Wikipedista:Zbrnajsem/Květoslava Conkova Cognetti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
ing. Květoslava Conkova Cognetti
Jiná jménaKveta Cognetti
Narození3. prosince 1949
Gottwaldov
BydlištěCastelnuovo di Porto, Roma, Italia
Národnostčeská a italská
Občanstvíitalské
Vzdělánívysokoškolské
Alma materČVUT Praha a Universitá di Bologna, Itálie
Povolánístavební inženýrka
Tituling.
Choťprof. Stefano Cognetti, 1975-1990
Rodičeplk.ing.arch.Vladimír Conk a Květoslava Conková
PříbuzníMUDr Vladimíra Červenková Šefrnová ex Burgerová roz. Conková
Chybí svobodný obrázek.


Květoslava Conkova, provdaná Cognetti (* 3. prosince 1949, Gottwaldov, nyní Zlín), je italská stavební inženýrka českého původu.[1]

Původ[editovat | editovat zdroj]

Rodinná vila v Kroměříži

Pochází z rodiny stavitelů. Její otec plk. ing. arch. Vladimír Conk (26. dubna 1923, Praha - 26. listopadu 1980, Praha), byl synem stavitele a váženého občana v Kroměříži a Brně Josefa Conka (1876 Královice, Praha – 31.srpna 1941 Kroměříž) a operní pěvkyně Anny Conkové Kyzlíkové (10. února 1890 Hořany u Loun - 5. dubna 1974 Kroměříž). Rodinná vila v Kroměříži, ve které Vladimír Conk žil a vyrůstal, byla postavena Josefem Conkem po roce 1900 a stala se Národní kulturní památkou České republiky. Již v roce 1952 byl Vladimír Conk jmenován ředitelem Vojenského projektového ústavu v Praze-Dejvicích a od toho roku žije rodina v Praze. Její matka Květoslava Conková Mikulcová, dcera lékaře z Velkého Ořechova (Luhačovice) a Marie Mikulcové, roz. Dostálkové, z Luhačovic, narozená 10. března 1923 též v Luhačovicích, pracovala v Praze jako projektantka. Rodina žila v luxusní vile v ulici Pětidomí v diplomatické čtvrti v Praze-Bubenči, která byla před druhou světovou válkou postavena stavitelem Jaroslavem Moučkou , během války byla zabrána německým gestapem k použití pro ubytování jejich generála a po roce 1948 byla znárodněna, jak to bylo v té době typické pro podobné vily. Po roce 1990 byla opět navrácena původním majitelům.

Studium v Česku, sňatek a přesídlení do Itálie[editovat | editovat zdroj]

Rodinná vila na ulici Pětidomí, Praha 6

Po ukončení studia na Fakultě stavební ČVUT v Praze v roce 1972 byla zaměstnána v Útvaru hlavního Architekta hlavního města Prahy se sídlem v Martinickém paláci, Hradčanské náměstí. V roce 1973 se seznámila s Italem Stefanem Cognettim (4. srpna 1947, Pisa), absolventem právnické fakulty Univerzity v Modeně, který se stal později profesorem na právnických fakultách v městech Ancona a Macerata.[2] Provdala se za něho v Praze dne 15. března 1975 , získala tím i italské občanství a 16. července 1975 se odstěhovala do Itálie. Jejich sňatku bylo nejprve velmi bráněno orgány bezpečnosti (SNB), které mladým snoubencům znemožňovaly i jakékoliv osobní kontakty. Pomohl jim ale zákrok Oldřicha Černíka, bývalého ministra průmyslu a předsedy vlády ČSSR v období Pražského jara 1968, který kdysi bydlel se svou rodinou v sousední vile na ulici Pětidomí v Praze.

Stavitelská činnost v Itálii[editovat | editovat zdroj]

V roce 1976 obdržela na Univerzitě v Bologni italský diplom ve stavebním oboru. Koncem roku 1975 vyhrála konkurz na místo specialistky pro zahraniční obchod na Italském institutu zahraničního obchodu (zkratka ICE) v Římě, Via Liszt 21. V roce 1987 byla po 10 letech profesionální kariéry jako inženýrka na významných stavbách zapsána do Seznamu autorizovaných inženýrů v římské provincii ( Ordine degli Ingegneri della Provincia Roma).[1] a na Seznamu Italského národního Svazu inženýrů v Římě.[3] Od roku 1977 řídila společně s architektem Robertem Berettou z Říma rekonstrukci budovy Grand Hotel Khartoum (dnes Holiday Villa Hotels & Resorts) v Chartúmu, hlavním městě Súdánu.

