Ranitomeya: Porovnání verzí

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Smazaný obsah Přidaný obsah
m Cat-a-lot: přesunuto do Pralesničkovití
chyb jak máků, - to, co na en není
Řádek 14: Řádek 14:
| binomické jméno = Ranitomeya
| binomické jméno = Ranitomeya
| druh popsal = Bauer, [[1986]]
| druh popsal = Bauer, [[1986]]
}}
}}'''Ranitomeya''' (oficiální český název neexistuje) je rod [[Pralesničkovití|pralesniček]], patřící do podčeledi [[Dendrobatinae]]. Jedná se o nejpočetnější rod pralesniček, do kterého se řadí 16 druhů. Pralesničky tohoto rodu žijí v západní [[Brazílie|Brazílii]], východním [[Peru]] a severní [[Bolívie|Bolívii]].
'''''Ranitomeya''''' (česky '''pralesnička'''<ref>https://www.biolib.cz/cz/taxon/id303723/</ref>) je rod [[Pralesničkovití|pralesniček]], patřící do podčeledi [[Dendrobatinae]]. Jedná se o nejpočetnější rod pralesniček, do kterého se řadí 16 druhů. Pralesničky tohoto rodu žijí v západní [[Brazílie|Brazílii]], východním [[Peru]] a severní [[Bolívie|Bolívii]].


== Taxonomie ==
== Taxonomie ==
V roce [[2006]] byly přeřazeny do rodu Ranitomeya mnoho druhů pralesniček dříve řazených do rodů ''[[Dendrobates]]'', ''[[Minyobates]]'' a ''[[Phyllobates]]''. V roce [[2011]] se Brown a jeho kolegové rozhodli vyřadit rod [[Andinobates|''Andinobates'']] a zařadit všechny druhy tohoto rodu do rodu Ranitomeya. Kvůli tomu má dnes mnoho druhů rodu Ranitomeya více názvů, a všechny tyto názvy jsou stále používány.
V roce [[2006]] bylo přeřazeno do rodu ''Ranitomeya'' mnoho druhů pralesniček dříve řazených do rodů ''[[Dendrobates]]'', ''[[Minyobates]]'' a ''[[Phyllobates]]''. V roce [[2011]] Brown & kol., na základě studií dalších vědců, kteří předpokládali, že rod ''Ranitomeya'' tvoří dva odlišné [[klad]]y, vytvořili pro dvanáct druhů tohoto rodu nový genus ''Andinobates''.


Druhy rodů Ranitomeya a Andinobates se odlišují od pralesniček rodu Dendrobates tím, že jsou obvykle menší, mají více než dvě barvy a vypadají z určitých úhlů pohledu leskle. Rody Ranitomeya a Andinobates se od sebe odlišují především rozšířením- pralesničky rodu Ranitomeya žijí na jihozápadě [[Amazonie|amazonských pralesů]], zatímco pralesničky rodu Andinobates žijí v severních [[Andy|Andách]] blízko ke [[Střední Amerika|Střední Americe]].
Druhy rodů ''Ranitomeya'' a ''Andinobates'' se odlišují od pralesniček rodu ''Dendrobates'' tím, že jsou obvykle menší, mají více než dvě barvy a vypadají z určitých úhlů pohledu leskle. Rody ''Ranitomeya'' a ''Andinobates'' se od sebe odlišují především rozšířením; pralesničky rodu Ranitomeya žijí na jihozápadě [[Amazonie|amazonských pralesů]], zatímco pralesničky rodu ''Andinobates'' žijí v severních [[Andy|Andách]] blízko ke [[Střední Amerika|Střední Americe]].


== Popis ==
== Popis ==
Pralesničky rodu Ranitomeya nejsou příliš velké, největší druhy měří v dospělosti nejvíce 21 mm. Pralesničky jsou většinou velmi barevné a na těle obvykle mají tečky, pruhy nebo mřížky. Hřbet je obvykle hladký nebo zrnitý. Hlava je obvykle užší než tělo. Na prstech mají pralesničky rodu Ranitomeya prstní disky.
Největší druhy měří maximálně 21 mm. Tyto žáby jsou pestrobarevné, se žlutou, červenou či zelenou horní částí těla, výraznou barvu má i hrdlo. Hřbet je obvykle hladký nebo zrnitý. Hlava je většinou užší než tělo. Na prstech mají pralesničky rodu ''Ranitomeya'' prstní disky.


