Tanganika (země)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Teritorium Tanganika (1916–1961)
Tanganika (1961–1962)
Republika Tanganika (1962–1964)

Tanganyika (en)
Republic of Tanganyika
(en)
 Německá východní Afrika 19611964 Tanzanská sjednocená republika 
Vlajka státu
vlajka
Státní znak
znak
Hymna Mungu ibariki Afrika (Bůh žehnej Africe)
Geografie
Mapa
Rozloha
944 842 km²
Obyvatelstvo
Státní útvar
Státní útvary a území
Předcházející
Německá východní Afrika Německá východní Afrika
Následující
Tanzanská sjednocená republika Tanzanská sjednocená republika

Tanganika (anglicky Tanganyika) je název východoafrického teritoria a později státu rozkládajícího se mezi Viktoriiným jezerem, jezerem Malawi a jezerem Tanganika, po němž je toto území pojmenováno. Do roku 1918 bylo území součástí kolonie Německá východní Afrika (německy Deutsch-Ostafrika). Dnes je převážná část území součástí Tanzanie.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Tanzanie se skládá z území nazývaného Tanganika a ostrovů Zanzibar

Název Tanganika je odvozeno ze swahilského slova Tanga (plachtit) a Nyika (neobydlená planina či divočina). Když Evropané v druhé polovině 19. století objevovali a kolonizovali africká teritoria u Zanzibaru, Tanganika pro ně byla země kolem jezer. Území se stalo součástí kolonie Německé východní Afriky. Po první světové válce tato kolonie zanikla a území Tanganiky se dostalo pod britskou vojenskou správu. Přechod pod britskou vládu byl potvrzen v roce 1919 Versailleskou smlouvou. Britská správa pak změnila název území na Tanganyika Territory (Teritorium Tanganika) pro celé spravované území, zbývající části bývalé Německé východní Afriky, kterou později spravovala Belgie připadlo k dnešní Rwandě a Burundi, a také malému území Kiongského trojúhelníku, které přešlo pod správu Mosambiku. V roce 1927 vstoupila Tanganika do celní unie s Keňou a Ugandou a také vstoupila do Východoafrické poštovní unie. Dne 9. prosince 1961 se území Tanganiky, které bylo dosud pod správou Británie stalo nezávislým státem jako konstituční monarchie a 9. června 1962 byla vyhlášena republika v rámci Společenství národů. Dne 25. dubna 1964, kdy k Tanganice byl připojen ostrov Zanzibar došlo ke změně názvu republiky na Spojená republika Tanganika a Zanzibar a později na Sjednocená tanzanská republika (Tanzanie).[1]

I když území Tanganiky stále existuje, tento název se již formálně nepoužívá, jeho užívání je v Tanzanii politicky citlivé, nejen jako vzpomínka na koloniální časy, ale může značit i odmítavý vztah k unii se Zanzibarem. Dnes se název Tanganika používá výhradně pro označení jezera.

Symbolika[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Tanganyika na anglické Wikipedii.

  1. United Republic of Tanzania: Union of Tanganyika and Zanzibar Act, 1964. www.wipo.int [online]. [cit. 2018-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GORDON-BROWN, A. Year Book And Guide To East Africa 1956 by Gordon-brown, A. (ed): Robert Hale Hardcover, First edition. - Bookbarn International [online]. Londýn: Robert Hale, 1956 [cit. 2018-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  • HILL, J.; MOFFETT, J. Tanganyika -- A Review of Its Resources and Their Development. [s.l.]: Published by the Government of Tanganyika, 1955. Dostupné online. (anglicky) 
  • MWAKIKAGILE, Godfrey. Life in Tanganyika in the fifties. Dar es Salaam, Tanzania: New Africa Press, 2009. 424 s. ISBN 978-9987160129. (anglicky) 
  • MOFFETT, John Perry. Handbook of Tanganyika [online]. South Africa: Government Printer, 1958, rev. 2008-09-15 [cit. 2018-03-06]. Dostupné online. (anglicky) 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]