Cidlinská (Praha)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cidlinská
Umístění
StátČeskoČesko Česko
MěstoPraha
ObvodPraha 9
Městská částPraha 14
ČtvrťKyje, Hloubětín
Poloha
Začíná nakřižovatka V Chaloupkách a Poříčanská
Končí naulice Mochovská
Historie
Starší názvydo 1968: Fibichova
Další údaje
Počet adres19[1]
PSČ198 00
Kód ulice482676
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Cidlinská je ulice v Kyjích a Hloubětíně na Praze 14, která spojuje křižovatku ulic V Chaloupkách a Poříčanská s ulicí Nedvědickou. Má přibližný severojižní průběh. V katastrálním území Hloubětín leží pouze zaoblený nejsevernější úsek, zbytek přináleží ke Kyjím. Ústí do ní ulice Maršovská ze západu a Jaroslavická z východu.

Historie a názvy[editovat | editovat zdroj]

Do roku 1968, kdy byly Kyje připojeny k Praze, se nazývala Fibichova podle českého hudebního skladatele, sbormistra a dramatura Zdeňka Fibicha (1850–1900). Poté byla nazvána podle řeky Cidliny, která je pravostranným přítokem Labe u Poděbrad a jejíž převážná část se nachází v Královéhradeckém kraji.[2] Vedle například Rochovské, Oborské, Krylovecké nebo Kardašovské patří do velké skupiny ulic na východě Hloubětína a v sousedních Kyjích, jejichž názvy připomínají vodstvo (řeky a rybníky).

Zástavba a charakter ulice[editovat | editovat zdroj]

Zástavbu tvoří především jedno a dvoupatrové rodinné domy se zahradami. Západně od hloubětínského úseku je zeleň přírodního parku Smetanka. Zatímco v hloubětínském úseku je povrch ulice z asfaltu a nejsou tam chodníky, v kyjském úseku má ulice povrch ze zámkové dlažby a po obou stranách jsou chodníky (stav 2019). V kyjském úseku je ulice opatřena dopravní značkou obytná zóna. Ulice je v celém profilu jednosměrná.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Územně identifikační registr ČR [online]. SEAL, s.r.o., Informačního systému o území (ISÚ) [cit. 2019-01-12]. Dostupné v archivu. 
  2. LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 1. díl (A-N). Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9. S. 109. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LAŠŤOVKA, Marek, a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství, 1. díl (A-N). Praha: Libri, 1997. ISBN 80-85983-24-9. S. 109.