Julia Šamalov-Berkovič

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Julia Šamalov-Berkovič
'יוליה שמאלוב-ברקוביץ
Stranická příslušnost
ČlenstvíKadima

Narození1. dubna 1964 (60 let)
Sovětský svaz Samarkand, Sovětský svaz
Kneset18.
DětiNuel Berkovich
Alma materTelavivská univerzita
Profesepolitička, manažerka, chief executive officer a veřejná postava
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Julia Šamalov-Berkovič, v přechýleném českém tvaru Julia Šamalovová-Berkovičová (hebrejsky: 'יוליה שמאלוב-ברקוביץ, Julja Šam'alov-Berkovič, rusky: Юлия Шамалова-Беркович, Julija Šamalova-Berkovič) je izraelská politička a bývalá poslankyně Knesetu za stranu Kadima.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 1. dubna 1964 v Samarkandu v Sovětském svazu, v dnešním Uzbekistánu. V roce 1979 přesídlila do Izraele. Získala vysokoškolské vzdělání na Telavivské univerzitě v oboru sociologie a antropologie. Později absolvovala certifikované studium se zaměřením na žurnalistiku a televizní žurnalistku. Žije ve městě Herzlija, je vdaná, má dvě děti. Hovoří hebrejsky, anglicky, rusky a bucharsky.[1]

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

V letech 19922001 řídila ruskojazyčný deník, v letech 20012004 byla ředitelkou telekomunikační firmy a zakládala první ruskojazyčnou televizní stanici v Izraeli. V letech 20062007 působila jako ředitelka strany Kadima pro strategii a rozvoj. Zasedá v předsednictvu Světového sionistického kongresu.

Do Knesetu nastoupila po volbách roku 2009, ve kterých kandidovala za stranu Kadima. Mandát ale získala až dodatečně v červenci 2009 jako náhradnice za dosavadního poslance Chajima Ramona. Ve funkčním období od roku 2009 působila jako členka parlamentního výboru pro vědu a technologie, petičního výboru a výboru pro imigraci, absorpci a záležitosti diaspory.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Julia Šamalov-Berkovič [online]. Kneset [cit. 2011-02-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]