Bjódóin

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Bjódóin
Fénixova síň chrámu Bjódóin
Fénixova síň chrámu Bjódóin
Základní informace
Výstavba1052
Poloha
AdresaUdži, JaponskoJaponsko Japonsko
Souřadnice
Map
Další informace
WebOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Bjódóin
Památky starobylého Kjóta (města Kjóto, Udži a Ócu)
Světové dědictví UNESCO
Fénixova síň chrámu Bjódóin
Fénixova síň chrámu Bjódóin
Smluvní státJaponskoJaponsko Japonsko
TypKulturní
Kritériumii, iv
Odkaz688 (anglicky)
OblastAsie
Zařazení do seznamu
Zařazení1994 (18. zasedání)

Bjódóin (japonsky: 平等院) je buddhistický chrám ve městě Udži v prefektuře Kjóto v Japonsku. Je společným chrámem školy Tendai a školy Čisté země. Byl postaven v roce 998 jako venkovské sídlo ministra zleva Minamoto no Šigenobua. Na chrám nechal budovu přeměnit v roce 1052 Fudžiwara no Jorimiči. Nejslavnější součástí chrámu je Fénixova síň (také nazývaná Amidova síň). Přilehlé budovy původního komplexu lehly popelem během bojů mezi severním a jižním dvorem roku 1336.

Fénixova síň (鳳凰堂 hóó-dó) dokončená v roce 1053 je příkladem fudžiwarské síně buddhy Amidy. Skládá se z hlavní, obdélníkové budovy, která má po stranách dvě, do „L“ tvarovaná, křídla (kryté chodby) a směrem dozadu „ocasní“ krytou chodbu. Hlavní budova stojí před velkým umělým jezírkem. Na střeše síně jsou sochy fengchuanga, čínského fénixe, v japonštině nazývaného hóó. Uvnitř je na vysokém podstavci uchovávána zlatá socha buddhy Amidy pocházející z roku 1053. Sochu vytvořil Džóčó Bušši, který použil nový způsob znázorňování proporcí a novou techniku (josegi), která umožňuje složit sochu z více samostatně opracovaných kusů dřeva. Malby raigó na dřevěných dveřích síně, jež znázorňují sestoupení Amidy, jsou ranými příklady jamato-e, japonského stylu malby. Na malbách je zobrazeno množství scenérií z okolí Kjóta.

Před budovou se rozkládá zahrada s jezírkem, které bylo v roce 1997 vypuštěno, aby zde mohl proběhnout archeologický průzkum.

Pro svou dlouhověkost a kulturní význam je chrám vyobrazen na japonské desetijenové minci. Bjódóin byl v prosinci 1994, spolu s dalšími památkami v okolí Kjóta, zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO pod společným názvem Památky starobylého Kjóta. Fénixova síň, velká socha buddhy Amidy a několik dalších položek z Bjódóinu je také japonským národním pokladem.

Replika chrámu v polovičním měřítku byla v roce 1968 postavena v Údolí chrámů na Oahu, Havajské ostrovy.

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]