Nyota Uhura

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Nyota Uhura
Nichelle Nicholsová jako Nyota Uhura
Nichelle Nicholsová jako Nyota Uhura
ZtvárnilyNichelle Nicholsová (1966–1991)
Zoe Saldana (od 2009)
Celia Rose Gooding (od 2022)
NamluvilyHelena Brabcová
Valérie Zawadská
Lucie Vondráčková
Informace o postavě
RasaPozemšťan
Narození2239[1]
Povoláníkomunikační důstojník
PříslušnostiSpojená federace planet
USS Enterprise (NCC-1701)
USS Enterprise (NCC-1701-A)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Zoe Saldana, druhá představitelka Nyoty Uhury

Nyota Uhura je fiktivní postava ze sci-fi světa Star Treku. Působí především jako komunikační a spojovací důstojnice hvězdné lodi USS Enterprise.

První představitelkou Nyoty Uhury byla Nichelle Nicholsová, která ji hrála v původním seriálu Star Trek (1966–1969). Roli si zopakovala i ve stejnojmenném animovaném seriálu z let 1973–1974 a v následujících šesti hraných celovečerních snímcích (do roku 1991). Záběry z nejstaršího seriálu byly rozsáhle použity i v díle „Další trable s tribbly“ (1996) seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine. V rebootové filmové sérii hraje Uhuru od roku 2009 Zoe Saldana. A od roku 2022 v prequelovém seriálu s podtitulem Strange New Worlds hraje Uhuru, ještě jako kadeta, Celia Rose Gooding.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Uhura pochází ze Spojených států afrických, konkrétně z Keni a vyrostla poblíž jezera Simbi. Její mateřskou řečí je svahilština. Je nedílnou součástí posádky USS Enterprise od událostí v epizodě „Past na muže“, kde vystupovala v hodnosti poručíka. Postupem času získala hodnost komandéra.

Její specializací a pracovní náplní je ovládání komunikačních zařízení. V původním seriálu Star Trek je vždy k vidění u komunikačního pultu za kapitánovým křeslem. Velmi bravurně dokáže kódovat i dekódovat různé zprávy, hovoří dlouhou řadou jazyků a rozpoznává i různé signály.

Není velkou výjimkou, že Uhura je součástí výsadku po boku kapitána Jamese Kirka, pana Spocka a doktora McCoye. Téměř pravidlem ale bylo, že jí patřila zvýšená pozornost bytostí, se kterými se výsadek setkal.

Vývoj postavy[editovat | editovat zdroj]

Gene Roddenberry, tvůrce Star Treku, měl od samého počátku jasnou vizi posádky s mezinárodní a meziplanetární účastí. Země měla v seriálu působit vlastně jako jeden národ a rasa – člověk. Proto chtěl, aby na můstku byl zástupce černé pleti. Televizní společnost NBC proti tomu protestovala, ale Uhura se přesto objevila již v druhém pilotním díle.

Nicholsová plánovala své působení v původním seriálu ukončit s první řadou roku 1967. Po rozhovoru s Martinem Lutherem Kingem, který jí vysvětlil, že je vzorem pro černošskou komunitu, se rozhodla setrvat.

Její jméno je kombinací svahilských slov: nyota je hvězda, uhura znamená svoboda.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Uhura na anglické Wikipedii.

  1. OKUDA, OKUDA, Denise, Michael. Star Trek Chronology. [s.l.]: Pocket Books, 1996. 342 s. Dostupné online. ISBN 0671536109. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]