Lněnka bavorská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxLněnka bavorská
alternativní popis obrázku chybí
Lněnka bavorská (Thesium bavarum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádsantálotvaré (Santales)
Čeleďsantálovité (Santalaceae)
Rodlněnka (Thesium)
Binomické jméno
Thesium bavarum
Schrank
Synonyma
  • Thesium montanum [1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lněnka bavorská (Thesium bavarum) je druh poloparazitické vytrvalé byliny vyrůstající řídce i v několika lokalitách Čech a Moravy.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se převážně jen v Evropě; nejvíce na jihovýchodě Francie, severu Itálie, ve Švýcarsku, Německu, na Balkánském poloostrově a v České republice kterou probíhá její severní hranice rozšíření. Izolovaně dále roste v Řecku a mimo Evropu v Turecku.

V ČR se hlavně nachází v Českém středohoří a Českém krasu, ojediněle na úpatí Krušných a Doupovských hor, na Litoměřicku, Podřipsku a nově i na Moravě v Podyjí. Nejčastěji vyrůstá v mezofytiku a termofytiku na vápencovém nebo opukovém podloží na světlých okrajích lesů a křovin nebo travnatých stepních svazích. Vyskytuje se v rozmezí nadmořské výšky 240 až 700 m. V Česku je součásti společenstev svazů Quercion pubescenti-petraeae, Prunion fruticosae a Prunion spinosae.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Lněnka bavorská je vytrvalá, poloparazitická rostlina z jejíhož dřevnatého, tlustého, rozvětveného, vícehlavého oddenku s plazivými výběžky vyrůstají přímé nebo vystoupavé lodyhy. Ty bývají lysé, jemně podélně rýhované a dorůstají do výšky 15 až 70 cm, v horní půli se často rozvětvuje. Na lodyhách vyrůstají lysé, podlouhlé, čárkovité nebo kopinaté listy o délce 2 až 7 cm a šířce 2 až 8 mm. Čepele mají nejčastěji třížilné (důležitý určující znak druhu), obvykle dlouze zašpičatělé, barvy žlutozelené nebo tmavě zelené, jejich okraje jsou celokrajné nebo vzácně drobně pilovité.

Řídké, složené, latovité květenství vyrůstá v horní třetině až čtvrtině lodyhy. Tvoří ho větvičky 1. řádu dlouhé 3 až 15 cm a květonosné větvičky 2. řádu o délce 0,5 až 3 cm nesoucí 1 až 3 květy. Žlutozelené nebo zelené jedno až třížilné listeny jsou podlouhlé nebo úzce kopinaté, celokrajné či drobně zoubkované, 3 až 8 mm dlouhé a 1 až 2 mm široké. Kopinatý listen středního květu ve vidlanu je znatelně největší, dosahuje délky 8 až 20 mm a šířky 2 až 4 mm; střední květ je podepřen obvykle jedním, ostatní dva rostoucí na delších stopkách třemi listeny.

Pětičetné nebo řidčeji čtyřčetné oboupohlavné stopkaté květy mají 2,5 až 4 mm dlouhé vytrvalé, zvonkovité okvětí které je v horní čtvrtině rozděleno do vejčitých trojúhelníkových cípů, z vnější strany jsou žlutozelené až nazelenalé a z vnitřní bílé. V květu je pět tyčinekprašníky a jeden pestík s kulovitou bliznou. Vykvétají v květnu až srpnu.

Plody vyrůstají na kratičkých stopkách nebo jako přisedlé, jsou elipsoidního nebo vejčitého tvaru 2 až 3,5 mm dlouhé. Jejich barva je žlutozelená, zelená nebo hnědá, jsou podélně žilkované a částečně pokryty až 1 mm dlouhými cípy kuželovitého okvětí stočeného dovnitř. Ploidie je 2n = 24.[2][3][4][5]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Míst na kterých lněnka bavorská vyrůstá postupně ubývá a rostlina se stává stále vzácnější a vzácnější, byť jí vymizení dosud přímo nehrozí. Byla proto v „Seznamu cévnatých rostlin květeny České republiky“ z roku 2012 (stejně jako v létech předešlých) zařazena mezi silně ohrožené druhy (C2 b).[2][6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BioLib.cz – Thesium bavarum (lněnka bavorská) [online]. BioLib.cz [cit. 2013-02-24]. Dostupné online. 
  2. a b c MRÁZEK, Tomáš. BOTANY.cz: Lněnka bavorská [online]. O. s. Přírodovědná společnost, BOTANY.cz, rev. 06.04.2009 [cit. 2013-02-24]. Dostupné online. 
  3. a b DVOŘÁK, Václav. Kriticky a silně ohrožené druhy rodu Thesium v ČR. Olomouc, 2010. Diplomová práce. Univerzita Palackého v Olomouci. Vedoucí práce Martin Dančák. Dostupné online.
  4. DOSTÁLEK, Tomáš; Münzbergové Zuzana. Kdo jsou hostitelé našich lněnek. S. 211, Academia, Středisko společných činností AV ČR, v. v. i., Praha. Živa [online]. 2010 [cit. 24.02.2013]. Čís. 5, s. 211. Dostupné online. ISSN 0044-4812. 
  5. POLÍVKA, František. Názorná květena zemí koruny české: Thesium montanum [online]. Wendys, Zdeněk Pazdera, 1901 [cit. 2013-02-24]. S. 14. Dostupné online. 
  6. DANIHELKA, Jiří; Chrtek Jindřich; Kaplan Zdeněk. Checklist of vascular plants of the Czech Republic. S. 647–811, Botanický ústav, AV ČR, Průhonice. Preslia [online]. 2012 [cit. 24.02.2013]. Čís. 84, s. 647–811. Dostupné online. ISSN 0032-7786. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]