Boris Vyšeslavcev

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Boris Vyšeslavcev
Narození30. říjnajul. / 11. listopadu 1877greg.
Moskva
Úmrtí5. října 1954
Ženeva
Alma materPrávnická fakulta Lomonosovovy univerzity
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Boris Petrovič Vyšeslavcev (rusky Бори́с Петро́вич Вышесла́вцев; 3. říjnajul./ 15. října 1877greg.Moskvě5. října 1954Ženevě) byl ruský filosof, náboženský myslitel a právník.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval právo u juristy a filozofa P. I. Novgorodceva a pracoval nejprve jako advokát. Pak studoval filozofii u neokantiánů Hermanna Cohena a Paula Natorpa. Obhájil disertační práci o etice Johanna Gottlieba Fichteho. Po návratu do vlasti byl Vyšeslavcev jmenován profesorem filozofie práva na Moskevské univerzitě.[1] V roce 1922 byl spolu s řadou jiných intelektuálů vyvezen z Ruska na takzvané lodi filozofů „Oberbürgermeister Haken”.[2] Když emigroval, stal se pracovníkem ruského oddělení nakladatelství YMCA v Pariži. Pak se odcestoval do Ženevy, kde v roce 1954 zemřel.[3]

Filozofie[editovat | editovat zdroj]

Vedle S. Bulgakova, N. Berďajeva, N. Losského, N. Berďajeva, S. Franka, N. Arseňjeva, I. A. Iljina, L. Karsavina a jiných se Vyšeslavcev řadí mezi ony myslitele, kteří se vydali směrem vytyčeným Vladimirem Solovjovem a snažili se koncipovat křesťanskou filozofii.[1] Vyšeslavcev se zabýval filozofií lásky a rozpracováváním tzv. filozofie srdce. Těmto tématům se věnoval v knihách jako Etika proměněného erota (1932) nebo Srdce člověka v křesťanské a indické mystice (1929).

České překlady[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Вышеславцев, Борис Петрович na ruské Wikipedii.

  1. a b Čemus, s. 26.
  2. Исследование: «Философский пароход». 97 лет назад началась депортация русской интеллигенции [online]. «Институт развития социально-экономических проектов и инициатив» (АНО ИРСЭПИ), 17.12.2019 [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. (rusky) 
  3. Losskij, s. 601.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]