Radlická (stanice metra)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Radlická
Mozaika ve vstupu na nástupiště
Mozaika ve vstupu na nástupiště
StátČesko
MěstoPraha
ČtvrťRadlice
UliceRadlická
Síť metraPražské metro
Vznik26. října 1988
DopravceDopravní podnik hl. m. Prahy
Tarifní pásmoP
Linkylinka B
Technické informace
Typ stanicehloubená
Počet nástupišť1
Počet vestibulů1
Délka nástupiště100 m
Šířka nástupiště10,16 m
Hloubka pod povrchem11,5 m
ProjektantMetroprojekt Praha
ArchitektHana Labounková
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Průběh trati
Legenda
linka B směr Černý Most
předchozí stanice: Smíchovské nádraží
schodiště do vestibulu
1 ostrovní nástupiště
následující stanice: Jinonice
linka B směr Zličín
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Radlická (zkratka RD[1]) je stanice metraPraze, otevřená 26. října 1988 na lince B mezi stanicemi Jinonice a Smíchovské nádraží. Nachází se ve čtvrti Radlice, v údolí potoka. Uvažovalo se i o názvu Lidická.

Charakteristika stanice[editovat | editovat zdroj]

Nástupiště
Prostranství před stanicí

Je to podzemní, hloubená stanice - založená v jámě, bezpilířová, mělce pod povrchem (10,16 metrů[2]) a krytá kotvenými prefabrikovanými deskami. Je nejméně vytížená z celé sítě pražského metra, v ranní špičce zde vystoupí a nastoupí jen 2 400 lidí. Je tomu tak převážně vzhledem k jejímu okolí; nenachází se zde žádné významnější sídelní ani průmyslové celky. Délka stanice činí 251 metrů, z čehož nástupiště zhruba sto a další technologická zázemí zbylých zhruba sto padesát; stanice má celkem 170 provozních místností. Vestibul Radlické je velmi malý; vestavěn v úrovni polootevřeného atria a spojený s nástupištěm pevným schodištěm. Z atria pak vycházejí další krytá schodiště na úroveň Radlické ulice, kde je zastávka autobusů. Poblíž stanice se nachází tramvajové obratiště.

Obklad je ze zelených skleněných tabulí Connex a kovového pruhu s názvem stanice. Na stropě nástupiště byly umístěny speciální lamely, jejichž účelem je tlumit hluk, který způsobují projíždějící vlaky.

Historický vývoj[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla budována v letech 19841988; na podzim roku 1988 byla zprovozněna. Jako jediná na úseku III.B nebyla otevřena s ideologickým názvem. Uvažovala se však i o názvu Lidická, což mělo nahraditi projektový název stanice Národní třída.

Vzhledem k jejímu umístění, stejně jako u celého úseku III. B., však stála mimo zájem většinové veřejnosti; povrchové zábory byly malé a nenarušily místa s hustým provozem. Při budování Radlické ale přesto došlo k zničení velké části starých Radlic; kromě metra zde vznikl i autobusový terminál a plavecký bazén. Mezi roky 2005 až 2006 byl v sousedství stanice dobudován i administrativní komplex patřící bance ČSOB. Od října 2008 je ke stanici metra vedena tramvajová trať Smíchov – Radlice a je obsluhována linkami č. 7 a 21.

Okolní objekty[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]


← směr Černý Most Metro v Praze směr Zličín
· · · ·
Smíchovské nádraží Radlická Jinonice
Černý Most Bezbariérový přístupRajská zahrada Praha-Rajská zahrada (železniční zastávka) Bezbariérový přístupHloubětín Bezbariérový přístupKolbenova Bezbariérový přístupVysočanská Praha-Vysočany (nádraží) Bezbariérový přístupČeskomoravskáPalmovka Bezbariérový přístupInvalidovnaKřižíkovaFlorenc  Bezbariérový přístupNáměstí Republiky Praha Masarykovo nádražíMůstek  Bezbariérový přístupNárodní třída Bezbariérový přístupKarlovo náměstí Bezbariérový přístupAnděl Bezbariérový přístupSmíchovské nádraží Praha-Smíchov (nádraží) Bezbariérový přístupRadlickáJinoniceNové Butovice Bezbariérový přístupHůrka Bezbariérový přístupLužiny Bezbariérový přístupLuka Bezbariérový přístupStodůlky Bezbariérový přístupZličín Bezbariérový přístup