Kibucový dobrovolník

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kibucoví dobrovolníci v kibucu Ga'aš

Kibucoví dobrovolníci jsou zejména mladí lidé (Židé i Nežidé), kteří z celého světa přijíždějí na určité časové období do Izraele, kde pracují v kibucech. Tito dobrovolníci do Izraele přijíždějí obvykle na krátkou dobu (dva až tři měsíce) na dobrovolnická víza a podílejí se na všech činnostech veškerých aktivit v kibucu (zemědělství, práce v kuchyni, zahradnictví, práce v továrně). Od svého domovského kibucu dostávají kapesné (v roce 2008 to bylo zhruba 200 šekelů měsíčně, tj. zhruba 1000 korun) a je jim zajištěno ubytování, stravování a společenský program.

V minulosti se řada těchto dobrovolníků rozhodla po skončení jejich programu v Izraeli zůstat, často v důsledku sňatku s Izraelcem či Izraelkou. Ti si následně mohou vybrat službu v izraelské armádě a, pokud nejsou židé, konverzi k judaismu. Někteří z dobrovolníků, kteří se rozhodnou v Izraeli zůstat, nakonec setrvají ve svém domovském kibucu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Projekt dobrovolníků v kibucech začal v polovině 60. let v souvislosti s příchodem mladých lidí ze západních zemí, kteří byli zvědaví na život v kibucech, a kteří toužili tuto zkušenost zažít. Po šestidenní válce začal světový zájem o Izrael růst a postupně přijíždělo čím dál více dobrovolníků. Vrchol tento projekt zažil v 70. letech, kdy do Izraele během jednoho roku dorazilo 12 tisíc dobrovolníků, kteří pracovali v různých kibucech po celé zemi.

Projekt dobrovolníků do kibuců trpěl v důsledku izraelské ekonomické krize v 80. letech, kdy se mnohé kibucy rozhodly najímat levnou zahraniční pracovní sílu z východní Asie. V důsledku eskalace izraelsko-palestinského konfliktu, zejména pak po vypuknutí druhé intifády v roce 2000, došlo k přerušení spolupráce s tímto projektem ze strany mnohých států, což vedlo k významnému poklesu počtu kibucových dobrovolníků. Svého vrcholu dosáhl pokles v roce 2001, kdy do Izraele dorazilo pouhých 100 dobrovolníků. Od té doby již došlo k opětovnému nárůstu počtu dobrovolníků, ale již nikdy nebyl překonán vrchol ze 70. let. V roce 2007 do Izraele přijelo zhruba 1500 dobrovolníků.

V celkovém součtu dorazilo do Izraele od šestidenní války v roce 1967 do roku 2007, tj. během třiceti let, na 350 tisíc dobrovolníků ze 35 různých zemí.

Slavní kibucoví dobrovolníci[editovat | editovat zdroj]

Někteří lidé, kteří přijeli do izraelských kibuců jako dobrovolníci, dosáhli ve svých životech významných úspěchů. Mezi tyto lidi patří:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Kibbutz volunteer na anglické Wikipedii.

  1. Seinfeld's Kibbutz Days [online]. About, Israeli Culture [cit. 2009-11-08]. Dostupné v archivu pořízeném z [israeliculture.about.com/culture/israeliculture/library/weekly/aa042098.htm originálu]. (anglicky) 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • BEDFORD, John. Kibbutz Volunteer. Oxford: Vacation Work, 1978. 112 s. ISBN 0901205524. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]