ICE TD

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Motorová jednotka řady 605
Základní údaje
VýrobceSiemens AG, Bombardier
Počet vyrobených kusů20
ProvozovatelDeutsche Bahn
Hmotnost a rozměry
Hmotnost ve službě219 000 kg
Délka přes nárazníky106 700 mm
Rozchod1 435 mm mm
Parametry pohonu
Trvalý výkon2 240 kW
Maximální povolená rychlost200 km/h
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Jak číst infobox Vysvětlivky pojmů v infoboxu.
Některá data mohou pocházet z datové položky.

ICE TD představují vysokorychlostní vlakové soupravy německého železničního dopravce Deutsche Bahn, vyráběné společností Siemens v období let 20012006. Maximální rychlost ICE TD je 200 km/h. Při testovací jízdě dosáhla tato jednotka 13. 1. 2000 rychlosti 222 km/h, což znamenalo nový německý rekord pro dieslový vlak.

Jednotky jsou složeny ze dvou hnacích krajních vozů řady 605 a dvou vložených vozů. Hnací i vložené vozy je možné kombinovat s hnacími i vloženými vozy jednotek ICE T.

V provozu[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2007, byly tyto vlakové soupravy v běžném provozu na spojích mezi Berlínem-Hamburkem-Kodaní, které jedou přes Puttgarden. Nahrazují tak některé dánské motorové jednotky IC3 jedoucí z Hamburku do Kodaně. Toto nasazení těchto jednotek bylo ukončeno v roce 2016. Další nasazení těchto jednotek není dle DB ekonomicky hospodárné. Jednotky nyní nabízí DB k prodeji.[1]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Koncepce vozidla[editovat | editovat zdroj]

Tato varianta ICE-jednotek s naklápěcí technikou a dieselelektrickým pohonem měla zkrátit dojezdové časy na obloukovitých a neelektrifikovaných tratích. Předpokládané nasazení mělo být na Sasko-franské magistrále z Drážďan do Norimberka a na trase Mnichov – Zürich. Poprvé tak měly po mnoha desetiletích znovu být nasazeny vysokorychlostní dieselelektrické vlaky.

Vzhledem k potenciálu cestujících na určitých neelektrifikovaných tratích, vznesly německé dráhy v listopadu 1994 neformální poptávku po čtyř-článkové dieselové jednotce s naklápěcí technikou a výbavou pro dálkové cesty. V únoru 1995 následovala definice požadavků. V létě 1995 byly požadavky upraveny, zejména ohledně designu a vybavení, aby byla tato jednotka kompatibilní s jednotkami ICE-T a ICE 3. Na konci října 1995 obdržely DB konkrétní nabídky. Mimo jiné bylo požadováno: Maximální rychlost od 200 km/h, 195 míst k sezení a maximální zatížení náprav od 14,5 t.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. AG, DB Regio. www.db-gebrauchtzug.de. www.db-gebrauchtzug.de [online]. [cit. 2017-02-12]. Dostupné online. (německy) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]