Portál:Brno/Článek/Návrhy: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
Řádek 9: Řádek 9:
* [[HC Kometa Brno]] (březen<!-- 18. března 1955 uhrála svůj první titul mistra republiky -->)
* [[HC Kometa Brno]] (březen<!-- 18. března 1955 uhrála svůj první titul mistra republiky -->)
* [[FC Zbrojovka Brno]] (červen/srpen<!-- 18. 8. 1977 zahájila a 19. 6. 1978 zakončila Zbrojovka sezónu, v níž získala svůj jediný titul mistra republiky https://www.fczbrno.cz/zapas.asp?sezona=1978 -->)
* [[FC Zbrojovka Brno]] (červen/srpen<!-- 18. 8. 1977 zahájila a 19. 6. 1978 zakončila Zbrojovka sezónu, v níž získala svůj jediný titul mistra republiky https://www.fczbrno.cz/zapas.asp?sezona=1978 -->)
* [[Huga Haas]] (únor 2020)


== Zpracované návrhy ==
== Zpracované návrhy ==

Verze z 22. 2. 2020, 17:44

Zde můžete předkládat návrhy na článek měsíce pro portál Brno, které se po zpracování mohou zobrazit na hlavní straně portálu. K inspiraci může posloužit třeba výběr rozsáhlejších (>40kB) článků v podkategoriích Brna.

Nezpracované tipy

Nemáte-li čas zpracovat plnohodnotný návrh, ale víte o článku, který by se hodil k použití, můžete jen přidat odkaz do tohoto seznamu:

Zpracované návrhy

Pro základ textu můžete využít anotaci článku, ale s těmito parametry:

  • V úvodním tučném názvu/tématu článku má být odkaz na článek.
  • Text pište v 1 souvislém odstavci. Délka zobrazovaného textu by měla být kolem 700–1000 znaků včetně mezer, ideál je 850.
  • Náhledový obrázek by měl mít rozměr při orientaci na výšku 100px, na šířku 150px, čtverec 120px.
  • Má-li článek vztah k nějakému výročí apod., navrhovaný měsíc a rok zobrazení uveďte v nadpisu návrhu.

Josef Dobrovský (leden)

Portrét Josefa Dobrovského od Fr. Tkadlíka, 1820

Josef Dobrovský (17. srpna 1753 Gyarmat6. ledna 1829 Staré Brno) byl český kněz, filolog, historik a zakladatel vědecké bohemistiky a slavistiky. Svým dílem předznamenal i podnítil české národní obrození, třebaže sám k romantickým obrozencům chronologicky ani svým založením nepatřil. Byl nejvýznamnějším představitelem racionalistického osvícenství v českých zemích a k jeho největším zásluhám patří zavedení a soustavné uplatňování kritické metody ve vědeckém bádání. Jeho rozsáhlou vědeckou činnost lze rozdělit do několika základních oblastí: historie, historiografie, biblistika, paleoslavistika, slovanská filologie a bohemistika. Dne 17. prosince 1828 přijel do Brna z císařské audience ve Vídni, se zápalem plic byl však hospitalizován v nemocnici Milosrdných bratří na Starém Brně, kde 6. ledna 1829 zemřel. Pohřební obřad proběhl 8. ledna v klášterním kostele Milosrdných bratří sv. Leopolda. Ostatky byly uloženy na starobrněnský hřbitov u tehdy již zaniklého kostela sv. Václava.

Útěchov

Pohlednice Útěchova z období první republiky

Brno-Útěchov je městská část na severním okraji Brna. Je tvořena městskou čtvrtí Útěchov, původně samostatnou obcí. Její katastrální území má rozlohu 1,18 km² a žije zde 760 obyvatel. První zmínka o Útěchovu pochází z roku 1365, kdy jej vlastnili Lichtenburkové. Dalšími majiteli byli moravský markrabě, Boskovicové a zejména Lichtenštejnové. Mezi lety 1850 a 1923 byl součástí sousedního Vranova, následně samostatnou obcí a roku 1980 se jako dosud poslední obec stal součástí Brna. Až do konce 20. století byl Útěchov malou vsí, na přelomu tisíciletí však prošel masivní suburbanizací a stal se brněnským satelitním městem. Jedná se o nejsevernější a nejvýše položenou část Brna, její střed se nachází v nadmořské výšce 465 m. Čtvrť je zcela obklopena lesy Soběšické vrchoviny. Zalesněné okolí je turisticky a rekreačně využíváno.