Bavoři

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Možná hledáte: český šlechtický rod Bavorů ze Strakonic.
Území Baiuarie (světle modře) v rámci Svaté říše římské

Bavoři, či Bavorové, někdy též Bajuvarové (německy Bajuwaren nebo či Baiuwaren, latinsky Baiuvarii) byli germánský kmen. Usadili se v současném Bavorsku, které po nich nese jméno, dále v Rakousku a v Jižním Tyrolsku počátkem 5. století našeho letopočtu a jsou považováni za předky současných Bavorů a Rakušanů. Jejich jazykem byla raná bavorština.

Původ[editovat | editovat zdroj]

Z jejich původního jména Bajuwaren se vyvinulo pojmenování Baiernů – Bavorů, obyvatelstva kmenového vévodství vzniklého v polovině 6. století, zaujímajícího většinu Starého Bavorska, dnešního Rakouska a Jižních Tyrol.

Latinské jméno Baiuvarii se také občas píše Baiuvari,[1] pravděpodobně to znamená „lidé z Čech“ (Bohemia[1]). Předpokládá se, že název Bohemia je spojen s Bóji, keltským národem, který oblast opustil před římskou dobou a vystřídali ho Germáni. Bavoři dali své jméno oblasti Bavorska. Místní názvy nicméně ukazují na podobnosti názvů Baiowaria (Bavorsko), Boiohaemum (Bohemia – Čechy), Boica (Lužice), nebo dokonce Bononia (italské město Bologna).

Jazyk[editovat | editovat zdroj]

Bavoři jsou klasifikováni jako Germáni.[2][3] Není jisté, zda původně mluvili východogermánskými nebo západogermánskými jazyky.[4]. Rané důkazy o jazyku Bavorů jsou omezeny na osobní jména a několik runových nápisů. Od 8. století našeho letopočtu byli Bavoři mluvčími rané formy rakousko-bavorského západogermánského jazyka.[2][5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]