Sreten Lukić

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sreten Lukić
Narození28. března 1955 (69 let)
Višegrad
Povolánípolitik
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sreten Lukić (v srbské cyrilici Сретен Лукић 28. března 1955, Višegrad, Jugoslávie) je bývalý generál srbské policie, dnes v penzi.

Lukić byl náčelníkem štábu Ministerstva vnitra Srbska během války v Kosovu v letech 19981999. Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu jej odsoudil v roce 2009 za válečné zločiny.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Lukić vystudoval Střední školu pro vnitřní záležitosti v roce 1974. Po zakončení studia začal pracovat v Užici jako inspektor, později náčelník odboru a nakonec jako pomocník náčelníka pro policejní záležitosti.

V letech 19871991 byl náčelníkem milice, veřejný pořádek a bezpečnost dopravy v tehdejším Republikovém sekretariátu vnitra Socialistické republiky Srbsko. Na počátku roku 1992 byl Lukić jmenován zástupcem náčelníka policie v Bělehradě.

Dne 1. června 1998 byl Lukić jmenován náčelníkem štábu Ministerstva vnitra Srbska na území Kosova, kde získal hodnost generálmajora. V květnu 1999 se stal generálplukovníkem. Kromě toho byl také v čele Správy pro pohraniční záležitosti.

Lukić pracoval v bezpečnostních složkách až do března 2004, kdy jej vyhodil Vojislav Koštunica.[zdroj?]

V roce 2003 vypsal na Lukiće Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii v Haagu zatykač. Obviněn byl z válečných zločinů na území Kosova během roku 1999. Obžaloba ho dále vinila ze záměru vyhnat albánské obyvatelstvo z Kosova do Albánie. Rovněž jej uznal vinným za zločiny spáchané v Peći, Dečanech, Đakovici, Prizrenu, Orahovaci, Suvé Rece, Srbici, Kosovské Mitrovici, Vučitrnu, Prištině, Gnjilanu, Uroševaci a Kačaniku.

Srbsko a Černá Hora Lukiće vydaly v roce 2005.[1] Odsouzen byl v roce 2009 na 22 let vězení; v roce 2014 mu byl trest snížen na 20 let.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sreten Lukić na srbské Wikipedii.