Velké kočky

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVelké kočky
alternativní popis obrázku chybí
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídasavci (Mammalia)
Řádšelmy (Carnivora)
Čeleďkočkovití (Felidae)
Podčeleďvelké kočky (Pantherinae)
Pocock, 1917
Rody
Sesterská skupina
malé kočky (Felinae)
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velké kočky (Pantherinae) vytvářejí podčeleď kočkovitých šelem. Ta zahrnuje dva rody koček: Panthera a Neofelis. Především rod Panthera, kam patří lev, tygr, levhart, jaguár a irbis, je široce známý.

Velké kočky nalezneme v Asii, Africe i v Americe (dříve žily i v Evropě); obývají savany, pralesy i horské štíty Himálaje. Oblast jejich největšího výskytu je často také místem s vysokou hustotou lidského osídlení. Velké kočky jsou pronásledovány kvůli ochraně dobytka i samotných lidí žijících v oblasti - někteří jedinci lvů, tygrů a levhartů se za určitých okolností mohou stát lidožrouty. Většinou jsou ale plaché a lidem se vyhýbají.

Velké kočky mají jen zčásti zkostnatělou jazylku, což jim umožňuje řvát. Je to hlavní rozlišovací znak od malých koček. Dále mají rozdílnou stavbu čenichu a obecně větší velikost (nicméně nejde o jednoznačné rozlišovací pravidlo a například malá kočka puma bývá podstatně větší než levhart obláčkový či Diardův a mnohdy i než irbis). Všechny velké kočky, kromě dospělého lva, mají srst s kresbou – nejčastěji skvrnami nebo rozetami, v případě tygra s pruhy. Atraktivní zbarvení srsti je příčinou dalšího problému – velké kočky jsou (většinou ilegálně) loveny kvůli kožešině. Jejich majestátní vzhled a síla je učinila symbolem v mnoha kulturách a části jejich těl jsou považovány za talismany nebo mají mít léčivou či jinou moc. Toto je problém hlavně v případě tygra, jehož kosti jsou ceněnou surovinou v tradiční čínské medicíně.

Tygr a irbis jsou zapsáni na Červeném seznamu jako druhy ohrožené vyhynutím, lev, levhart skvrnitý, levhart obláčkový a levhart Diardův jsou pak klasifikovány jako druhy zranitelné. Relativně nejhojnějším druhem je jaguár americký, který je hodnocen jako téměř ohrožený. Početní stavy všech velkých koček klesají.

Druhy[editovat | editovat zdroj]

Do velkých koček byla dříve řazena také kočka mramorovaná (Pardofelis marmorata), to se ale ukázalo neoprávněné, kočka mramorovaná patří k ostatním kočkám do podčeledi malé kočky (Felinae).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]