíc získal s týmem titul mistra Evropy, i když to byl jeden ze tří mezinárodních mistrovských turnajů, na němž nebyl nejlepším československým střelcem. V roce 1924 odcestoval v době vrcholících sporů rozštěpeného hokejového svazu na olympijský hokejový turnaj jako voják prezenční služby až po rozkazu přímo z ministerstva obrany. Do začátku druhé světové války tak vynechal pouze jediný mezinárodní mistrovský turnaj z těch, kterých se československá reprezentace zúčastnila. V roce 1932 mu nedovolilo odcestovat zranění.

V té době byl již pět let členem úspěšné hráčské generace v klubu LTC Praha. V roce 1931 dostal nabídku od NY Rangers k přechodu do NHL, kterou však neopětoval. Vedle tohoto a mnoha dalších uznání vysokých kvalit byl na druhé straně někdy kritizován z domova i zahraničí, že na klubové úrovni podává obvykle lepší výkony, než když hraje za reprezentaci. Jeho reprezentační bilance ovšem čítá vynikajících 114 gólů vstřelených ve 107 zápasech. S LTC Praha vyhrál dále Spenglerův pohár a po ustanovení československé ligové soutěže také šest titulů mistra ligy. Dvakrát se stal nejlepším střelcem ligy, když dokázal vstřelit v průměru více než dva góly v jediném zápase.

Josef Maleček v roce 1930

V roce 1943 Maleček přešel do klubu ŠK Bratislava, kde se postupně přesunul spíše na místo obránce. Po únorovém převratu 1948 emigroval do Švýcarska a měl snahu vytvořit exilovou reprezentaci. Do roku 1952 hrál i trénoval zároveň v HC Davos, dále působil v Curychu, KrefelduHannoveru. V roce 1955 se stal redaktorem Rádia Svobodná Evropa. V roce 1963 byl také jmenován čestným předsedou Svazu československých sportovců v zahraničí. Zemřel na zástavu srdce po smrti své druhé manželky.

Osobní úspěchy[editovat | editovat zdroj]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

Citát[editovat | editovat zdroj]

Na hřišti jsem se seznámil s Pepou Malečkem, vypomáhal nám v mužstvech Arény, Tyláčku, Švanďáku, Rokoka i Divadla "U Nováků". Byl to výborný parťák a zůstal jím i v exilu. Jeden čas býval sportovním redaktorem ve Svobodné Evropě a i když přesídlil do Ameriky, psával pro RSE sportovní relace. Býval předsedou Svazu sportovců v zahraničí...Maleček při každém mejdanu musí vyprávět, jak opouštěl po únoru Československo. Na peruánském vyslanectví dostal od známého peruánský pas a když s ním přijel na hranici, odbavil ho celník bez dlouhých průtahů. Když Pepa odjížděl, volal za ním: "Ale pane Maleček, jste poslední Peruánec, kterýho tu pouštíme!"
— Jára Kohout[2]

Zajímavost[editovat | editovat zdroj]

V roce 1935 hrál v reklamním filmu s Vlastou Burianem: "Tři muži na silnici (slečnu nepočítaje)"

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnost při kostele sv. Petra na Poříčí v Praze
  2. KOHOUT, Jára. Hop sem, hop tam. Zürich: Konfrontation SA, 1977. 255 s. ISBN 3-85770-052-1. S. 150. (čeština)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]