Aleksejevskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Aleksejevskaja
Původní názevМир
Щербаковская
StátRusko a Sovětský svaz
MěstoMoskva
Vznik1. května 1958
LinkyKalužsko-Rižskaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Kód památky7730137000
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Střední loď stanice

Aleksejevskaja (rusky Алексеевская) je stanice moskevského metra na Kalužsko-Rižské lince.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Je to podzemní, ražená a trojlodní stanice se zkrácenou střední lodí. Nachází se 51 m pod zemským povrchem; výstup z ní vede jeden po eskalátorovém tunelu do povrchového vestibulu kruhového půdorysu.

Interiér podzemní části stanice je velmi originální; převážně díky tomu, že původně měl být okázale zdoben stejně jako stanice na Zamoskvorecké a Kolcevské lince. Nakonec však došlo ke změnám plánu; nový návrh byl více strohý a odpovídal tehdejšímu trendu výstavby spartánských stanic metra. Díky tomu tak vznikla stanice, která svým architektonickým ztvárněním je přelomem mezi dvěma obdobími historie moskevského metra.

Osmiboké pilíře, které tak podpírají klenby všech tří lodí jsou obloženy ve své spodní části bílým mramorem se zeleným pruhem, stěny za nástupištěm obkládají bílé dlaždice. Stropy a vyšší části stěn jsou omítnuté bíle. Osvětlení zajišťují sice lustry, ne však tak dekorativní jako u ostatních stanic původem z 50. let minulého století. Aleksejevskaja se cestujícím zprovoznila 1. května 1958.

Alexejevskaja v kultuře[editovat | editovat zdroj]

Ve stanici Alexejevskaja se odehrává část děje knihy Metro 2033 od Dmitrije Gluchovského.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Medvědkovo Metro v MoskvěKalužsko-Rižskaja směr Novojaseněvskaja
VDNCh Aleksejevskaja Rižskaja
MedvědkovoBabuškinskajaSviblovoBotaničeskij sad VDNCh AleksejevskajaRižskaja Prospekt Mira SucharjevskajaTurgeněvskaja Kitaj-gorod Treťjakovskaja Okťabrskaja Šabolovskaja Leninskij prospekt Akademičeskaja ProfsojuznajaNovyje ČerjomuškiKalužskaja BěljajevoKoňkovoŤoplyj StanJaseněvoNovojaseněvskaja