Mnoho pralesniček rodu Ranitomeya je ohroženo kvůli ztrátě životního prostředí nebo nelegálnímu obchodu.
Mnoho zástupců rodu ''Ranitomeya'' je ohroženo kvůli ztrátě životního prostředí nebo nelegálnímu obchodu.


== Druhy ==
== Druhy ==
Řádek 44: Řádek 45:
* ''[[Ranitomeya yavaricola]]''
* ''[[Ranitomeya yavaricola]]''
* [[Pralesnička žlutopásá]] (''Ranitomeya flavovittata'')
* [[Pralesnička žlutopásá]] (''Ranitomeya flavovittata'')
Do rodu Ranitomeya se z rodu Andinobates také mohou řadit [[pralesnička utajená]] (''Ranitomeya abdita''), [[pralesnička chocóská]] (''Ranitomeya altobueyensis''), [[pralesnička jihoperuánská]] (''Ranitomeya biolat''), [[pralesnička calimská]] (''Ranitomeya bombetes''), [[pralesnička hnědonohá]] (''Ranitomeya claudiae''), [[pralesnička Duellmanova]] (''Ranitomeya duellmani''), [[pralesnička žlutobřichá]] (''Ranitomeya fulgurita''), [[pralesnička malá]] (''Ranitomeya minuta''), [[pralesnička andská]] (''Ranitomeya opisthomelas''), [[pralesnička červenohlavá]] (''Ranitomeya rubrocephala''), [[pralesnička zelená]] (''Ranitomeya viridis'') a [[pralesnička virolínská]] (''Ranitomeya virolinensis'').

==Reference==
==Reference==
{{Překlad|en|Ranitomeya|753957722}}
{{Překlad|en|Ranitomeya|753957722}}
<references />
{{Portály|Obojživelníci}}
[[Kategorie:Pralesničkovití]]
[[Kategorie:Pralesničkovití]]

Verze z 22. 12. 2017, 12:24

Jak číst taxoboxRanitomeya
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
Čeleďpralesničkovití (Dendrobatidae)
PodčeleďDendrobatinae
RodRanitomeya
Binomické jméno
Ranitomeya
Bauer, 1986
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ranitomeya (česky pralesnička[1]) je rod pralesniček, patřící do podčeledi Dendrobatinae. Jedná se o nejpočetnější rod pralesniček, do kterého se řadí 16 druhů. Pralesničky tohoto rodu žijí v západní Brazílii, východním Peru a severní Bolívii.

Taxonomie

V roce 2006 bylo přeřazeno do rodu Ranitomeya mnoho druhů pralesniček dříve řazených do rodů Dendrobates, Minyobates a Phyllobates. V roce 2011 Brown & kol., na základě studií dalších vědců, kteří předpokládali, že rod Ranitomeya tvoří dva odlišné klady, vytvořili pro dvanáct druhů tohoto rodu nový genus Andinobates.

Druhy rodů Ranitomeya a Andinobates se odlišují od pralesniček rodu Dendrobates tím, že jsou obvykle menší, mají více než dvě barvy a vypadají z určitých úhlů pohledu leskle. Rody Ranitomeya a Andinobates se od sebe odlišují především rozšířením; pralesničky rodu Ranitomeya žijí na jihozápadě amazonských pralesů, zatímco pralesničky rodu Andinobates žijí v severních Andách blízko ke Střední Americe.

Popis

Největší druhy měří maximálně 21 mm. Tyto žáby jsou pestrobarevné, se žlutou, červenou či zelenou horní částí těla, výraznou barvu má i hrdlo. Hřbet je obvykle hladký nebo zrnitý. Hlava je většinou užší než tělo. Na prstech mají pralesničky rodu Ranitomeya prstní disky.

Mnoho zástupců rodu Ranitomeya je ohroženo kvůli ztrátě životního prostředí nebo nelegálnímu obchodu.

Druhy

Mimo druhy rodu Andinobates existuje celkem 16 popsaných druhů pralesniček rodu Ranitomeya:

Reference

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ranitomeya na anglické Wikipedii.