Rdest

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRdest
alternativní popis obrázku chybí
Rdest kadeřavý (Potamogeton crispus)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádžabníkotvaré (Alismatales)
Čeleďrdestovité (Potamogetonaceae)
Rodrdest (Potamogeton)
L., 1753
Druhy rostoucí v ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rdest (Potamogeton) je rod jednoděložných rostlin z čeledi rdestovité (Potamogetonaceae). Tento článek pojednává o rodu Potamogeton. Jako rdest také lze označit rod Groenlandia, viz jediný druh rdest hustolistý (Groenlandia densa).

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o vytrvalé vodní rostliny s oddenky, kořenící ve dně. U některých druhů se projevuje tzv. heterofylie, listy plovoucí na hladině jsou jiné než listy ponořené, některé druhy mají ovšem pouze listy ponořené. Listy jsou jednoduché, přisedlé nebo řapíkaté, většinou střídavé, s listovými pochvami. Čepele jsou celistvé, čárkovité až eliptické či okrouhlé, jsou jednožilné nebo se souběžnou žilnatinou. Palisty jsou vyvinuty, většinou jsou alespoň zčásti na bázi srostlé. Jedná se o jednodomé rostliny s oboupohlavnými květy. Květy jsou v květenstvích, v hroznechklasech. Okvětí není rozlišeno na kalich a korunu, skládá se ze 4 okvětních lístků, většinou nenápadných, hnědavých, někteří autoři je však považují za přívěsky tyčinek. Tyčinky jsou 4, srostlé s okvětím. Gyneceum je apokarpní, složené ze 3–5 plodolistů. Semeník je svrchní. Plod je dužnatý nebo suchý, nepukavý, v souplodí, jedná se o nažku nebo peckovici, na vrcholu s krátkým zobánkem.

Taxonomická poznámka[editovat | editovat zdroj]

Někteří autoři vydělují ještě menší rod Stuckenia Börner, syn. Coleogeton D. H. Les et R.R. Haynes, česky rdestík. Patří sem např. rdest hřebenitý (Potamogeton pectinatus, syn.: Stuckenia pectinata, Coleogeton pectinatus). Tento článek pojednává o rodu Potamogeton včetně těchto menších rodů, ale s vyloučením rodu Groenlandia Gay, viz rdest hustolistý (Groenlandia densa)

Rozšíření ve světě[editovat | editovat zdroj]

Je známo asi 100 druhů, rozšířeny skoro po celém světě.

Rozšíření v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR alespoň historicky rostlo asi 19 druhů rdestů (Potamogeton), dnes jsou však některé vyhynulé či nezvěstné. Mnohé druhy jsou velmi vzácné a kriticky ohrožené, protože jsou vázány na oligotrofní vody a jsou citlivé ke znečištění vod a eutrofizaci, popř. k nevhodnému rybářsko-mysliveckému hospodaření (kapro-kachní rybníky). Jen některým vyhovují eutrofní vody, např. rdest kadeřavý (Potamogeton crispus). U jednotlivých druhů jsou připsány kategorie: C1-kriticky ohrožený, C2-silně ohrožený, A1-vyhynulý, A2-nezvěstný (čili datum posledního nálezu není ještě tak dávné a autoři doufají, že by mohl být ještě nalezen).

  • A. Širokolisté rdesty: listy jsou zpravidla 0,5 cm až 6 cm široké.


  • B. Úzkolisté rdesty: listy pod 0,5 cm široké, někdy i pod 1 mm.

Celkový seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Karel Kubát a kolektiv: Klíč ke květeně České republiky, Academia, Praha 2002, ISBN 80-200-0836-5
  • Josef Dostál: Nová květena ČSSR – díl 2, Academia, Praha 1989, ISBN 80-200-0095-X

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]