Křižíkova (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Křižíkova
Boční loď stanice metra
Boční loď stanice metra
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťKarlín
UliceThámova
Síť metraPražské metro
Vznik22. listopadu 1990
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka B
Technické informace
Typ staniceražená trojlodní pražského typu
Počet nástupišť1
Délka nástupiště111 m
Šířka nástupiště18,06 m
Hloubka pod povrchem34,8 m
ProjektantDP-Metroprojekt Praha
ArchitektAnna Hübschmannová
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka B směr Černý Most
předchozí stanice: Invalidovna
eskalátor do vestibulu
1 ostrovní nástupiště
následující stanice: Florenc
linka B směr Zličín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Křižíkova (zkratka KR[1]) je stanice metra v Praze na trase B. Vestibul stanice se nachází v Thámově ulici v Karlíně. Stanice byla v roce 2002 vytopena povodní na Vltavě. Křižíkovu zprovoznil Dopravní podnik hlavního města Prahy v roce 1990. Původní navrhovaný název stanice byl Karlín. Uvažovalo se i o variantě Karlínské náměstí.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Vstup do střední lodi

Stanice je podzemní ražená trojlodní se zkrácenou střední lodí, se sedmi páry prostupů mezi střední lodí a nástupišti; celková délka stanice i s technologickým tunelem činí 212 metrů.

Celá stanice je dlouhá 111 metrů a nachází se 34,8 m[1] hluboko pod povrchem Křižíkovy ulice. Vzdálenost mezi kolejemi – sířka nástupiště činí 18,06 metrů. Stanice je obložena červenohnědým sklem Connex a má jen jeden výstup (vede eskalátorovým tunelem s 37 m dlouhými eskalátory kolmo k ose stanice) a jeden povrchový vestibul. Její výstavba, probíhající v letech 19861990, stála 353 milionů Kčs.

Stanice je konstruoována jen s Distribuční transformovnou a rozvodnou VN a NN. Bez měnírny el. proudu.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Do stanice se vstupuje vestibulem umístěným v Thámově ulici, nedaleko od křižovatky s ulicí Sokolovská. V okolí vestibulu je pěší zóna. Z vestibulu vedou tři eskalátory, na něž v kolmé poloze navazuje pevné schodiště. Stanice není bezbariérová.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Invalidovna Křižíkova Florenc
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup