Keitai

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Keitai
Narození450
Úmrtí9. února 531 (ve věku 80–81 let)
Sakurai
Povolánívládce
ChoťPrincezna Taširaka
Omi no Iratsume
Mekohime Owari
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ108043641
DětiKinmei
Ankan
Senka
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ96715460
Položka na Wikidatech neobsahuje český štítek; můžete ho doplnitQ111360440
RodičeHikóši no ó a Furihime
Rodjaponská císařská dynastie
PříbuzníBidacu, Iso no Kami, Jómei, Suiko, Iso no Kami Be, Sakurawi, Kazuraki, Anahobe no Hašihito no himemiko, Anahobe no miko, Sušun, Jata no Tamakacu no Óe no Miko, Toneri no himemiko, Umaraki no miko a Jakabe no Miko (vnoučata)
Funkcejaponský císař (507–531)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Keitai (japonsky 継体天皇, Keitai-tennó) byl v pořadí 26. legendárním japonským císařem[1] podle tradičního pořadí posloupnosti.[2] Předpokládá se, že zemi vládl v první polovině 6. století.

Rozdíly v záznamech[editovat | editovat zdroj]

Záznamy o jeho životě jsou matoucí, protože existují rozdíly mezi kronikami Kodžiki a Nihonšoki. Kodžiki uvádí, že se narodil v roce 485 a zemřel 9. dubna 527. Na druhé straně Nihonšoki zaznamenává jeho narození v roce 450 a jeho smrt 7. února, 531 nebo 534. Neexistují však dokumenty, které by potvrdily správnost některého z těchto údajů.

Život a genealogie[editovat | editovat zdroj]

Říká se, že Keitai nebyl synem předchozího císaře, ale pra-pra-pra-pravnukem 15. císaře Ódžina. Podle dokumentů usedll na Chryzantémový trůn, protože císař Burecu zemřel mladý a bez potomků. Podle Kodžiki a Nihonšoki byl jeho otcem Hikonuši no Ókimi a jeho matkou Furihime. Narodil se v provincii Ečizen. Když císař Burecu zemřel, vojevůdce a státník Ótomo no Kanamura jej, ve věku 58 let, doporučil jako možného následníka trůnu. Jeho matka totiž byla potomkem císaře Suinina v sedmé generaci po jeho synovi princi Iwacukuwakeovi a jeho otec potomkem císaře Ódžina ve čtvrté generaci po jeho synovi princi Wakanuke no Futamatovi.

Císař Keitai vyhlásil svůj nástup v Kusubě v severní části provincie Kawači (dnešní Šidžónawate v prefektuře Ósaka) a oženil se s mladší sestrou císaře Burecua, princeznou Taširakou. Mezi lety 527 a 528 došlo v provincii Cukuši na Kjúšú ke vzpouře vedené místním vládcem Iwaiem. Císař Keitai jmenoval novým šógunem Mononobeho no Arakabiho a vyslal ho na Kjúšú, aby povstání potlačil. Jeho synové, Ankan, Senka a Kinmei na trůn nastoupili relativně normálně.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Keitai Tennō na španělské Wikipedii.

  1. Imperial Household Agency (Kunaichō): 継体天皇 (26)
  2. Varley, Paul. (1980). Jinnō Shōtōki, s. 119–120; Titsingh, Isaac. (1834). Annales des empereurs du japon, s. 31–33., p. 31, na Knihách Google
  3. Aston, William. (1998). Nihongi, Vol. 2, s. 1–25.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Japonští císaři
Předchůdce:
Burecu
507531
Kóan
Nástupce:
Ankan