Ambras (zámek): Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
aktualizace
m Překlepy, drobnosti
Řádek 1: Řádek 1:
{{Infobox - budova}}
{{Infobox - budova}}
'''Ambras''' je [[renesance|renesanční]] zámek v kopcích nad tyrolským hlavním zemským centrem [[Innsbruck]]em na jihovýchodním okraji města, patří k němu jako jeho připojená obec. Leží v [[nadmořská výška|nadmořské výšce]] 635 m n. m. v bezprostřední blízkosti obce [[Amras]].
'''Ambras''' je [[renesance|renesanční]] zámek v kopcích nad tyrolským hlavním zemským centrem [[Innsbruck]]em na jihovýchodním okraji města, patří k němu jako jeho připojená obec. Leží v [[nadmořská výška|nadmořské výšce]] 635 m n. m. v bezprostřední blízkosti obce [[Ambras]].


== Historie ==
== Historie ==
Byl postaven v [[16. století]] na základech hradu rodiny von Dießen-Andechs, z 10. století, pobořeného roku 1133 a přestavěného ve 14. století. Kulturní a historický význam zámku je spjat s osobou arcivévody [[Ferdinand II. Tyrolský|Ferdinanda II.]], který jej dal postavit a připsat jako majetek své manželce Filipíně Welserové. Od roku 1563 do roku 1595 zámek sloužil jako jejich bydliště<ref>{{Citace elektronické monografie
Byl postaven v 16. století na základech hradu rodiny von Dießen-Andechs z 10. století, pobořeného roku 1133 a přestavěného ve 14. století. Kulturní a historický význam zámku je spjat s osobou arcivévody [[Ferdinand II. Tyrolský|Ferdinanda II.]], který jej dal postavit a připsat jako majetek své manželce Filipíně Welserové. Od roku 1563 do roku 1595 zámek sloužil jako jejich bydliště<ref>{{Citace elektronické monografie
|titul = The History of Ambras Castle
|titul = The History of Ambras Castle
|datum_přístupu = 2014-08-04
|datum_přístupu = 2014-08-04
Řádek 15: Řádek 15:


== Park ==
== Park ==
Park obklopuje hrad nad městskou částí Amras. Hned za hlavním vchodem může návštěvník vidět velký rybník. Největší část parku je upravena jako [[anglický park|anglický krajinářský park]]. Ve východní části jsou zbytky renesančních zahrad. Za zajímavou je považována jeskyně Ritterhöhle, Keuchengarten a umělý vodopád, který je napájen z potoka Sistranser Bach. Na severním vchodu do parku jsou pozůstatky věže zaniklého [[Kostela svatého Jiří (Amras)|kostela sv. Jiří]]. Park i zámek roku 2017 prošly generální rekonstrukcí.
Park obklopuje hrad nad městskou částí Ambras. Hned za hlavním vchodem může návštěvník vidět velký rybník. Největší část parku je upravena jako [[anglický park|anglický krajinářský park]]. Ve východní části jsou zbytky renesančních zahrad. Za zajímavou je považována jeskyně Ritterhöhle, Keuchengarten a umělý vodopád, který je napájen z potoka Sistranser Bach. Na severním vchodu do parku jsou pozůstatky věže zaniklého [[Kostela svatého Jiří (Ambras)|kostela sv. Jiří]]. Park i zámek roku 2017 prošly generální rekonstrukcí.


== Reference ==
== Reference ==

Verze z 4. 12. 2019, 21:04

Ambras
Základní informace
Slohrenesanční architektura
Poloha
AdresaSchloßstraße 20, Innsbruck, RakouskoRakousko Rakousko
Souřadnice
Map
Další informace
Kód památky100164
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ambras je renesanční zámek v kopcích nad tyrolským hlavním zemským centrem Innsbruckem na jihovýchodním okraji města, patří k němu jako jeho připojená obec. Leží v nadmořské výšce 635 m n. m. v bezprostřední blízkosti obce Ambras.

Historie

Byl postaven v 16. století na základech hradu rodiny von Dießen-Andechs z 10. století, pobořeného roku 1133 a přestavěného ve 14. století. Kulturní a historický význam zámku je spjat s osobou arcivévody Ferdinanda II., který jej dal postavit a připsat jako majetek své manželce Filipíně Welserové. Od roku 1563 do roku 1595 zámek sloužil jako jejich bydliště[1] a pro Ferdinandovy sbírky umění, přírodnin a kuriozit, přivezené zčásti z Křivoklátu. Sbírky zde byly uloženy i za jeho následovníků, až roku 1880 byl zámek otevřen jako c. a k. muzeum, dosud je pobočkou Uměleckohistorického muzea ve Vídni.

Park

Park obklopuje hrad nad městskou částí Ambras. Hned za hlavním vchodem může návštěvník vidět velký rybník. Největší část parku je upravena jako anglický krajinářský park. Ve východní části jsou zbytky renesančních zahrad. Za zajímavou je považována jeskyně Ritterhöhle, Keuchengarten a umělý vodopád, který je napájen z potoka Sistranser Bach. Na severním vchodu do parku jsou pozůstatky věže zaniklého kostela sv. Jiří. Park i zámek roku 2017 prošly generální rekonstrukcí.

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ambras Castle na anglické Wikipedii.

  1. The History of Ambras Castle [online]. [cit. 2014-08-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2013-08-08. (německy) 

Externí odkazy