Snědek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Snědovka)
Jak číst taxoboxSnědek
alternativní popis obrázku chybí
Snědek chocholičnatý (Ornithogalum umbellatum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďchřestovité (Asparagaceae)
Rodsnědek (Ornithogalum)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Snědek (Ornithogalum) je rod jednoděložných rostlin z čeledi chřestovité. Někteří autoři zastávají užší pojetí a vyčleňují z rodu Ornithogalum ještě další menší rody, např. Loncomelos Rafin. – česky snědovka a Honorius S.F. Grey – česky snědovec. Tento článek pojednává o rodě snědek v širším pojetí (Ornithogalum s.l.), včetně výše zmíněných menších rodů.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná o vytrvalé pozemní byliny, s cibulemi. Jsou to rostliny jednodomé s oboupohlavnými květy. Listy jsou po několika v přízemní růžici, jsou jednoduché, přisedlé, s listovými pochvami. Čepele listů jsou celokrajné, většinou čárkovité až kopinaté, často s bílým středním pruhem, žilnatina je souběžná. Květy jsou oboupohlavné, jsou v květenstvích, zpravidla v hroznech nebo v chocholících. Na bázi květních stopek jsou listeny, které jsou často bělavé či membránovité. Okvětí se skládá z 6 okvětních lístků ve 2 přeslenech (3+3), které jsou volné, zpravidla bílé, zelenavé či nažloutlé. Tyčinek je 6. Gyneceum je složeno ze 3 plodolistů, je synkarpní, semeník je svrchní. Plodem je tobolka.

Rostliny jsou zasyrova jedovaté.

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 100–150 druhů (asi záleží na pojetí), které jsou rozšířeny v Evropě, v západní Asii a v Africe, jinde se vyskytují pouze adventivně.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR roste zhruba 7 druhů z rodu snědek (Ornithogalum). Na sušších místech teplých oblastí je běžný snědek Kochův (Ornithogalum kochii). Vzácnější je snědek chocholičnatý (Ornithogalum umbellatum), který však na Moravě skoro chybí. Snědek rozkladitý (Ornithogalum divergens) se kdysi vyskytoval na Znojemsku, nyní patří v ČR mezi nezvěstné druhy. Silně ohroženým druhem (C2) je snědek jehlancovitý neboli snědovka jehlancovitá (Ornithogalum brevistylum, syn.: Loncomelos brevistylus), která v ČR roste pouze v Bílých Karpatech. Rovněž výskyt druhu snědek pyrenejský neboli snědovka pyrenejská (Ornithogalum pyrenaicum, syn.: Loncomelos pyrenaicus) je omezen jen na Hostýnské vrchy a okolí a Bílé Karpaty. V ČR se vyskytuje pouze snědek pyrenejský kulatoplodý (Ornithogalum pyrenaicum subsp. sphaerocarpum) a patří mezi kriticky ohrožené druhy. Výskyt snědku hřebenitého neboli snědovce hřebenitého (Ornithogalum boucheanum, syn.: Honorius boucheanus) je v ČR omezen pouze na jižní Moravu. Snědek nicí neboli snědovec nicí (Ornithogalum nutans, syn.: Honorius nutans) je v ČR nepůvodní, pochází z JV Evropy, ale často se pěstuje na zahrádkách a zplaňuje.

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Vybrány byly hlavně druhy vyskytující se v Evropě.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Květena ČR: 8 nebo 9 díl

  • Klíč ke Květeně České republiky, Kubát K. et al. (eds.), Academia, Praha
  • Nová Květena ČSSR, vol. 2, Dostál J. (1989), Academia, Praha

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]