Baronská křížová výprava

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Baronská křížová výprava
konflikt: Křížové výpravy
Bitva u Bajt Hánúnu, Matthew Paris
Bitva u Bajt Hánúnu, Matthew Paris

Trvání12391241
MístoAcre, Jaffa, Gaza, Tripolis, Náblus
Výsledekúspěch křesťanů
Změny územíJeruzalémské království získalo zpět některá svá ztracená území a dosáhlo rozlohy, kterou mělo před rokem 1187
Strany
křížová výprava křížová výprava

Jeruzalémské království Jeruzalémské království
Řád templářůŘád templářů Řád templářů
Řád johanitů Řád johanitů
Řád německých rytířůŘád německých rytířů Řád německých rytířů

Ajjúbovský sultanát Damašský emirát Ajjúbovců
Ajjúbovský sultanát Egyptský sultanát Ajjúbovců
Velitelé
francouzská výprava:
Theobald Navarrský

anglická výprava:
Richard Cornwallský


Walter IV. z Brienne

Ajjúbovský sultanát As-Sálih Ismaíl

Ajjúbovský sultanát As-Sálih Ajjúb

  • Ajjúbovský sultanát Rukn al-Dín al-Hijawi

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Baronská křížová výprava byla v letech 12391241 v pořadí mezi šestou a sedmou křížovou výpravou další vojenské tažení evropských křižáků do Svaté země. Někteří historici ale usuzují, že se nejednalo o jednu, nýbrž o dvě samostatné výpravy, první francouzskou z roku 1239 vedenou navarrským králem Theobaldem I. a druhou anglickou Richardem Cornwallským, která dorazila o něco později. Výprava byla vyhlášena papežem Řehořem IX., který svou výzvu původně směřoval na velké státy Evropy, Francii, Anglii a Uhersko, ještě v průběhu výpravy odklonil Řehoř část křižáků na pomoc Latinskému císařství, které tou dobou mělo co dělat s nebezpečím nikájských a bulharských vpádů, což Uhři odmítli a směrem do Konstantinopole vyrazila jen malá armáda.

Mapa s územními zisky Jeruzalémského království

Ačkoli křížová výprava baronů nedosáhla žádného oslnivého vojenského úspěchu, v bitvě u Gazy utrpěli křižáci porážku, podařilo se jim nicméně překvapit rozpolcené muslimy obou tehdy znepřátelených stran ajjúbovské dynastie (sultánů As-Sáliha Ajjúba v Egyptě a As-Sáliha Ismaíla v Damašku) zabraných do vzájemných bojů. Prostřednictvím vojenského tažení v kombinaci s promyšleným vyjednáváním se jim podařilo de facto napodobit známější úspěšná diplomatické jednání mezi Fridrichem II. s Al-Kámilem a získat tak zpět Jeruzalémskému království některá jeho ztracená území a vrátit jej do jeho někdejší rozlohy před rokem 1187. Baronská křížová výprava dosáhla lepšího výsledku než jiné větší křížové výpravy a je proto považována za zdařilý podnik. Jak se brzy ukázalo, relativní křižácké úspěchy neměly mít dlouhého trvání, již o pár let později v bitvě u La Forbie byli křižáci spolu s ajjúbovskými separatisty poraženi egyptskými vojsky.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Barons' Crusade na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]