Vulkánský pozdrav

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Leonard Nimoy předvádí vulkánský pozdrav na akci Star Trek Convention v Las Vegas v roce 2011

Vulkánský pozdrav je gesto rukou, které zpopularizoval seriál Star Trek ze 60. let 20. století. Tvoří jej zdvižená ruka s dlaní otočenou dopředu, nataženým palcem i prsty, které jsou rozděleny mezi prostředníčkem a prsteníčkem.

Pozadí[editovat | editovat zdroj]

Vulkánský pozdrav vymyslel herec Leonard Nimoy, který v seriálu Star Trek ztvárnil postavu Spocka, jenž je po otci vulkánského a po matce lidského původu. V rozhovoru pro The New York Times roku 1968 popsal toto gesto jako „dvouprstou verzi Churchillova znamení vítězství“. Nimoy v tomto rozhovoru uvedl, že se „rozhodl, že Vulkánci jsou lidé 'orientovaní na ruce'“.[1]

Pozdrav se poprvé objevil v roce 1967 v úvodní epizodě druhé řady Star Treku s názvem „Čas amoku“. Gesto je mimo jiné známé tím, že pro některé lidi je obtížné ho správně provést bez nácviku nebo skrytého přednastavení prstů do správné polohy. Herci v seriálu si údajně museli před zvednutím ruky před kameru rozmístit prsty mimo záběr druhou rukou. Tyto obtíže mohou pramenit z rozdílů v manuální zručnosti jednotlivců. Obtíže při vytváření gesta jsou parodovány ve filmu Star Trek: První kontakt z roku 1996, kdy Zefram Cochrane při prvním setkání s Vulkáncem v lidské historii není schopen gesto opětovat, takže místo toho mu podá ruku.

Gesto požehnání, které bylo inspirací pro vulkánský pozdrav

Ve své autobiografii I Am Not Spock z roku 1975 Nimoy, který byl Žid, napsal, že vycházel z kněžského požehnání, které židovští kohanimové provádějí oběma rukama, palec na palec ve stejné poloze, což představuje hebrejské písmeno šin (ש), které má tři tahy nahoru podobné poloze palce a prstů v tomto gestu. Písmeno šin zde znamená El Šaddaj, což znamená „Všemohoucí (Bůh)“, a také Šechina a Šalom. Nimoy napsal, že když byl malý, vzal ho dědeček do ortodoxní synagogy, kde viděl toto požehnání provádět a byl jím ohromen.[2][3]

Ostatní lidé Nimoye často zdravili vulkánským pozdravem.[4] Pozdrav se stal tak známým, že v červnu 2014 byl jako znak emodži přidán do 7. verze standardu Unicode jako U+1F596 🖖.[5]

Americký prezident Barack Obama se ve svém prohlášení k Nimoyově úmrtí odvolal na vulkánský pozdrav a označil ho za „univerzální znak pro ‚Žijte dlouho a blaze‘“.[6] Následující den zveřejnil astronaut Terry Virts na svém twitterovém účtu fotografii z Mezinárodní vesmírné stanice, na které je vulkánský pozdrav vidět (se Zemí v pozadí), když ISS prolétá nad Bostonem, tedy místem, kde Nimoy vyrůstal.[7]

„Žijte dlouho a blaze“[editovat | editovat zdroj]

Doprovodné mluvené požehnání „žijte dlouho a blaze“ – anglicky „live long and prosper“, ve vulkánském jazyce „dif-tor heh smusma“ (jak bylo vysloveno ve filmu Star Trek: Film z roku 1979) – se také poprvé objevilo v seriálové epizodě „Čas amoku“, jejíž scénář napsal Theodore Sturgeon. Méně známé rčení je „mír a dlouhý život“, i když někdy se říká jako první a jako odpověď se říká „žijte dlouho a blaze“. Tato fráze bývá označována anglickou zkratkou „LLAP“.[8]

Staroegyptské požehnání „ankh wedja seneb“, jehož doslovný překlad je nejistý, používá tři symboly „život“, „prosperita“ a „zdraví“; překládá se jako „nechť žije, prosperuje a je zdravý“.

Nová mezinárodní verze Bible, Deuteronomium 5,33 (5,30 v masoretském textu), obsahuje větu „žij a prospívej“ jako součást Mojžíšova napomenutí hebrejskému lidu před vstupem do Kanaánu; jiné překlady obsahují také pojem dlouhého života.

Ve hře Romeo a Julie Williama Shakespeara z roku 1594 se objevuje věta: „Žij a buď zdráv a sbohem, dobrý příteli“. Tu pronese Romeo ke svému příteli a sluhovi Baltazarovi.

Požehnání „žij a prosperuj“ je připisováno osobnosti organizovaného zločinu 18. století Jonathanu Wildovi v jeho životopise z roku 1725, který napsal „H.D.“, pravděpodobně pseudonym Daniela Defoa.

V románu Trilby od George du Mauriera, vydaném v roce 1894, končí popis studenta umění větou: „Ať žije dlouho a dobře.“

Tuto větu připisuje Stephenu Craneovi Willa Catherová ve své eseji „Když jsem znala Stephena Cranea“, poprvé publikované v roce 1900: „Musíte mít svrbění věci v prstech, a pokud nemáte, – no, máte zatracené štěstí a budete žít dlouho a dobře, to je vše.“

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Vulcan Salute na anglické Wikipedii.

  1. Girls All Want To Touch The Ears. timesmachine.nytimes.com [online]. [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Leonard Nimoy: ‘Star Trek’ fans can be scary | Hero Complex – movies,…. archive.ph [online]. 2012-07-10 [cit. 2021-12-17]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-07-10. 
  3. An Interview with Leonard Nimoy. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  4. STAFF, Ty Burr Globe; FEBRUARY 27; 2015. Leonard Nimoy, 83; was TV’s iconic Mr. Spock - The Boston Globe. BostonGlobe.com [online]. [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. Jak používat tajný emotikon pozdravu kapitána Spocka v iOS 8.3 [online]. 2015-04-09 [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  6. Statement by the President on the Passing of Leonard Nimoy. whitehouse.gov [online]. 2015-02-27 [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. https://twitter.com/astroterry/status/571700996360970241. Twitter [online]. [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 
  8. https://twitter.com/therealnimoy/status/569762773204217857. Twitter [online]. [cit. 2021-12-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]