Eleuterokok ostnitý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Eleutherococcus senticosus)
Jak číst taxoboxEleuterokok ostnitý
alternativní popis obrázku chybí
Listy eleuterokoku ostnitého
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádmiříkotvaré (Apiales)
Čeleďaralkovité (Araliaceae)
Rodeleuterokok (Eleutherococcus)
Binomické jméno
Eleutherococcus senticosus
(Rupr. & Maxim.) Maxim., 1859
Synonyma
  • Acanthopanax senticosus
  • akantopanax ostnitý
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Plody eleuterokoku ostnitého

Eleuterokok ostnitý (Eleutherococcus senticosus) je ostnatý keř, kterému se pro léčivé účinky jeho kořenů a místo původu přezdívá „Sibiřský ženšen“. Je jedním z asi třiadvaceti druhů rodu Eleutherococcus který byl v minulosti znám pod rodovým jménem Acanthopanax.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druh je rozšířen ve východních oblastech Asie, severním směrem zasahuje poměrně vysoko, až po střední tok řeky Amur (nad 50° severní zeměpisné šířky). Vyskytuje se hlavně na východě Ruska (včetně Sachalinu), na severovýchodě Číny, v Japonsku a na korejském poloostrově. Tato nenáročná rostlina roste ve vlhčích řídkých smíšených i jehličnatých lesích nebo křovinách, obvykle na teplejších, jižně orientovaných svažnatých místech. Toleruje půdy hlinité, písčité nebo jílovité, kyselé i alkalické a taktéž s nízkou výživnou hodnotou, snáší plné slunce i polostín. Asi před 20 léty byly v Rusku v Přímořském a Chabarovském kraji osázeny touto rostlinou velké plochy, to mělo pokrývat poptávku a zamezit devastaci přirozených porostů.

Dlouho nepatřila tato rostlina tradiční čínské medicíny mezi všeobecně známé druhy s tonizujícími účinky, teprve v 50. létech 20. století se začala vědecky zkoumat a používat jako náhražka za nedostatkový a obtížně pěstovatelný ženšen. Z rostliny se používají hlavně kořeny, hodně účinných látek je i v listech. Nejvíce jich obsahují kořeny v druhé polovině září kdy se šetrně odřezávají a suší při teplotě do 70 °C.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Eleuterokok ostnitý je vytrvalý, opadavý, mrazuvzdorný keř dorůstající do průměrně výše 1,5 až 2 m, výjimečně až 4 m. Jeho kořenový systém je silně rozrostlý, ve svrchní vrstvě půdy je tvořen bohatě větvenými a poměrně tenkými kořínky (obvykle tlustými 2 cm) s celkovou délkou až 30 m. Nad zemí vyrůstá i 20 stonků s tenkou světlešedou kůrou které se v horní části větví. Stonky a hlavně mladé větve jsou hustě porostlé křehkými ostny jež jsou natočeny špičkou dolů.

Listyřapíky až 12 cm dlouhými jsou tři až pětičetně dlanitě složené. Roztroušeně chlupaté čepele lístků jsou 5 až 13 × 3 až 7 cm velké, vyrůstají na krátkých řapíčcích, jsou podlouhlé nebo eliptické, mají klínovitou bázi a špičatý vrchol, po obvodě jsou zubaté a mají výraznou zpeřenou žilnatinu o 6 nebo 7 párech.

Na koncích některých větví vyrůstají drobné, dlouze stopkaté, voňavé pětičetné květy v jednoduchých kulovitých okolících. Tato květenství jsou složena z květů oboupohlavných, samčích i samičích. Oboupohlavné a samčí jsou zpravidla světle fialové, samičí nažloutlé. Tyčinky bývají v květu čtyři nebo pět, semeník má pět oddílů po dvou vajíčkách z nichž jedno degeneruje. Rostliny vykvétají v červenci a srpnu.

Souplodí obsahuje tmavě fialové plody, vejčité bobule až 1 cm dlouhé které po uzrání v záři až říjnu zůstávají ještě dlouho na keři. Nejedlá bobule obsahuje zpravidla pět žlutých, plochých, půlměsíčkovitých, 3 až 8 mm velkých semen s nedostatečně vyvinutým embryem, hmotnost tisíce suchých semen je 5 až 10 gramů. Semena klíčí obvykle až po stratifikaci druhým rokem, nové rostliny poprvé kvetou nejdříve ve 3 létech. Keře se rozmnožují i oddělky kořenů. Ploidie druhu je 2n = 48.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Eleuterokok ostnitý se svými léčivými účinky rovná těžce dostupnému ženšenu. Jeho kořeny i listy obsahují vedle lipidů a silic, různé druhy pryskyřic, flavonoidů, sacharidů, polysacharidů, glykosidů a velké množství draslíku, fosforu a vápníku.

Extrakt z kořenů nebo listů působí v širokém spektru na lidský organismus hlavně díky tonizujícímu vlivu aniž by vykazoval nežádoucí účinky nebo se stával návykovým. Podle vědeckých údajů plynoucích z testování na zvířatech i lidech je schopen snižovat obsah cholesterolu i glukózy v krvi, má antidepresivní účinky a stimulační vliv na činnost centrálního nervového systému, zrychluje uzdravování po prodělaném infarktu a upravuje krevní tlak, dokáže u imunitního systému vybudit antivirovou a antibakteriální aktivitu, má retardační účinky na benigní i maligní nádory, stimuluje endokrinní funkce pohlavních žláz a zvyšuje aktivitu samčích pohlavních orgánů.[zdroj?]

Droga je považována za téměř ideální povzbuzovací prostředek zvyšující kondici a výkonnost organismu, zvláště se doporučuje při rekonvalescenci a po těžkých pooperačních stavech. V České republice jsou registrovány léčivé přípravky např. „Eleutherosan“ a „Eleuterokok ostnitý–extrakt“.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  • VALÍČEK, Pavel; HORÁK, Vladimír. Eleuterokok ostnitý. S. 58–62. REMEDIA, farmakoterapeutický časopis [online]. CZ Pfarma s.r.o., Kostelec nad Černými lesy, 1996 [cit. 02.04.2014]. Roč. 6, čís. 1, s. 58–62. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-08. ISSN 0862-8947. 
  • BioLib.cz – Eleutherococcus senticosus (Akantopanax ostnitý) [online]. BioLib.cz [cit. 2014-04-02]. Dostupné online. 
  • Extrakty: Eleuterokok ostnitý [online]. Marek Soporský, PrirodniPomoc.cz, Zlín [cit. 2014-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-07. 
  • ZLYGOSTEV, Alexej Sergejevič. Свободноягодник колючий [online]. Plant.geoman.ru [cit. 2014-04-02]. Dostupné online. (rusky) 
  • Сосудистые растения советского Дальнего Востока: Eleutherococcus senticosus [online]. Plantarium.ru [cit. 2014-04-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-04-07. (rusky) 
  • LIU, Lin-De; WANG, Zhong-Li; TIAN, ZGuo-Wei et al. Megasporogenesis, Microsporogenesis and Development of Gametophytes in Eleutherococcus senticosus. S. 289–297. Journal of Systetics and Evolution (Acta Phylotaxonomica Sinica) [online]. Institute of Botany, Beijing, CN, 10.06.1998 [cit. 02.04.2014]. Roč. 36, čís. 4, s. 289–297. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2014-04-07. ISSN 1674-4918. (anglicky) 
  • Flora of China: Eleutherococcus senticosus [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2014-04-02]. Dostupné online. (anglicky) 


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]