Ejnat Wilf

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ejnat Wilf
עינת וילף
Ejnat Wilf
Ejnat Wilf
Stranická příslušnost
ČlenstvíAcma'ut, dříve Izraelská strana práce

Narození11. prosince 1970 (53 let)
Izrael Jeruzalém, Izrael
Kneset18.
ChoťRichard Gutjahr (od 2007)
Alma materHarvard University, INSEAD, Univerzita v Cambridgi
Profesepolitička a spisovatelka
Webová stránkawww.wilf.org
CommonsEinat Wilf
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ejnat Wilf (hebrejsky: עינת וילף) je izraelská politoložka, spisovatelka, politička a bývalá poslankyně Knesetu za Izraelskou stranu práce a stranu Acma'ut (Nezávislosti).

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodila se 11. prosince 1970 v Jeruzalému. Získala vysokoškolské vzdělání bakalářského stupně v oboru správní politika na Harvardově univerzitě, dále magisterský titul na vysoké škole INSEAD a doktorát z politologie na univerzitě v Cambridgi. Žije v Tel Avivu, je vdaná. Hovoří hebrejsky, anglicky, a francouzsky. Sloužila v izraelské armádě, kde dosáhla hodnosti poručíka a působila ve zpravodajských jednotkách.[1] Konkrétně šlo o jednotku 8200, takzvanou šmone matajim, která se zabývá shromažďováním informací a jejich dekódováním.[2]

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Působila jako poradkyně Šimona Perese, je zakládající členkou organizace KolDor.[1]

Do Knesetu nastoupila po volbách roku 2009, ve kterých kandidovala za Stranu práce. Členkou parlamentu se stala až v lednu 2010 jako náhradnice.[1] Nahradila dosavadního poslance Ofira Pinese.[2] Působí v parlamentním výboru House Committee, ve výboru pro zahraniční záležitosti a obranu a ve výboru pro vzdělávání, kulturu a sport.[1]

17. ledna 2011 oznámil dosavadní předseda Strany práce Ehud Barak, že stranu opouští a zakládá novou politickou stranu nazvanou Acma'ut, do které spolu s ním odešli i další čtyři poslanci Strany práce: Šalom Simchon, Orit Noked, Matan Vilnaj a Ejnat Wilf.[3] Zatímco zbytek Strany práce pak opustil vládní koalici, strana Acma'ut včetně Ejnat Wilf zůstala součástí vládní většiny.

Dílo (výběr)[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Ejnat Wilf [online]. Kneset [cit. 2011-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b Meet The Knesset #2: Einat Wilf [online]. Aruc Ševa [cit. 2011-02-02]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Ehud Barak announces defection from Labor, formation of new party [online]. Haaretz [cit. 2011-02-01]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Annual Report 2007-2008 [online]. Cambridge: Faculty of Social and Political Sciences. Univerzita v Cambridgi [cit. 2023-04-08]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]