Seznam postav seriálu Star Trek: Podivné nové světy

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Toto je seznam hlavních a některých vedlejších postav, které se objevují v seriálu Star Trek: Podivné nové světy (2022).

Hlavní postavy[editovat | editovat zdroj]

Pozn.: Barevně v souladu s uniformami je označeno zařazení postav: žlutá – velení, modrá – vědecká a lékařská sekce, bílá – zdravotníci, červená – technická sekce, bezpečnost a řízení, šedá – civilisté.

Jméno Pozice Druh Herec Poprvé
Christopher Pike velící důstojník člověk Anson Mount Podivné nové světy
Christopher Pike je kapitánem Hvězdné flotily a byl povolán vrátit se k velení vlajkové lodi Federace USS Enterprise. Musí se ovšem vyrovnat s vědomím své budoucí nehody, která ho paralyzuje a znetvoří, což zjistil díky kontaktu s časovým krystalem. Ale i tak se snaží být skvělým kapitánem a dobře vycházet s celou svou posádkou. Také má rád koně a rád vaří pro členy posádky i hosty lodi. Udržuje milostný vztah s kapitánkou Batelovou.
Jméno Pozice Rasa Herec Poprvé
Spock hlavní vědecký důstojník ½člověk a ½Vulkánec Ethan Peck Podivné nové světy
Spock je poručíkem Hvězdné flotily a slouží jako hlavní vědecký důstojník na můstku Enterprise. Jako napůl Vulkánec a napůl člověk se musí vyrovnat se svou logickou i emocionální stránkou. Když komunikuje s ostatními členy posádky, často dochází k nedorozumění, ale jeho logika často vede k vyřešení mnoha situací, do kterých se loď dostane. Je zasnouben s Vulkánkou T'Pring, ale jeho služba na lodi jejich vztahu neprospívá.
Jméno Pozice Rasa Herec Poprvé
Christine Chapel vrchní zdravotní sestra člověk Jess Bush Podivné nové světy
Christine Chapel je vrchní sestrou na ošetřovně Enterprise. Je mladá, nezávislá a velmi schopná a nerada se na někoho citově váže. Společně s doktorem M'Bengou však prošla válkou s Klingony, což na ní zanechalo nesmazatelné stopy, ale i přátelství, vzájemný respekt a pochopení s M'Bengou.
Jméno Pozice Rasa Herec Poprvé
La'an Noonien-Singh bezpečnostní důstojník člověk Christina Chong Podivné nové světy
La'an Noonien-Singh je poručík Hvězdné flotily a hlavní bezpečnostní důstojník Enterprise. Je uzavřená, psychicky odolná a rozhodná i ve stresu, což je dáno její hrůznou zkušeností s agresivním druhem Gornů, kvůli kterým přišla v dětství o rodinu a jen ona sama unikla. Poté ji našla její současná nadřízená, první důstojník Enterprise Chin-Riley, která ji tehdy vzala pod ochranná křídla a dovedla až ke vstupu do Hvězdné flotily. U okolí vyvolává rozpaky i kvůli svému nechvalně známému předkovi, tyranovi dávných Eugenických válek jménem Khan Noonien-Singh.
Jméno Pozice Rasa Herec Poprvé
Nyota Uhura komunikační důstojník člověk Celia Rose Gooding Podivné nové světy
Jako kadet Hvězdné flotily byla přiřazena na praxi na Enterprise, kde si nakonec vybrala službu jako komunikační důstojník. Je zdatná v učení jazyků a umí mluvit 37 jazyky, protože v Keni, odkud pochází, se používá 22 domorodých jazyků a kvůli dorozumění bylo pro ni jednodušší se je naučit. V dětství přišla o rodiče a bratra, a tak se přestěhovala k babičce, díky které vstoupila do Hvězdné flotily.
Jméno Pozice Rasa Herec Poprvé
Erica Ortegas kormidelník člověk Melissa Navia Podivné nové světy
Erica Ortegas je poručík Hvězdné flotily a kormidelník Enterprise. Je bezstarostná, ale se smyslem pro spravedlnost a skvělá pilotka. Jako mnoho členů posádky se také účastnila války s Klingony. Považuje se za fanynku Travise Mayweathera, kormidelníka předchozí lodi jménem Enterprise z 22. století.
Jméno Pozice Rasa Herec Poprvé
Joseph M'Benga hlavní lékař člověk Babs Olusanmokun Podivné nové světy
Joseph M'Benga je doktor a hlavní lékař pod Pikeovým velením. Má vážně chronicky nemocnou dceru, pro kterou hledá léčbu a aby získal čas, tajně ji uložil do paměti transportéru Enterprise. Je veteránem války s Klingony, které se účastnil jako zdatný bojovník, ale časem dal přednost léčení před zabíjením. Seznámil se tam se svou vrchní sestrou Chapelovou.
Jméno Pozice Druh Herec Poprvé
Hemmer hlavní inženýr (1.řada) Aenar Bruce Horak Podivné nové světy
Hemmer je poručíkem Hvězdné flotily a hlavním inženýrem Enterprise. Jako Aenar je telepat a zcela beze zraku, ale ostatní smysly jsou podle něj ještě lepší. Je také, jako každý z jeho druhu, zapřisáhlým pacifistou, což ale podle něj neznamená pasivitu a i bez boje to znamená ochraňovat vše živé ve vesmíru. Přátelí se se Spockem a spřátelil se také s Uhurou.
Jméno Pozice Druh Herec Poprvé
Una „Jednička“ Chin-Riley první důstojník Illyrian Rebecca Romijn Podivné nové světy
Una Chin-Riley, přezdívaná jako „Jednička“, je komandérem Hvězdné flotily a prvním důstojníkem na Enterprise. Je Illyriankou, jejíž druh má dlouhou tradici genetických manipulací, což je ve Federaci zakázáno, a to jí přináší řadu problémů s utajením této skutečnosti. Je ale skvělou podporou kapitánu Pikeovi a autoritou posádky, od které si drží odstup.

Vedlejší postavy[editovat | editovat zdroj]

Jméno Rasa Herec Popis
Robert April člověk Adrian Holmes první kapitán Enterprise a předchůdce Christophera Pikea
T'Pring Vulkánec Gia Sandhu Spockova snoubenka
James T. Kirk člověk Paul Wesley první důstojník lodi Federace USS Farragut a budoucí kapitán Enterprise
George Samuel Kirk člověk Dan Jeannotte bratr Jamese T. Kirka, xenoantropolog a biolog na Enterprise
Pelia Lanthanit Carol Kane hlavní inženýrka Enterprise, která nahradila Hemmera
Jenna Mitchell člověk Rong Fu navigátorka Enterprise
Kyle člověk André Dae Kim velitel obsluhy transportéru na Enterprise
Marie Batelová člověk Melanie Scrofano kapitánka USS Cayuga, přítelkyně kapitána Pika