Lánská (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Lánská
Východní část východního úseku, v pozadí Kyjský rybník
Východní část východního úseku, v pozadí Kyjský rybník
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
Městská částPraha 14
ČtvrťHloubětín, Kyje
Poloha
Začíná naulice Tálínská
Končí naulice Oborská
Historie
Starší názvyNa výsluní (do 1968)
Další údaje
Počet adres13[1]
PSČ198 00
Kód ulice482714
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Lánská je ulice v Kyjích na Praze 14, její západní část tvoří hranici s Hloubětínem. Spojuje ulice Tálínskou a Oborskou. Její východní část má přibližný tvar čtvrtkruhu, pak se láme a její západní úsek rovně vede severozápadním směrem. Ulice je ve svahu, od Tálinské vzrůstá nadmořská výška přibližně o 15 metrů.

Nazvána je podle východočeského Lánského rybníka u Svitav.[2] Patří do velké skupiny ulic na východě Hloubětína a v Kyjích, jejichž názvy připomínají vodstvo. Do roku 1968, kdy byly Kyje připojeny k Praze, se jmenovala Na Výsluní. Název pravděpodobně odrážel polohu ulice.[2]

Na severní straně ulice jsou rodinné domy se zahradami, na jižní straně pod svahem je restaurace, hřiště a dětské hřiště. Na západní hloubětínské straně jsou chaty v zahrádkářské osadě. Ulice je opatřena chodníkem ze zámkové dlažby. Západní úsek je užší a je neprůjezdný. Z místa, kde se ulice láme, vybíhá nezpevněná cesta západním směrem do zahrádkářské kolonie a pěší cesta jihovýchodním směrem do Tálínské směrem k viaduktu železniční trati 011.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Územně identifikační registr ČR [online]. SEAL, s.r.o., Informačního systému o území (ISÚ) [cit. 2021-11-13]. Dostupné online. 
  2. a b LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 1. díl (A-N). Praha: Libri, 1997. 608 s. ISBN 80-85983-24-9. S. 393. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 1. díl (A-N). Praha: Libri, 1997. 608 s. ISBN 80-85983-24-9. S. 393. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]