Alexandr Alexandrovič Kiesewetter

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Alexandr Alexandrovič Kizeveter
Narození10.jul. / 22. května 1866greg.
Petrohrad
Úmrtí9. ledna 1933 (ve věku 66 let)
Dejvice
Místo pohřbeníPravoslavný hřbitov na Olšanech
Alma materHistoricko-filologická fakulta Moskevské univerzity
Povolánípolitik a historik
ZaměstnavateléLomonosovova univerzita
Ruská národní univerzita v Praze
Politická stranaKonstitučně demokratická strana
FunkceČlen Státní dumy Ruského impéria
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Alexandr Alexandrovič Kiesewetter (rusky Александр Александрович Кизеветтер, 22. května 1866, Petrohrad - 9. ledna 1933, Praha[1]) byl ruský politik, historik, vysokoškolský pedagog a publicista. [2] [3]

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Kiesewetterův pradědeček byl kovářem v Durynsku, jeho dědeček byl hudebník a usadil se v Rusku. Jeho otec, Alexander Ivanovič Kiesewetter, vystudoval práva na univerzitě v Petrohradě a jako státní rada vedl archiv generálního štábu v Petrohradu. Matka Olimpiada Nikolajevna roz. Turčaninovová byla vnučkou protojereje a skladatele duchovní hudby Petra Ivanoviče Turčaninova a dcerou učitele dějepisu. V roce 1868 se rodina přestěhovala do Orenburgu, kde byl otec zástupcem ministerstva války generálnímu guvernérovi.

Mladý Alexandr Alexandrovič v roce 1888 promoval na Historicko-filologické fakultě Moskevské státní univerzity, v roce 1903 se stal magistrem a v roce 1909 doktorem historie a posléze profesorem Moskevské státní univerzity. Od roku 1917 byl členem korespondentem Ruské akademie věd.[4]

V roce 1904 vstoupil do Osvobozenecké unie, v roce 1906 se stal členem ústředního výboru ruské Konstitučně-demokratické strany (kadetů) a v roce 1907 byl zvolen poslancem do Druhé státní dumy.

Po bolševické revoluci Kiesewetter přednášel ruskou historii v divadelních kurzech v moskevském Malém divadle. Od února 1919 spravoval dva archivy a stal se profesorem II. Moskevské univerzity. Během této doby byl jako člen kadetů třikrát zatčen Čekou a na základě politického obvinění uvězněn. V roce 1920 byl propuštěn a v roce 1922 jako jeden z několika stovek intelektuálů definitivně vypovězen ze sovětského Ruska a zbaven občanství.

Náhrobek Alexandra Kiesewettera na Olšanských hřbitovech (index 19, číslo hrobu: 31, 2ob.)

Po krátkém pobytu v Berlíně se v lednu 1923 usadil s rodinou v Praze, kde působil jako profesor historie. Přednášel ruské dějiny na Ruském právním institutu, Ruské lidové univerzitě a Univerzitě Karlově. Podílel se také na společenském životě ruské emigrace. Byl členem Ruské akademické organizace v zahraničí a místopředsedou, od roku 1932 předsedou Ruské historické společnosti.

Alexandr Alexandrovič Kiesewetter zemřel 9. ledna 1933 ve svém pražském bytě v Dejvicích a byl pohřben v pravoslavné části Olšanských hřbitovů. V roce 1993 byl rehabilitován.

Spisy[editovat | editovat zdroj]

Kiesewetter byl autorem primárních studií o sociálních dějinách Ruska 18. století. (Posadská oblast Ruska XVIII. století (1903), Gorodovoje položenije Jekatěriny II 1785 goda, 1909), a několika svazků historických esejů a memoárů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byly použity překlady textů z článků Aleksandr Kiesewetter na polské Wikipedii a Alexander Alexandrowitsch Kiesewetter na německé Wikipedii.

  1. Archiv hl. m. Prahy, Matrika zemřelých magistrátní úřadovny v Dejvicích, sign. MGDEJ Z7, s. 1
  2. Brockhaus-Efron: Кизеветтер, Александр Александрович.
  3. Летопись Московского университета: Кизеветтер Александр Александрович (abgerufen am 28. Mai 2017).
  4. Летопись Московского университета: Кизеветтер Александр Александрович (abgerufen am 28. Mai 2017).

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]