Invalidovna (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Invalidovna
Vstupní vestibul
Vstupní vestibul
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťKarlín
UliceSokolovská
Síť metraPražské metro
Vznik22. listopadu 1990
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka B
Technické informace
Typ staniceražená trojlodní pražského typu
Počet nástupišť1
Délka nástupiště111 m
Šířka nástupiště18,6 m
Hloubka pod povrchem20 m
ProjektantDP-Metroprojekt Praha
ArchitektJiří Dušek
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka B směr Černý Most
předchozí stanice: Palmovka
eskalátor do vestibulu
1 ostrovní nástupiště
následující stanice: Křižíkova
linka B směr Zličín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Invalidovna (zkratka IN[1]) je stanice na trase B pražského metra. Nachází se ve čtvrti Karlín a byla uvedena do provozu v roce 1990.

Původní plánovaný název byl Hakenova po Josefu Hakenovi, předsedovi KSČ v letech 19251927 (blízké Kaizlovy sady se tehdy nazývaly Hakenovy sady). Současný název dostala podle blízké budovy Invalidovny (vystavěné v letech 17311737 podle vzoru pařížské Invalidovny pro ubytování válečných invalidů).

Popis a historie[editovat | editovat zdroj]

Nadzemní část stanice


Středová část stanice

Stanice je trojlodní, se zkrácenou střední lodí se sedmi páry prostupů mezi nástupišti a střední lodí, za střední lodí pokračuje technologický tunel. Invalidovna je široká 18,6 metrů a nachází se 20 m pod povrchem stejnojmenného sídliště. Stanice má jeden výstup s jedním vestibulem. Obklad ve stanici je perleťové/bílé sklo.

Výstavba stanice probíhala v letech 19861990 a stála 308 mil. Kčs.

Během povodně v roce 2002 právě zde voda 14. srpna podemlela ochrannou zeď a dostala se až na Vysočanskou a ke Smíchovskému nádraží, přes Můstek na linku A.

Koncem srpna 2013 ČTK zveřejnila zprávu, že investor, developerská skupina Erste Group Immorent, plánuje nad vestibulem stanice a na místě nynějšího supermarketu postavit dvojici kancelářských budov Centrum Invalidovna, stanice metra má být po dobou výstavby uzavřena a má být opraven vestibul metra, vyměněny eskalátory a vybudován šikmý výtah v eskalátorovém tunelu, což by si vyžádalo asi roční uzavření stanice. Projekt je údajně v počáteční fázi; dokumentace předpokládá zahájení výstavby koncem roku 2014 a dokončení během asi dvou let. Podle dokumentace v databázi EIA má mít jeden z domů 9 nadzemních pater, druhý 8 nadzemních pater a 4 patra podzemních parkovišť; první nadzemní podlaží obou budov má být využito pro obchody a provozovny služeb. Podle investora budova zatíží vestibul metra a tím ho bude chránit před případným vztlakem spodní vody v případě povodně. Podle Dopravního podniku hl. m. Prahy se o projektu a případném uzavření stanice teprve jedná.[2]

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Palmovka Invalidovna Křižíkova
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup