Čistá země

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velký Buddha v Kamakuře – socha buddhy Amitábhy, 13. století, Kamakura, Japonsko.

Buddhismus Čisté země (čínsky: 净土宗, Jìngtǔzōng; japonsky: 浄土宗, Džódošú; korejsky: 정토종, jeongtojong; vietnamsky: 浄土宗, Tịnh Độ Tông), známý také jako Amidismus, je větví mahajánového buddhismu, která je v současné době společně se Zenem velmi oblíbená ve východní Asii. Jedná se o formu buddhismu, která se orientuje především k buddhovi Amitábhovi. Jedná se o nejpopulárnější směr buddhismu v Japonsku, kam se dostal již v 10. století.[1]

Stoupenci buddhismu Čisté země věří, že v současné době je svět ve velkém úpadku a pro běžného člověka je nemožné dojít nirvány. Lépe než se pak věnovat vlastní meditaci je uctívat buddhu Amitábhu a v příštím životě se zrodit v Čisté zemi, kde je dosažení nirvány zaručeno, přičemž do Čisté země je možné se zrodit od chvíle, kdy první člověk uvěřil v buddhu Amitábhu. Buddhismus Čisté země byl oblíbený mezi prostými lidmi pro možnost vyjadřovat svou zbožnost. Stejně tak byl oblíbený i mezi prostitutkami, kriminálníky a invalidy, neboť jim dával naději na lepší zrození v budoucnosti.

Podle této náboženské teorie sbíral Amitábha jako bódhisattva po miliardy let nesčetné zásluhy a pročišťoval svoje jednání. Shromáždil tak nekonečné zásluhy a sílu odvést s sebou všechny žijící bytosti do Čisté země, která byla stvořena dík jeho zásluhám. Tato země by měla být útočištěm i pro ty, kteří ještě nejsou schopni praktikovat každý den a jejich karma zapříčinila, že nejsou s to zatím dosáhnout probuzení. Proto si získala oblibu u lidí jako jsou lovci, rybáři, řezníci a další, kteří zabíjejí živé bytosti.

Jednou z forem uctívání buddhy Amitábhy je i recitace manter jako: Kwan seum bosal (Korea) nebo Namó Amithábul (Severní Čína, Mongolsko).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Náboženství světa, školní encyklopedie Larousse; první vydání v češtině z roku 1997;ISBN 80-7180-191-7

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]