Sigourney Weaver

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sigourney Weaver
Sigourney Weaver v červenci 2017
Sigourney Weaver v červenci 2017
Rodné jménoSusan Alexandra Weaver
Narození8. října 1949 (74 let)
USA New York, USA
Alma materStanfordova univerzita
Ethel Walker School
Yale School of Drama
Sarah Lawrence College
HB Studio
Aktivní roky1976–dosud
ChoťJim Simpson (od 1984)
Děti1
RodičeSylvester Weaver a Elizabeth Inglis
Významné roleEllen Ripleyová (Vetřelec)
Dana Barrettová (Krotitelé duchů)
Český dabingDagmar Čárová
Zlatý glóbus
Nejlepší ženský herecký výkon (drama)
1988 – Gorily v mlze

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
1988 – Podnikavá dívka
Cena BAFTA
Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli
1997 – Ledová bouře
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sigourney Weaver (* 8. října 1949 New York, USA), rodným jménem Susan Alexandra Weaver, je americká herečka. Je považována za průkopnici ženských hrdinek ve sci-fi filmech. K jejím nejvýznamnějším rolím patří postava Ellen Ripleyové ve filmové sérii Vetřelec, díky které byla v roce 1986 nominována na Oscara v kategorii nejlepší herečka.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v New Yorku jako Susan Alexandra Weaver bývalému prezidentovi televizní společnosti NBC Sylvesteru „Patu“ Weaverovi a anglické herečce Elizabeth Inglisové. V roce 1963 začala užívat jméno Sigourney, které převzala od Sigourney Howardové, jedné z vedlejších postav románu Velký Gatsby. V osmnácti letech byla v rámci dobrovolnického projektu v izraelském kibucu. Roku 1972 vystudovala bakalářský obor na Stanfordově univerzitě, o dva roky později magisterský obor na Yaleově univerzitě. Zde hrála spolu s Meryl Streepovou v muzikálu Stephena Sondheima The Frogs,[1] volné adaptace Aristofanovy komedie Žáby. Později také účinkovala ve hrách svého přítele a spolužáka Christophera Duranga, například v komedii Beyond Therapy.[2] V roce 1984 se provdala za divadelního režiséra Jima Simpsona.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Zpočátku své kariéry spolupracovala s Woodym Allenem, za její první roli je často označována role ve filmu Annie Hallová z roku 1977. Přelomovou rolí se však pro ni stala postava Ellen Ripleyové ve filmu Vetřelec (1979) a v následujících třech dílech této série. Původně byla postava Ripleyové napsána pro Veronicu Cartwrightovou, tu však tvůrci nakonec obsadili do role navigátorky Lambertové. Ty Burr, novinář z listu The Boston Globe, o výkonu Weaverové v prvním filmu napsal: „Pozorovat ve Vetřelci vývoj Ellen Ripleyové jako postavy a zároveň Sigourney Weaverové jako hvězdy je opravdovým požitkem.“

O pokračování Vetřelci, režírovaném Jamesem Cameronem, napsal kritik Roger Ebert následující: „Weaverová, která je na plátně skoro pořád, předvádí silný a dojímavý výkon. Je poutem, které vše drží pohromadě.“[3] Po Vetřelcích ji následovaly další úspěchy, ať už po boku Mela Gibsona ve filmu Rok nebezpečného života či jako postava Dany Barrettové v Krotitelích duchů a Krotitelích duchů 2.

Na konci osmdesátých let účinkovala v dalších projektech, v nichž její herecké výkony kritika ocenila. V roce 1988 uspěla nejen jako primatoložka Dian Fosseyová ve filmu Gorily v mlze, ale i jako Katharine Parkerová ve filmu Podnikavá dívka, kde hrála po boku Harrisona Forda. Za výkony v obou rolích získala Zlaté glóby v kategorii Nejlepší herečka a Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Za účinkování v těchto filmech byla také nominovaná na Oscara, v kategorii Nejlepší herečka za film Gorily v mlze a Nejlepší herečka ve vedlejší roli za film Podnikavá dívka.

V roce 1990 se jí narodila dcera, a tak si následně dala pauzu od filmového průmyslu a věnovala se rodině. Na stříbrná plátna se vrátila v roce 1992 ve Vetřelci 3 a filmu Ridleyho Scotta 1492: Dobytí ráje, kde ztvárnila postavu královny Isabelly. V první půli devadesátých let se Weaverová objevila v několika filmech, včetně snímku Dave s Kevinem Klinem a Frankem Langellou. V roce 1994 hrála v dramatu Romana Polanskiho Smrt a dívka jako Paulina Escobarová. Také hrála roli agorafobní kriminální psycholožky Helen Hudsonové ve filmu Vraždy podle předlohy (1995).

Vybraná filmografie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sigourney Weaver na anglické Wikipedii.

  1. Sigourney Weaver .org FanBlog » Yale Drama School. web.archive.org [online]. 2011-07-28 [cit. 2020-11-15]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2011-07-28. 
  2. GUSSOW, Mel. STAGE: 'BEYOND THERAPY BY DURANG AT PHOENIX (Published 1981). The New York Times. 1981-01-06. Dostupné online [cit. 2020-11-15]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  3. Ebert, Roger July 18, 1986 Sun Times Aliens review by Roger Ebert, suntimes.com

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]