Pago Senonago

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Německý slavista Heinrich Kunstmann přeložil pago Senonago jako území řeky Sály. Jeho domněnku lze opravit na pravděpodobnější verzi: spíše se zde jedná o území Sálského zákoníku (na mapě žlutě); tj. v podstatě území Semnonů. (Není však vyloučeno, že pago Senonago nakonec znamená něco docela jiného, se Semnony nesouvisejícího.)

Pago Senonago či Sennonago (příp. pagus Senonagus, Senonacus atp.), překládáno nejčastěji jako „kraj senonský“, je ve Fredegarově kronice označení oblasti, z níž měl pocházet kníže Sámo.

Města[editovat | editovat zdroj]

Sens[editovat | editovat zdroj]

Vzhledem k tomu, že Sámo je v kronice označen za „franského kupce“, nejčastěji bývá pago Senonago spojováno s francouzským, galskými Senony založeným městem Sens jako významným centrem Franské říše a hlavním městem Senonie. Napomáhá tomu i podobnost s pozdějším výrazem pagus Senonicus, který okolí města Sens (senskou arcidiecézi) vskutku označuje; stejně jako skutečnost, že kronika byla sepsána v Burgundsku, celkem nedaleko Sensu.

Soignies[editovat | editovat zdroj]

Někdy je naopak uvažováno belgické město Soignies (Soniacus) v oblasti Sallande na řece Senne v Dolním Lotrinsku. I tato úvaha dává smysl: pokud byl Sámo Frank (nebo působil ve franských službách), pak jde nejspíše o Sálské Franky právě z této oblasti.[1] Tato úvaha, zastávaná především Belgičany, kteří variantu Sens důrazně rozporují,[2] na druhou stranu nahrává kacířské myšlence, že ve skutečnosti nejde ani o Sens, ani o Soignies,[3] ale o jiné, pravděpodobně jižněji umístěné sídlo.[4]

Schongau[editovat | editovat zdroj]

František Pluskal Moravičanský v roce 1883 určil pago Senonago jako Schongau v jižním cípu Bavorska, ovládaném v Sámově době Franky.[5] Na poměry 19. století střízlivý a relevantní odhad. Zbývá jen praktická otázka – proč zrovna toto město?

Oblasti[editovat | editovat zdroj]

Sála[editovat | editovat zdroj]

Lze-li v kraji senonském vidět oblasti obývané Senony nebo Semnony, pak se tato poněkud vágní určení pokusila upřesnit domněnka Heinricha Kunstmanna, který v pago Senonago tušil oblast kolem řeky Sály.[6]. Logická etymologická úvaha má zřejmý nedostatek, který sama nemůže nijak ovlivnit: na území německých Franků se střetávají dvě prakticky stejnojmenná území, sálské (podle řeky Sály) a salické (podle Salického zákoníku (Lex Salica)), přičemž je však pravděpodobnější druze jmenované označení. Terra Salica tak označuje dominikál, zboží osvobozené od léna (Freilehngut); slovo „Sala“ označuje obecně panství, zemanství. V ještě vágnějším významu Saal = vysoký sál, salon, hala (i Halle).

Lučanské Žatecko[editovat | editovat zdroj]

Josef Lacina v roce 1879 učinil z pago Senonagokraj senový“, který spojil s žateckými Lučany. Jeho asociace (louka → žatva → seno) je z těch lacinějších; spíše než o seriózní myšlenku mu však šlo o vlastenecký námět.[7]

Další podobné názvy[editovat | editovat zdroj]

Určitou relevanci ke galořímskému, slovanskému, nebo i židovskému živlu, jaké mají být v případě Sáma podstatné, chovají i následující sídla. Pokud snad pago Sennonago neznamená Sens ani Soignies, pak je pravděpodobné, že skutečná spojnice tkví v některém z nich.

  • 1. Sologny (Selonacus, Selonacium) – obec v Burgundsku v departementu Saône-et-Loire, sídlo galských Senonů
  • 2. Sonnay (vicus Solonacus)[8] – obec v regionu Auvergne-Rhône-Alpes v departementu Isère poblíž Lyonu; sídlo gal. Senonů. (Vicus a pagus jsou pravděpodobně různá označení keltských sídel.)[9]
  • 3. Solin (Salona, Sulona) – město v Chorvatsku, velmi pravděpodobně obývané i gal. Senony; prastaré biskupské sídlo (po zničení Avary kolem roku 640 bylo přeneseno do blízkého Splitu)
  • 4. Solothurn (Salodorum, Salingostadium) na Rýně – hlavní město stejnojmenného švýcarského kantonu
  • 5. Maria Saal (Selo, Selno) – obec v Korutanech poblíž Karnburgu (Canburgu?). Selo znamená zkrátka sídlo či sedlo; podobného základu je např. i dolnoštýrská (slovinská) Celje
  • 6. Senj (Senia) – kromě Sensu nebo Senigallie (Sena Gallica) ve střední Itálii založili galští Senoni i město Senj na severozápadě Chorvatska
  • 7. Lublaň (Sennius, Semona) – konečně i slovinská metropole (která již se Senony nemá přímou souvislost) oplývá jistou podobností s pago Senonago, je-li v některých pramenech zmiňována jako Semona a v keltštině označována jako Sennius – podle řeky Sávy (řec. Saos/Σάος). V 7.–8. století se v oblasti kolem Senje i Lublaně střetávali, na pozadí bojů Slovanů s Avary, Langobardi s Bavory a Franky
  • 8. Soluň (Salonico, Saloniki, Selânik) – zejména v případě Sámova židovského původu nelze zcela pominout tuto jinak spíše symbolickou variantu.[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MARX, Karel; ENGELS, Bedřich. Spisy 39 (Dopisy 13). Praha: Nakladatelství Svoboda, 1975. Dostupné online. S. 488. 
  2. COLLIN DE PLANCY, Jacques Albin Simon. Fastes militaires des belges ou Histoire des guerres, sièges, conquêtes, expéditions et faits d'armes; Svazek 1. [s.l.]: [s.n.], 1835. Dostupné online. S. 203. 
  3. WEISSGERBER, Klaus. Ungarns wirkliche Frühgeschichte – Árpád eroberte schon 600 das Karpatenbecken. [s.l.]: [s.n.], 2003. Dostupné online. S. 195. 
  4. PÍČ, Josef Ladislav. Starožitnosti země české, Svazek 2, Díl 3. [s.l.]: [s.n.], 1906. Dostupné online. S. 38. 
  5. PLUSKAL–MORAVIČANSKÝ, František. Nákres dějin starého Slezska – Kritickohistoricky dle starých pramenů. [s.l.]: [s.n.], 1883. Dostupné online. S. 46. 
  6. KUNSTMANN, Heinrich, Über die Herkunft Samos, Die Welt der Slaven 25, 1980, S. 293–313
  7. LACINA, Josef. Komenský – Týdenník vychovatelský, Svazek 7. [s.l.]: [s.n.], 1879. Dostupné online. S. 490. 
  8. Mémoires De La Société Archéologique De Touraine, Svazek 32. [s.l.]: [s.n.], 1884. Dostupné online. S. 19. 
  9. BRADLEY, Guy. Ancient Umbria – State, Culture, and Identity in Central Italy from the Iron Age to the Augustan Era. [s.l.]: [s.n.], 2000. Dostupné online. S. 58. 
  10. LEONTIS, Artemis. Culture and Customs of Greece. [s.l.]: [s.n.], 2009. Dostupné online. S. 4. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]