Dilithium (Star Trek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dilithium, nebo také radan, je fiktivní kovový chemický prvek ve světě Star Treku, který je nezbytnou součástí warpového jádra hvězdné lodě, protože slouží jako katalyzátor při reakci hmoty a antihmoty. Vyskytuje se většinou ve formě krystalů pouze na několika místech v Galaxii, takže je velmi ceněný a drahý.

Ve skutečném světě je názvem dilithium označována molekula složená ze dvou atomů lithia.

Vlastnosti a použití[editovat | editovat zdroj]

Dilithium je velmi tvrdý krystalický nerost růžové až hnědé barvy, který se používá téměř výhradně v přírodním složení, protože syntetické krystaly mají nízkou kvalitu. Jeho chemická značka je Dt., číslo 87 a je součástí fiktivní periodické tabulky prvků ve Star Treku.

Krystal je umístěn uvnitř warpového jádra, kde pomáhá regulovat reakci hmoty a antihmoty díky schopnosti vyvolat ve své struktuře magnetické víry při umístění do vysokofrekvenčního elektromagnetického pole. Ty tak udržují odstup nabitých částic z reakce od krystalové mřížky, čímž brání reakci antihmoty, protože se antihmota dilithia vlastně nikdy nedotkne. Proto se používá k regulaci a omezení anihilace v reaktoru, který by jinak nekontrolovatelně explodoval. Umělé vyrobené krystaly se používají pouze v nouzových případech, jelikož mají omezenou sílu a nejsou vhodné pro warp pohon. Za určitých okolností mohou podzemní zásoby dilithia utvořit perfektní mřížku, která vyvolá piezoelektrický jev, jenže zvýši tektonickou aktivitu v kůře planety a následně ji roztrhat.

Tok hmoty a antihmoty do krystalu je nevyvážený, hmoty je mnohem více. Energie vzniklá při anihilaci se přenáší na přehřátý deuteriový plyn, který se mění na plazma a následně pohání všechny elektrické systémy včetně pohonu.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Dilithium je velmi vzácné a jedním ze způsobů zjištění možného výskytu ložisek dilithia při geologickém průzkumu je sledování absorpce ultrafialového záření horninou. K definitivnímu určení přítomnosti rudy pak slouží zařízení ico-spektrogram[1].

Jako cenná surovina je také zodpovědné za mnoho mezihvězdných sporů a ozbrojených konfliktů. V epizodě TOS Zrcadlo, zrcadlo Tharn, vůdce planety Halkan, předpokládá, že se Federace zmocní jejich zásob dilithia klidně i násilím kvůli jejich velké síle. Breenové sestřelili transportní loď Ravinok na planetě Dozaria a z trosečníků udělali otroky v dilithiovém dole. Cardassijští rebelové s pomocí Oda zničili Cardassijsko-Dominionské loděnice Tevak sabotováním dilihia v závěru Války s Dominionem.

Postupem času bylo objeveno několik způsobů jak rekrystalizovat dilithium a snížit tak závislost na něm. Spock a Montgomery Scott při cestě do minulosti objevili metodu vystavení gama záření, později byl použit také theta-matrixový kompozitor, při němž nebylo ani nutné vyndat krystal z warp jádra[2][3]. Při své cestě Delta kvadrantem narazil USS Voyager na nový typ dilithia, který experimentálně umožnil runaboutu cestovat rychlostí warp 10[4].

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Dilithium (Star Trek) na anglické Wikipedii.

  1. Přátelé na dálku.
  2. Host.
  3. Nevinnost.
  4. Překročit práh.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]