Psí kuchyně

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z PR Psí kuchyně)
O výkrmně psů v Třeboni pojednává článek Psí kuchyně (Třeboň).
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní rezervace
Psí kuchyně
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Psí kuchyně (říjen 2014)
Psí kuchyně (říjen 2014)
Základní informace
Vyhlášení1. června 1994
1. dubna 2017
VyhlásilOkresní úřad Svitavy
Krajský úřad Pardubického kraje
Nadm. výška452–570 m n. m.
Rozloha273,97 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresSvitavy, Ústí nad Orlicí
UmístěníJanov, Opatov, Semanín
Souřadnice
Psí kuchyně
Psí kuchyně
Další informace
Kód1686
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní rezervace v Česku

Psí kuchyně je přírodní rezervace východně od obce Janov v k.ú. Janov u Litomyšle, Opatov v Čechách a Semanín v okrese Svitavy a Ústí nad Orlicí. Nařízením Pardubického kraje s účinností od 1. dubna 2017 byla zrušena původní vyhláška Okresního úřadu Svitavy a rezervace nově byla zřízena.[3] Oblast spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR.

Důvodem ochrany jsou vlhkomilná vysokobylinná lemová společenstva nížin a horského až alpínského stupně, bučiny asociace Asperulo-Fagetum, smíšené jasanovo-olšové lužní lesy temperátní a boreální Evropy (Alno-Padion, Alnion incanae, Salicion albae).

Geologie[editovat | editovat zdroj]

Podložní horniny patří k České křídové tabuli, zastoupeny jsou opuky, slíny a pískovce křídového stáří, překryté místy třetihorními jíly a štěrkopísky.

Flóra[editovat | editovat zdroj]

Mezi dřevinami dominují buk lesní a smrk ztepilý, zastoupení má dále dub zimní, javor klen a jasan ztepilý. V bylinném patře ze zvláště chráněných druhů je to áron plamatý, bledule jarní, kruštík modrofialový, okrotice bílá, vemeník dvoulistý, z dalších rostlin pak čarovník alpský, lýkovec jedovatý, ječmenka evropská, plavuň vidlačka, strdivka jednokvětá či prvosenka jarní.

Fauna[editovat | editovat zdroj]

Lesní porosty jsou hnízdištěm zvláště chráněných druhů ptáků, jako je holub doupňák, čáp černý, včelojed lesní, sýc rousný, jestřáb lesní, krkavec velký, výr velký, dále datel černý, káně lesní, puštík obecný a žluna šedá. Ze zvláště chráněných druhů hmyzu je to svižník polní, zdobenec zelenavý a střevlík Carobus arcensis, z obojživelníků ropucha obecná, ještěrka živorodá, hady zastupuje zmije obecná a užovka obojková.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Nařízení Pardubického kraje č. 1/2017, O zřízení přírodní rezervace Psí kuchyně a stanovení jejich bližších ochranných podmínek. [cit. 2017-04-08]. Dostupné online.
  4. KOUTECKÝ, Bohuslav. Plán péče o přírodní rezervaci Psí kuchyně na období 2007-2007 [online]. Pardubice: Krajský úřad Pardubického kraje, 2007 [cit. 2017-04-08]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]