Centrum Dubaje v roce 1980, vlevo Sheikh Mansoor Building. Na této stavbě pracovala Květoslava Conkova Cognetti.

V letech 1979-80 řídila Květoslava Conkova Cognetti realizaci technických instalací ve 22patrovém paláci v Dubaji, Spojené arabské emiráty (UAE), pro dceru vládce emirátu Dubaj Rašída ibn Saíd Al Maktúma a vdovu po bývalém vládci Kataru Ahmadovi bin Ali Al Thani, Maryam bint Rashid Al Maktoum. V roce 1980 ji italská stavební firma ASTALDI SpA pověřila vedením projektové přípravy, projednáváním projektové dokumentace a řízením projektu v Angole, a to společně se známou konzultační inženýrskou firmou arabského světa Dar Al Handasaah z libanonského Beirutu. Projednávání projektu se konala v Beirutu , ale byl realizován na severu Angoly v místě zvaném Soyo Kwanda base pro americkou ropnou společnost Texaco a angolskou státní ropnou organizaci Sonangol. Také v roce 1982 byla devět měsíců přítomna na řízení stavby v Angole. Do roku 1987 pracovala s firmou Astaldi SpA na projektech v různých afrických zemích. Spolupracovala rovněž s významnými francouzskými firmami (Fougerolle, Tecnip, Bouyges, Sofravia). Od roku 1987 spolupracovala s dalšími firmami v Římě jako Cosmar, Salini Costruttori SpA, Tecnipetrol a.s. (později TPL a.s. a Tecnip a.s.) na projektech v Jinja (Uganda) a s firmou ATEDEMA, Řím. Zúčastnila se i různých jednání se švédským mezinárodním obchodním řetězcem IKEA, který na konci 80. let stavěl své první obchodní centrum v Římě. Od roku 1990 pracovala na stavbách pro potravinářské firmy v severní Itálii, jako jsou POLIN Spa, Gherri Gino a Lussetti.

Jazykové schopnosti[editovat | editovat zdroj]

Květoslava Conkova Cognetti mluví česky, italsky, anglicky, učila se ve škole ruštinu a během profesionálního života se naučila také něco z němčiny, francouzštiny, arabštiny, portugalštiny a absolvovala i krátký kurz čínštiny.

Významné mezinárodní realizace, na kterých pracovala[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnějšími realizacemi, na kterých během života pracovala, jsou:[1] [4]

Období výzkumů v různých oborech[editovat | editovat zdroj]

V letech 1992–2002 se Květoslava Conkova Cognetti soukromě zajímala o ufologii a byla členkou Italského národního ufologického centra (Centro ufologico nazionale - CUN). Během 90. let se zabývala také výzkumem v oboru úspory energie při vytápění objektů. Kromě toho měla zájem o tzv. ultrasensoriální přijímání myšlenek a zpráv (percezioni ultrasensoriali), k čemuž předložila návrh využití získaných výsledků i italským ministerstvům ekonomického vývoje a vnitra. [1] Stala se členkou Asociace SAPIENTIA v Sutri, která byla založena římským výzkumníkem a vynálezcem Marcellem Cretim, knížetem z Monteroni, a která se zabývala podobným typem výzkumů. Její bádání navazovalo i na předešlé výzkumy prováděné psychoanalytikem Sigmundem Freudem, které byly publikovány v jeho díle Výklad snů.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Ordine degli Ingegneri della Provincia di Roma. www.ording.roma.it [online]. [cit. 2017-05-31]. Dostupné online. (italsky) 
  2. COGNETTI, Stefano. Universitá di Macerata [online]. Macerata, Itálie: Universitá di Macerata, 2013-01-01 [cit. 2017-05-31]. Dostupné online. 
  3. CONSIGLIO NAZIONALE INGEGNERI. Consiglio Nazionale Ingegneri. Tuttoingegnere.it- Albo unico [online]. Consiglio Nazionale di Ingegneri di Roma, 2017-01-05 [cit. 2017-06-07]. Na stránce je potřeba vyplnit příjmení (Conkova) a jméno (Kvetoslava) a dát pokyn vyhledat (cerca). Dostupné online. 
  4. https://old.ording.roma.it/archivio/curricula/A14576.pdf

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]